CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Bianca Marcovici         Publicat în: Ediţia nr. 1891 din 05 martie 2016        Toate Articolele Autorului

Bianca MARCOVICI - BELMONTE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O vizită în Portugalia mi-a deschis o nouă fereastră spre locurile în care au trăit evrei relevate în Muzeo Judaica de Belmonte deschis în 2005. La fel şi la Salonic, Toledo sau Veneţia sau Germania urmele te poartă pe străduţe pietruite de pe vremuri unde descoperi inscripţii care amintesc de istoria tragică a poporului nostru de-a lungul multor generaţii.  
 
Muzeul evreisc din Belmonte conţine multe obiecte donate de jurnalistul şi arheologul Jose Levy Domingos care ne-a dat multe explicaţii despre „marani", evrei convertiţi forţat la creştinism numai să supravieţuiască Inchiziţiei. Altfel alternativa ar fi fost arderea pe rug, deci nevoiţi să-ţi părăsească convingerile religioase. Cu toate acestea unii au reuşit să-şi păstreze tradiţiile iudaice, sărbătorile pe căi ocolite, în cripte subterane unde se şi oficiau nunţi evreieşti sub hupă. Dar pentru oficialităţi, se oficiau nunţi civile şi creştine în biserici.  
 
Scriitorul Elie Wiesel, distins cu Premiul Nobel, a onorat acest Muzeu precum şi Sinagoga care se află la mică distanţă. Am întâlnit în acest cartier oameni bătrâni care se plângeau de secetă care-i bântuie de vreo 4 luni. Şi cu toate astea totul era verde iar tufele cu hortensii uriaşe împânzeau zona! Pe peretele din faţă a muzeului când intri, apar liste detailate cu evreii ucişi sau închişi de inchiziţie. Comunitatea locală mai conţine acum doar 70 de suflete. În cel mult 10 ani Comunitatea va dispărea aşa cum a pronosticat fondatorul muzeului! Obiectele religioase transmise de familiile maranilor se află expuse la loc de cinste. De asemenea se păstrează o piatră cu inscripţii ebraice de la prima Sinagogă din Belmonte. Ni s-a permis atingerea Thorei! Să ne rugăm!  
 
Am vizitat apoi Sinagoga nouă din Trancoso inaugurată în anul 2012. Urmaşii maranilor „Bnei Hanusim" reuşesc să adune un „minian" la intrarea în Shabat. Expulzarea evreilor din Portugalia a început în anul 1536. Sinagoga e o construcţie modernă. La interior se văd aplicaţiile liniare de lemn asimetrice reprezentând simbolic numărul evreilor dispăruţi şi aduşi astfel în memoria noastră.  
 
Bianca MARCOVICI  
Haifa, Israel  
3 martie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Bianca MARCOVICI - BELMONTE / Bianca Marcovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1891, Anul VI, 05 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Bianca Marcovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Bianca Marcovici
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!