CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Camelia Petcu         Publicat în: Ediţia nr. 1908 din 22 martie 2016        Toate Articolele Autorului

De ce avem nevoie de fotbal?
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
De ce avem nevoie de fotbal? 
  
Dacă îţi pasă de lucruri dincolo de acestea în sine, atunci stresul zilnic va transforma adversitatea într-un avantaj şi chiar într-o nevoie. Aşa cum este nevoia de fotbal, de exemplu. Şi dacă vrei să demonstrezi că eşti mai bun decât celălalt şi să devii competitiv, cu sau fără susţinere – depinde de geniul fiecăruia – îţi chemi amicii, îmbraci culorile echipei şi pleci duminica spre stadion. Treci calea ferată cu ecartament dublu de la Măneciu şi duci cu tine colbul amintirilor în care erai aplaudat şi susţinut de părinţi încă din vremea copilăriei. Nu ştii şi nici nu contează dacă eşti cel mai bun. Ai în minte imaginea legendelor vii, golurile, fentele, balansările, schemele lor te însoţesc. Şi nu numai de legende ai nevoie, ci şi de o idee unificatoare, de tipul “Singuri împotriva tuturor” sau de una mobilizatoare precum “Avântul”, de pildă. Suporterii, cei care sunt martori şi care uneori fac să se întâmple “minuni”, te aşteaptă deja. Ei poartă o genă războinică suplimentară, una pentru adversar, iar alta gata pregătită să i-o dăruiască celui care are nevoie să-şi învingă “duşmanul” din teren. 
  
Pentru că, şi în fotbal, detaliile fac diferenţa. Lângă terenul “de luptă” cu galben-albaştri, “consumatorii de bere” şi “clienţii de bănci”, derbedeii şi curioşii, gospodinele care privesc jocul de pe stadion peste “gardul telenoveleor” şi puştii, care nu s-au hotărât cu ce echipă ţin, sunt tipologii diverse ale microbistului provincial, european însă până în măduva oaselor… Să revenim, deci, la culori…! Galbeni ca zăganul de aur din stema Măneciului, în zare, Muntele Roşu, cu smârdar, vecin cu Muntele Zăganu, străjuiţi de barajul de argint şi albastrul lacului de acumulare Măneciu… Câţi dintre jucătorii măneceni şi-au adus aminte că scriu istorie în cartea postelnicul Mănică? Câţi s-au gândit că au firea ruptă din vulturul bărbos ținând în cioc bujorul de munte al lunii mai? 
  
Dacă nu eşti decât un trecător iubitor de Măneciu, mergi pe urmele fotbalistului cu amintiri, chiar dacă e duminică şi trebuie să ne “iubim duşmanul”. În afara terenului de joc şi a adversităţii asumate, şi poate dincolo de munţi, peste Teleajen, natura războinică a omului îl perverteşte pe acesta. Dar, oricât de straniu ar părea, este mai uşor să-i iubeşti pe vrăjmaşi decât pe cei care nu te interesează. Avem nevoie de vrăjmaşi pentru a ne demonstra nouă că putem iubi. Clădeşte deci propria imagine, propria relaţie dintre tine şi adevăr. Şi dacă acesta nu mai locuieşte în noi şi îl purtăm fiecare ca pe o cocoaşă, rămâi la braţ cu cel care-ţi dăruieşte, necondiţionat, adevărul său. Pentru tine poate fi primul tău meci de fotbal, pentru el, un alt anotimp în tabloul irenic al vieţii. Căci, prin iubire, nefirea se face iarăşi fire. 
  
Referinţă Bibliografică:
De ce avem nevoie de fotbal? / Camelia Petcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1908, Anul VI, 22 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Camelia Petcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Camelia Petcu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!