CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Impresii >  


Autor: Camelia Petcu         Publicat în: Ediţia nr. 1886 din 29 februarie 2016        Toate Articolele Autorului

TINEREŢE FĂRĂ BĂTRÂNEŢE ŞI VIAŢĂ FĂRĂ DE MOARTE...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Am gustat dintr-o frântură de istorie, dimineaţa, în zori, din privirea elevilor şi setea lor de a culege povestea trecutului şi a zilei de 24 Ianuarie. 
  
Apoi, în aceeaşi zi de ianuarie târziu, m-au primit în mijlocul lor, de faţă cu istoria şi destinul uman, într-o confruntare trecut-prezent, blândă ca o amintire... 
  
Pe firul povestirii celui bătrân fără bătrâneţe, domnul Frâncu Făcăianu Ion, veteran de război, am purces şi eu, într-un timp fără de timp, călăuzită cu iscusinţă de întrebările doamnei profesoare de geografie: 
  
Crina P.: Câţi ani aveţi, domnule Frâncu? 
  
Veteranul: 101 ani, dar e mai puţin important. Au trecut repede... 
  
Crina P.: Ce ne puteţi povesti despre război? Ce vă mai amintiţi? 
  
Veteranul: Tot, n-am uitat nimic. Am plecat optsprezece din Măneciu. Eram în ′44, toamna, tineri toţi, copii. 
  
Crina P. : Cum a fost pe front? 
  
Veteranul: Săpam tranşee, ne hrăneam cu cereale. Fiecare dintre părţi se stabilea pe poziţiile cucerite şi construia câte o reţea de tranşee, separate între ele de o fâşie îngustă de pământ, „ pământul nimănui ”. Se murea mereu. Eram o vreme împreună, apoi, „plecau” câte unul... Eu am rămas. 
  
Crina P.: Aţi luptat la Odessa... 
  
Veteranul: Am fost de strajă în regimentul 22 infanterie, am luptat, am fost prizonier... 
  
Crina P.: Aveţi trei medalii, domnule Frâncu.. 
  
Veteranul: Da. Au luptat şi alţii. Eu m-am întors, singurul din cei optsprezece plecaţi din Măneciu...! 
  
Spre seară, am înţeles mai bine vorbele celui fără vârstă: „Între noi şi cer nu este decât viaţa, elementul cel mai fragil din univers...” (Blaise Pascal) 
  
Referinţă Bibliografică:
TINEREŢE FĂRĂ BĂTRÂNEŢE ŞI VIAŢĂ FĂRĂ DE MOARTE... / Camelia Petcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1886, Anul VI, 29 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Camelia Petcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Camelia Petcu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!