CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  Ana Maria Gîbu / Schiţă de portret

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Ana Maria Gîbu, figurează de mulţi ani pe site-urile de cultură on-line cât şi în revistele tipărite dedicate literaturii şi artelor plastice. Primele ei scrieri a aparţinut unei viziuni clasice apoi treptat, formându-şi mintea şi mâna pentru scrisul profesionist, a devenit o micuţă personalitate foarte activă, tenace şi ambiţioasă ce se alătură cu cinste între marile personalităţi pe care le întâlneşte la diferite lansări de carte ori tabere de creaţie literară.
Dovada ?!
Cele câteva volume de poezie editate, numeroasele premii obţinute la diverse concursuri lirice, însă, nu numai acestea. Ţin în mână cartea de poezii ,, Nu mai este un joc ,, apărută la Ed. Armonii Culturale, Adjud, anul 2013, dăruită personal de către autoare anul acesta la începutul lunii august, la Sfânta Mănăstire Suceviţa, unde noi două ne-am întâlnit întâmplător.
În personalitatea acestei copile concură de multă vreme nu numai poezia, dar şi recitalul acesteia; interpretatul la chitară, toate concurând cu desenul pe care-l face manifestându-se alternativ. În cartea
,, Nu mai este un joc ,, Ana Maria Gîbu, găseşte calea unei depline colaborări între poezia scrisă şi grafica cărţii a cărui autor este: desenele contopindu-se prin trăsătura plină de sensibilitate poetică şi cromatică, obţinând astfel un registru de personalitate văzut prin propiul ochi. Grafica pe care ne-o pune la dispoziţie Ana Maria Gîbu, ne determină să remarcăm că desenele sale sunt îndrăzneţe alături de forma şi culoarea lor; sunt ordonate precum spiritul ei de elev încă, care se cultivă metodic ca sub acţiunea unui catalizator, descoperindu-şi noi legi lăuntrice.
Născută în oraşul Dorohoi, oraşul de baştină al marelui nostru Enescu, Ana Maria Gîbu, poeta care încă nu a depăşit copilăria, este o fire extrem de pasionată şi plină de vitalitate urmând firul gândului de a duce mai departe tradiţia culturală a înaintaşilor săi, din aceste frumoase locuri din Nord de Românie.
Poezia din cartea ,, Nu mai este un joc ,, o văd compusă din variate acorduri înrudite între ele printr-o atmosferă tonică. Radiază prin gândurile de mare intensitate pulverizând versuri diafane, sugerându-ne prin cuvintele scrise propia-i personalitate.
nu este nevoie
să-mi dirijezi traseul
în timpul zborului
spre regatul de chihlimbar
stai departe de mine
cât sunt prinsă în sforile
vremii despletite
ascultând plânsul din pietre
aşteaptă
până îţi înfăşor inima
cu ultimul acord
nu sunt Rapunzel,
nici Frumoasa Adormită
am aripi
rămân lebădă
( prin hăţişul de cuvinte )
Parcurgând poezie după poezie observi cum Ana Maria foloseşte procedee tehnice impresionante precum în pictură. Aceasta nu înseamnă dispersare, ci dinpotrivă, o precizare a realităţii.
nu umblu singură
prin umbră
niciodată
am închis dragostea în tâmple
să n-o pierd
când întunericul mă ajunge
o eliberez
am cheia în buzunarul stâng
iau lumina
ochii spălaţi de noapte
o ascund în liniştea
fiecărui asfinţit.
( eşti cu mine )
Atrasă de execuţie şi compoziţie, Ana Maria se dovedeşte a fi capabilă de crearea unor versuri impresionante parcă date de o forţă dinamică. Originalitatea poeziei ei constă în complexul de sentimente pe care ni-l dăruieşte spre citire.
ascunsă sub streaşina de cântec
alint dimineţile
nu ştiu
dacă totdeauna
axa mea este verticală
dar ştiu
când inima îmi cuprinde
umerii
şi-mi mângâie obrajii
atunci aştern
zâmbete peste cuvinte
din tăceri
adormite în inima ta
le cos aripi din priviri
şi le transform în poeme.
( între albastru şi alb )
Înfăţişând tematica activităţii ei, cartea de faţă larg popularizată prin prefaţa scrisă de către editor, poetul Gheorghe A. Stroia, precum şi referinţele critice ale unor distinşi autori, avem în faţă pe Ana Maria Gîbu şi amploarea activităţilor ei pe care le cultivă cu fidelitatea ce o caracterizează.

17 August, 2014 Constanţa Abalaşei-Donosă


Referinţă Bibliografică:
Ana Maria Gîbu / Schiţă de portret / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1338, Anul IV, 30 august 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!