CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Berthold Aberman         Publicat în: Ediţia nr. 1346 din 07 septembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Berthold ABERMAN - IUBEŞTE-ŢI APROAPELE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Este un îndemn, o cerinţă religioasă intitulată „Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi", dar nu am aflat, şi cred că nu numai eu, dacă e şi bine să fii atât de altruist. Diferă de la om la om cum a perceput acest îndemn, uneori greu de verificat. Cum adică să-ţi întorci şi celălalt obraz pentru a fi pălmuit...!? Şi asta dacă nu-l ai!  
 
Am să încerc să observ cum poate fi aplicat, fie chiar selectiv acest îndemn. Pornind de la iubire, atât de frumos definită de Gogol ca fiind „Patria Sufletului”, reprezintă viaţa. Căci ce este sau poate fi viaţa fără iubire. Poate în societatea noastră modernă e posibil să iubeşti nevasta altuia... ca pe tine însuţi şi nu cred ca ar fi un păcat. Doar să nu fie descoperit sau interpretat. Acelaşi lucru în trecut era considerat un sacrilegiu. Cum se mai schimbă lumea. Doar noi, mai reţinuţi...  
 
Apoi, cine-şi poate iubi duşmanii? În primul rând are sau nu are motiv!? Cine nu-i are, că de nu-i ai, nu eşti om... ci un oarecare. Deci, nici nu mai căutăm justificarea. Dar de iubit, să-i iubeşti pe duşmani ca pe tine!!! Mi se pare absurd, naiv sau chiar de neînţeles. Apar întrebări chiar înainte de a pune în practică acest îndemn. Oare când îşi dă seama omul, cât de neînsemnat este? Ce valoare avem? Sau doar cei apropiaţi îşi dau seama cât de preţioşi suntem?  
 
În legile religioase evreieşti sunt enumerate 613 porunci pe care într-o viaţă de om ni se cere a le îndeplini. Cum fiecare dintre noi diferim oarecum, dar avem multe în comun, se presupune că trebuie să ne iubim cu cei din jurul nostru, să fim buni. Dar ce ne facem dacă acelaşi om are şi defecte. Ei bine, înţelepţii au spus că şi noi le avem şi totuşi, ne iubim. De ce nu şi pe cei din jur? Acest concept se pare că a fost cel mai bine primit de evreii din România. Eram copil când auzeam vecinii noştrii români care invidiindu-ne spuneau: „Cel puţin voi evreii vă iubiţi şi vă ajutaţi între voi!”  
 
Am venit în Israel şi abia aici am putut verifica aplicarea celor învăţate în ţara natală şi apoi ce obiceiuri am luat cu noi aici. Ne iubim şi ne ajutăm la nevoie, dar am luat cu noi, fiecare, din ţara lui de origine şi bune dar şi rele care s-au văzut puse faţă în faţă, iar uneori confruntându-se. Odată cu vîrsta a sosit şi iubirea pe căile doar de ea ştiute. Am iubit-o mult, ca şi pe mine dar... un „prieten" mi-a luat-o. Cum să-i reproşez? O iubea şi el ca pe el însuşi. Ulterior, m-am îndrăgostit de o vecină. Era căsătorită, avea şi copii, era evlavioasă, frumoasă de nedescris, dar, oficial aparţinea soţului ei. Numai eu ştiam câte flori, atenţii, felicitări, versuri i-am trimis. Nu am convins-o. Mi-a spus într-o bună zi după o supărare cu soţul:  
- Ce-mi poţi da tu mai bun?  
- Iubirea! i-am răspuns.  
- Dar o am!  
- Da! Dar nu ca a mea... (Nu am convins-o!) Bine dar eu te iubesc la fel ca pe mine însumi.  
 
Am acuzat-o că nu respectă cerinţele unui credincios şi abia atunci, a dispărut orice împotrivire. Mai ales că se simţea mereu singură. Soţul era mereu în deplasare. Eu mi-am iubit aproapele şi de aceea nu reuşesc să înţeleg, de ce dacă am respectat acest principiu a trebuit să mă feresc, să nu afle nimeni. Apoi, am fost întrebat de o altă iubire:  
- Eu te iubesc numai pe tine dar tu?  
 
Grea întrebare pusă unui bărbat... Multe alte situaţii contradicorii am întâmpinat. Toţi dorim şi iubim cu înflăcărare. Este o greşeală? De ce să iubim numai ce-i al nostru? Am fi categorisiţi ca egoişti. Cred că unii gândesc de-ar avea toate bogăţiile lumii şi tot ar mai dori ceva. Am cunoscut pe drumul vieţii o imensitate de tipuri de oameni. Unii se iubeau doar pe ei până la narcisism. Pentru ce i-ar iubi pe toţi la fel? Doar pe cei care i-ar fi adus vre-un folos. Apoi, iubim proverbele. Sunt pline de înţelepciune. Iarba din curtea vecinului totdeauna ni se pare mai verde. Nu suntem toţi nişte sfinţi şi nu avem puritatea de a gândi totdeauna ca la carte. Nu e uşor, o ştie oricine! Să te împotriveşti păcatului. Ispitele sunt mereu la tot pasul şi acestea te atrag. Păcătuind te desculpi spunându-ţi că viaţa e scurtă şi doar o călătorie de tranzit. Apoi,cine mai e dispus azi ca după ce ai fost pălmuit pe un obraz să-l întorci şi pe celălalt. Spre a nu ne numi depăşiţi de timpuri, ripostăm şi de aici urmările. Adevărul care cu greu îl recunoaştem uneori e că avem multe de învăţat de la femei. Ele ne spun că orice femeie are lângă ea bărbatul pe care-l doreşte dar numai o femeie inteligentă are lângă ea bărbatul pe care altele şi-l doresc. De ce ele au voie să gândească astfel iar bărbaţii nu? Am făcut multe prostii la viaţa mea. Adeseori le regret. Dar, nu le-am făcut cu neputinţa de a le repeta azi.  
 
Multe s-au mai schimbat Doamne în zilele noastre. Îmi reamintesc, mă rugam: „Doamne, nu mă duce în ispită!”. Multe din principiile înscrise şi-au pierdut din însemnătate fiind ignorate. Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi! Dacă-l iubeşti iar el este bogat, de fapt cine nu-l iubeşte? Eşti chiar acuzat că o faci din interes. Când ai bani, ai şi prieteni mulţi care profită. Ai vrea să dai timpul înapoi dar e imposibil. Azi plătim o parte din greşelile vieţii şi nu numai iluziile pierdute. Dragostea, iubirea vor exista cât lumea. Doar oamenii se schimbă mereu. Dacă ai continuitate, aştepţi acel mâine că poate... dar atent să treci mai întăi azi. De aceea iubiţi, fiţi fericiţi ,fiecare clipă nu se mai întoarce niciodată. Iubiţi pe cine vă merită! Omul e fiinţa superioară, care se caracterizează prin gândire inteligenţă şi simţire...  
 
Berthold ABERMAN-TELLU  
Nazaret Elit, Israel  
7 iulie 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Berthold ABERMAN - IUBEŞTE-ŢI APROAPELE / Berthold Aberman : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1346, Anul IV, 07 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Berthold Aberman : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Berthold Aberman
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!