CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Redactia > Mesaje >  


Autor: Confluenţe Literare         Publicat în: Ediţia nr. 1449 din 19 decembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Mesaj către Autori, Colaboratori și Cititori la Sfârșitul Anului 2014
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Stimați Autori, Colaboratori și Cititori,  
 
Sărbătorile de sfârșit de an s-au apropiat cu toată bucuria ce însoțește trecerea într-un nou an în care așteptăm ca speranțele și dorințele noastre să se împlinească. Lăsând în spate umbrele trecutului, totuși caut să rememorez cele mai importante evenimente care au marcat trecerea revistei Confluențe Literare prin anul 2014.  
 
În primul rând, colectivul de autori a înregistrat o continuă creștere, chiar dacă au existat și retrageri tacite, care, ca de obicei, nu mi-au fost clare, mai ales prin faptul că am fost lăsat să deduc singur această opțiune. După cum știți, dacă un autor nu are niciun fel de activitate de publicare timp de un an, contul său este dezactivat automat de la posibilitatea de accesare directă, articolele rămânând active și vizibile pentru cititori, dar neputând să mai fie modificate. Se pare că aceasta a rămas singura metodă să mai pot deduce acele cazuri când cineva, din rațiuni felurite, dorește să se retragă.  
 
Cu toate acestea, au fost în medie cam 10 autori adăugați pe lună, fapt îmbucurător pentru diversificarea conținutului revistei și îmbogățirea cu experiența creativă valoroasă a unor persoane talentate care apreciază calitatea de autori în cadrul publicației Confluențe Literare. Subliniez în special acest aspect, fiindcă fidelitatea autorilor are tendința să se completeze armonios cu cea a cititorilor care continuă să urmărească cu interes paginile publicate, chiar dacă alte subiecte la ordinea zilei tind să le distragă atenția.  
 
Legat de acest aspect, numărul mediu de cititori s-a situat la nivelul de 900 – 1000 persoane pe zi, cu o accesare medie între 3000 – 4000 de articole pe zi, ceea ce înseamnă aproape dublu față de anul 2013. Această creștere în audiență s-a simțit și în perioadele în care au existat evenimente ce au distras atenția opiniei publice, anul 2014 fiind bogat în privința schimbărilor de tot felul, astfel că minimul de audiență nu s-a situat sub 400 de persoane zilnic și 2000 de articole pe zi.  
 
În al doilea rând, la începutul anului 2014 a fost obținut și numărul de ISSN acordat de către Biblioteca Națională a României, fapt care a presupus în prealabil realizarea unei arhive zilnice numerotate pe ediții zilnice pentru tot ce s-a publicat de la începutul apariției revistei, mai precis din ianuarie 2011. Acest lucru nu a fost simplu și a necesitat un efort semnificativ de programare, care din fericire am putut să îl acopăr cu succes. Din această rațiune, a fost introdusă și restricția de publicare a unui singur articol pe zi pentru autori, dar care ulterior a condus la o creștere semnificativă a calității publicării.  
 
Obținerea numărului ISSN a deschis deopotrivă posibilitatea realizării de referințe bibliografice, fapt util pentru consemnarea articolelor publicate în conformitate cu normele internaționale în materie. În felul acesta, s-a realizat posibilitatea ca autorii să poată cu ușurință menționa tot ce au adăugat în materie de conținut în cuprinsul revistei.  
 
O dificultate majoră întâmpinată începând cu luna aprilie 2014 a reprezentat-o blocarea repetată de la distribuire, apreciere și comentare Facebook datorată unor cauze care în mare măsură mi-au rămas necunoscute. Astfel, mulți autori au constatat că la scurt timp după distribuirea pe Facebook, referințele de distribuție, împreună cu comentariile atașate la articole, dispăreau sub mențiunea că au fost făcute raportări de conținut necorespunzător.  
 
Am fost nevoit să trimit o mulțime de mesaje, chiar către Mark Zuckerberg prin sistemul poștal, în speranța remedierii acestei situații. În lipsa unui răspuns adecvat, am introdus sistemul de comentare Disqus ca alternativă la sistemul Facebook și distribuirea pe Facebook prin împachetare Google, o idee sugerată de unul dintre autori, care ulterior s-a dovedit extrem de valoroasă. În plus, am înțeles că în mare parte această blocare se datora unor persoane care în mod repetat raportau ca având conținut necorespunzător articolele ce proveneau de la anumiți autori cu succes și audiență.  
 
