CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  Arborele - esenţa creaţiei
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În lumea mea fascinantă a cuvintelor şi cea creionată în culoare, arborele reprezintă pentru mine un mare interes, care uneori, mă copleşeşte prin fermecătoarele sale culori. Stăpânit de o ştiinţă severă dar şi de o dragoste pentru lumea care se află în preajma sa, arborele rămâne asemenea unei fiinţe, cu viaţa ascunsă dincolo de cuvinte. Arborele – la fel ca şi omul, urcă şi coboară trepte nevăzute. De acolo din locuri nebănuite cândva, el a stat de vorbă cu generaţii şi generaţii de strămoşi la umbra timpului, pe coloana veacurilor, potolind cursul zilelor. Arborele, ca şi lumea existentă, are biruinţe şi înfrângeri, doruri şi dureri, şi-o îndârjită luptă pentru existenţă ce stă ascunsă sub coaja sa de o linişte apararentă. Asemăn arborii cu semenii mei care prin cuvinte uneori nasc şi dezbină, zidesc şi dărâmă, învie ori sfarmă, cântă şi descântă, ard şi clocotesc. Menirea lor este aceiaşi; să spună ceva, să deschidă ori să închidă, să spulbere ori să întemeieze. Dar cine poate să îmblânzească pe cele aprige ? Arborele îţi dă mângâiere la umbra sa când dai semne de osteneală. Îţi face sufletul plin de candoare când vântul doineşte prin frunza sa ce se apleacă cu dor peste chipul tău. Prin parfumul dulceag al florilor, arborele te mângâie şi te alină precum omul. Asemeni vinului; cu cât are mai mare vechime, cu atât are buchetul mai îmbătător şi mireasma mai tare. Aşa şi omul, el poate ascunde cuvinte sau poate dărui cuvinte despre sine, ducându-şi gândul până la capăt, încât să dureze în scrieri fără de moarte – cărţile. Cuvintele celor ce scriu sunt iubiri peste care au plâns s-au le-au supus la ascultare, prin întreaga dăruire. Cărţile sunt ca nişte punţi peste moarte, legându-se pentru totdeauna de cei rămaşi, care să le ducă mai departe menirea de scriitor, de creator, de artist. Am citit recent cartea Vis vegetal a nepreţuitei poete Magda Isanos, apărută la Ed. Nico, Tg.- Mureş, sub patronajul editorului şi poetului Nicolae Băciuţ, carte de poezii care a apărut datorită Domniei Sale, prin întâlnirea cu Elisabeta, fiica Magdei Isanos, graţie revistei Vatra veche. Această carte de poezii a dat o strălucire aparte la Festivalul Ana Blandiana, ediţia a-III- a din iunie, 2014, Brăila, cum de altfel şi poeziile poeţilor George Bacovia, Gellu Naum, Nicolae Băciuţ, Ana Blandiana. Lumea cuvintelor Magdei Isanos, aromată de splendoarea mirosului vegetal sub impulsul toatal al iubirii, al bucuriei şi suferinţei, mi-au dat impulsul acestei scrieri sub parfumul lacrimilor. Inima mi-i pom împovărat de rodii sângerii; le-am scuturat, şi nu s-au scuturat, şi trebuie să vii. Ramurile să se-ndrepte vor către cer şi soare uşurate, tu ştii că doare bogăţia lor, culege-le cu mâna ta pe toate. Brăila, Iulie – 2014.
Referinţă Bibliografică:
Arborele - esenţa creaţiei / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1306, Anul IV, 29 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!