CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Bonaț Alexandru         Publicat în: Ediţia nr. 1799 din 04 decembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Românii de 1 Decembrie și în general
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ziua de 1 Decembrie are însemnătăți diferite pentru fiecare dintre noi. Dacă unii se bucură de faptul că e o zi liberă, scăpând astfel de școală ori de 8 sau mai multe ore de muncă, alții se bucură de pomana oferită de primării și îngroașă rândurile la fasole cu cârnați. Copiii se bucură îndeosebi de intrarea în așa-numitul spirit de iarnă, datorită iluminării bradului de crăciun din centrul vechi, iar dacă au șansa – se uită cu uimire la parada militară. Pentru alții, ziua națională trece pe lângă ei fără vreun impact anume, acești oameni înnotând astfel într-o mare profundă de indiferență. Ajung să cred că pe prea puțini români, printre care mă număr și eu, îi interesează în mod deosebit această zi și România, în general.  
 
Mă număr printre puținii care au curajul să simtă și să spună ”sunt mândru că-s român” azi și în fiecare zi. Nu fac parte din ciurda ipocrită care-și aduce aminte doar o dată pe an că România e mama noastră. Sunt mulți care cred că serbează ziua națională, fără să aibă cunoștință despre ce s-a întâmplat în 1918. Sunt mulți care nu cunosc imnul național sau încurcă ordinea culorilor pe steag. Cu riscul de-a mă repeta, o spun – sunt prea puțini cei care se bucură cu adevărat de 1 Decembrie, de faptul că-s români. Sunt și mai puțini cei care știu și de ce o fac. În orice caz, mă bucur să mă aflu printre ei, de cel puțin un an încoace.  
 
Asemeni unei părți a masei descrise anterior, o spun cu rușine că nu m-a interesat acest subiect până de curând – spiritul naționalist fiindu-mi într-o hibernare acută, până mai anul trecut. Dar sunt tânăr.  
 
Probabil că modul de manifestare al românilor de ziua națională din acest an nu a fost foarte diferit de cel de acum câțiva ani, de pildă – din 2013. Cu siguranță au existat și atunci parade, oameni care s-au bucurat, oameni indiferenți și așa mai departe. Ce a adus nou acest an este, probabil, faptul că o anume organizație extremistă a secuilor ar fi încercat un atentat ”terorist”, se crede, la o manifestație a românilor din Târgu Secuiesc, însă nu doresc să intru în detalii. Nu încă, cel puțin.  
 
Personal, am așteptat și încă aștept trezirea spiritului patriotic al fraților mei – românii. Aștept asta de ceva timp și sunt conștient că voi mai aștepta, însă evenimente precum sărbătoarea națională de 1 Decembrie au rolul unei scântei, dacă e să comparăm iubirea de patrie cu un foc. Nu pot decât să sper ca pe viitor, românii să fie mai uniți și să împărtășească cu toții, nu doar o mică parte dintre ei – mândria de a fi român. Căci, cred eu, avem cu ce ne mândri!  
 
Referinţă Bibliografică:
Românii de 1 Decembrie și în general / Bonaț Alexandru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1799, Anul V, 04 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Bonaț Alexandru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Bonaț Alexandru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!