De aceea, am recomandat ca distribuirea articolelor să se facă preponderent prin împachetare Google, precum și prin trimiterea la persoane prietene cunoscute, evitându-se acea trimitere generală ce poate ajunge la așa-ziși prieteni, care din rațiuni de invidie blochează ceea ce se trimite. De îndată ce aceste principii au început să fie aplicate, situațiile de blocare s-au micșorat corespunzător fiind în prezent tot mai rare.  
 
În al treilea rând, am înțeles că design-ul revistei reprezintă un factor de impact semnificativ, fapt pentru care am realizat mai multe modificări, oarecum imperceptibile la început, dar care au condus la creșterea gradului de confort în citire și publicare. Astfel, a fost unificat șablonul de afișare al articolelor, indiferent dacă sunt de poezie sau proză, prin mutarea butoanelor de interacțiune Facebook și Google la începutul de afișare al articolelor, fapt ce s-a simțit imediat prin creșterea interacțiunilor în cadrul rețelelor sociale.  
 
Din punct de vedere grafic, au fost introduse diferite elemente cu impact cum ar fi: iluminarea diferențiată a paragrafelor, rotunjirea colțurilor imaginilor și tabelelor de afișare, precum și introducerea aliniatului de demarcare a paragrafelor, alături de multe alte mici modificări, care au condus la creșterea timpului de rămânere pe site de la 2 minute la 4 minute per cititor pe zi. În plus, a fost adăugată posibilitatea de traducere Google în alte limbi de circulație pentru fiecare pagină a revistei.  
 
Ar mai fi multe alte detalii tehnice ce au fost adăugate în cursul acestui an, dar consider că este suficient ce am menționat până în clipa de față. Prin această enumerare, am dorit doar să ofer câteva date privind lupta de pe frontul invizibil al programării și organizării informației într-un mod flexibil, dinamic și ușor accesibil pentru utilizatori.  
 
În ce mă privește, am reușit să mai public în jur de 1 articol pe lună, lucru în scădere față de 1 articol pe săptămână din anii trecuți. Faptul că a trebuit să aloc mai multă atenție revistei a fost în detrimentul activității mele ca autor, dar nu îmi pare rău. Cumva, efortul depus pentru creșterea calității publicației s-a făcut simțit prin îmbunătățirea condițiilor de publicare și promovare a autorilor, precum și prin creșterea numărului cititorilor fideli ai revistei. La acest ultim aspect, amintesc creșterea cu aproape 1000 de persoane a cititorilor abonați prin e-mail la edițiile zilnice și săptămânale, digest și de autor, ale revistei, în acest moment cifra fiind de 3223 de abonați, cea mai mare de la începuturile revistei.  
 
Sunt multe alte lucruri pe care aș dori să le mai adaug, dar consider că mesajul meu este deja destul de lung. Dar nu doresc să închei înainte de a aminti una dintre cele mai frumoase experiențe pe care am trăit-o anul acesta prin atenta lecturare a două volume de excepție scrise de către Tudor Vianu intitulate: Estetica, ediția 1945, și Arta Prozatorilor Români, ediția 1941, care mi-au deschis un orizont vast asupra a ceea ce înseamnă adevărata creație artistică. Prin citirea paginilor acestor lucrări de cercetare estetică, am înțeles importanța dezvoltării continue a creației literare românești la care am dorința să contribuim cu toții prin tot ceea ce scriem, publicăm și citim în cadrul revistei Confluențe Literare. Aceste două cărți ar trebui să fie prezente în biblioteca tuturor celor care iubesc scrierea artistică și cultura românească.  
 
Tuturor autorilor, colaboratorilor și cititorilor revistei le doresc Sărbători Fericite și un An Nou cu multă bucurie!  
 
Cu mult drag al dumneavoastră,  
 
Octavian Lupu  
București  
19 decembrie 2014  
 
Referinţă Bibliografică:
Mesaj către Autori, Colaboratori și Cititori la Sfârșitul Anului 2014 / Confluenţe Literare : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1449, Anul IV, 19 decembrie 2014, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Confluenţe Literare : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Confluenţe Literare
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!