CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Carti >  ,, Sub Zodia Cărții ,,
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sub Zodia Cărții – poeme , autor Mira Lupeanu. 
  
Cartea a apărut în anul 1996 la Ed. Qiulinul din Jad 
  
Coperta: Constantin Lupeanu 
  
Ilustrații la text: Mira Lupeanu 
  
Este prima mea întâlnire cu versurile sale. La început am avut un entuziasm nemaiântâlnit să-i cunosc poezia, dar treptat locul a fost luat de universal miraculous, convingător spiritualicește creat de Mira Lupeanu – o viziune romantică plăsmuit după chipul și asemănarea lumii domestice și a celor mai alese sentimente nobile. Cartea de poeme Sub Zodia Cărții, se împarte în trei cărți. 
  
Cartea întâi / Tao din petale, având 55 de poeme 
  
Cartea a doua / Între rug și rugă, având 30 de poeme 
  
Cartea a treia / Poeme sprințare și grave, în color și în alb-negru, având 14 poeme. 
  
Cartea întâi ,, Tao din petale,, constitue o viziune derutantă poate din fragmentele amintirii, poate din fragmentele unei sensibilități acute de iubire ori poate din fragmentele unei singurățăți derutante. Toate la un loc sunt decantate de o mare sensibilitate a poetei. Sensibilitate care coboară din harul sigur dar și din revelația trăirilor sale sub o vastă experiență asupra vieții. Iluziile vieții parcă ar fi desprinse de pe o frescă pictată cu seve naturale distilate în culori calde și reci. 
  
,, Iluziile vieții de pe-o frescă 
  
Încearcă să deschidă guri, din moarte, 
  
Pentru-o geneză nouă, a rostirii 
  
Lumilor întoarse.,, 
  
( Sunt ideea ) 
  
Paradisul este viața pământească într-o pace fericită între poetă și natură, în spiritul ei în afară de simțuri și imaginația de o inteligență sclipitoare. 
  
,, A fi doar flacără de pradă 
  
Să ard tristețe din izvor, 
  
Ca muntele să nu mai cadă 
  
De plânsul pietrelor ce-l dor. ,, 
  
( Aș fi ) 
  
Iubirea mistică parcă niciodată împlinită, este recompensa poemelor unde are ca fundal întregul său paradis de cuvinte. 
  
,, M-am adormit cu ierburi de uitare, 
  
Alunecând din vis în poezie, 
  
Nu-mi pasă cât pot fi risipitoare 
  
Sub o hipnoză tandră de magie. ,, 
  
( De spumă, viața ) 
  
În lunga suită de poeme, Mira Lupeanu, sugerează o adevărată pleiadă de sensuri metafizice de o manifestare vizibilă prin reprezentarea picturalității directe a înțelegerii, cunoașterii ori înfrângerii strânse în lacrimile rotunde ale zărilor, o interpretare semnificativă închinată unor tulburătoare întrebări cu speculație filozofică. 
  
,, Pe cât multe înțeleg, 
  
Sunt milă între soare și apus, 
  
Dar răsăritul nou nu-l las răpus 
  
Și sângele-i care s-a scurs pe mări 
  
Îl strâng în lacrimi rotunjit pe zări . ,, 
  
( Integră ) 
  
Pentru poetă realitatea supremă este cununa amăgirii, deviația sentimentală când valurile se retrag înfrânte: o opoziție între lumea palpabilă și lumea abstractă, realități pe care le intuiește numai mental – ceea ce înseamnă că poeta nu se referă neapărat la coexistența armonică a tuturor lucrurilor și nici la lumea platonică a formelor ci la realitatea esențială care va fi mai târziu. 
  
,, Trăirile mele în gând 
  
Mă compun într-un poem, 
  
Ca o realitate a mea, 
  
Integră și în cuvinte. 
  
Aceasta nu e pictură pe apă 
  
Ci zbor sfidător, fără maeștri de spirit, 
  
În nemărginitele zări, 
  
Deschise-napoi și-nainte 
  
În spațiul din minte. ,, 
  
( Poem integru ) 
  
Cartea a doua, este un alt grup de poeme scris sub cântecul vrăjit ,, Între rug și rugă ,,, unde elanul sufletesc al poetei asemeni unui copil, preferă starea de uimire veșnică, respingând oricare altă explicație preferând explicația divină. 
  
,, M-au colindat poeme-aprinse 
  
Pe care-n slavă le-am căutat 
  
La ușile în cer deschise, 
  
S-apară Domnul căutat. ,, 
  
( Colindul poemelor ) 
  
Uneori tulburată, consideră revelație de suflet apriopierea de împărțirea tainei pentru credință, statornicirea definitiv de biserică. Se stabilește o comunicare între autoare și cer simțind prezența divinității fără să-i tulbure gândurile de lucrurile obișnuite ci numai de cele divine. Mira Lupeanu, nu este personajul mitologiei creștine, dar caută: caută în natură, caută în sine însăși până-și găsește sediul sufletului său perpetuum, din ghioc, la mâna timpului. 
  
,, Mă regăsesc în Sine, dar de mă pierd din Eu ? 
  
Sunt fără mine-n taina tăcerii-n Dumnezeu 
  
Și-n veșnicia Lui ? 
  
O poate spune cine ? ,, 
  
( Între sine și eu ) 
  
Între maluri, Fiind fără să fii, Crez într-un cerc de foc, Zodia cărții, Roata sorții, sunt poeme compuse de o ințelepciune aparte. Nu subiectul poemelor demonstrează extazul pentru Dumnezeu – ci năzuința poetei care caută esența extazului pentru Dumnezeu. 
  
,, În fiecare om e un muzeu 
  
De-antichități trăite din furate. 
  
Pe frontispiciul între ochi de Eu, 
  
Mult mai presus de-ncrederile toate 
  
Stă scris în diamantul cel mai dur 
  
,, Salon de licitații în retur ! ,, 
  
( Muzeul vieții unui eu ) 
  
Cartea a treia ,, Poeme sprințare și grave, în color și în alb-negru ,, este plină de muzicalitate pozitivistă. Este rezultatul unui proces sufletesc, credința ei însăși, revelația. Toate îi dau valoare, perfecțiune ! De-a joaca, Pictura, Cerb cu stemă de pădure, Cosmos de mărgean… 
  
,, În păduri adevărate, 
  
Toți copacii sunt palate, 
  
De la miez până la coajă, 
  
Apărate-n trunchi, de-o strajă 
  
Înarmată până-n dinți 
  
Lustruiți și ascuțiți. ,, 
  
( Basm de codru ) 
  
Ceea ce rămâne impresionant la poemele Mirei Lupeanu este reflectarea spre natură și tot câștigul dăruit de plinătatea imaginilor. Cuvântul scris este pentru poetă ceva divin. Cuvântul are ca scop suprem – creația. Întreaga sa creație este o sinteză specifică gândirii poetei care prilejuiește interpretări din cele mai diferite – rămânând prin scrierile sale un model, un izvor generat de simplitate și complexitate. Arta scrierilor sale, arta grafică a desenelor, este concepția unui spirit învăluit de har în care tema centrală rămâne poezia, pictura, traducerea. 
  
,, Mai nimic iese din puncte 
  
Și din linii, dar și mult 
  
Îngroșind vopseaua tare, 
  
Să ascunzi tot ce ai vrut. 
  
Puii îi pictezi în ouă, 
  
Avioanele în nori, 
  
Cine știe vede bine 
  
Și sub stratul de culori. ,, 
  
( Pictura ) 
  
Mira Lupeanu este creatoarea unei poezii luxuriante în marea ei simplitate care invadează întregul spațiu al liricii feminine românești. Seria desenelor miniaturale ce însoțesc poemele din această carte, sunt executate metaforic gândite cu înțelepciune de frumos, de plăcut și util. Cine citește această carte, Sub Zodia Cărții, are tendința de-a evada din celula Naturii spre Paradisul Dumnezeesc și invers ! 
  
Referinţă Bibliografică:
,, Sub Zodia Cărții ,, / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1525, Anul V, 05 martie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!