CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Baki Ymeri         Publicat în: Ediţia nr. 2097 din 27 septembrie 2016        Toate Articolele Autorului

Daniel Marian despre cartea
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ÎN LOC DE PREFAŢĂ 
  
Explicativ despre rolul definitoriu al medicului generalistpediatru, medicului şcolar, pentru un spaţiul scolar sănătos 
  
Putem spune că în ceea ce priveste medicina, dar nu numai aici, prevenţia este mama înţelepciunii, diminuând considerabil eforturile ulterioare de diagnosticare, tratament si recuperare. În cazul medicinei şcolare, cu atât mai mult se practică în formatul modernităţii şi este esenţială ca şi concept transpus în concretul cotidian, implicarea permanentă a medicului în procesul de formare a conştiinţei de la vârste fragede, pe baza cunoştinţelor de igienă, cu accent pe factorii de risc. 
  
Dedicată spaţiului şcolar în scopul păstrării sănătăţii acestuia, lucrarea punctuală şi deopotrivă complexă a Dr. Drd.Ionuţ Horia T. Leoveanu şi Dr. Victor V. Petraru se înscrie în rândul acelor demersuri avizate prin pregătire si experienţă, menite să inducă în mentalul colectiv necesitatea clarificării unor noţiuni şi la nevoie proceduri efective de acţiune pentru a face faţă unor situaţii pe cât de nedorite pe atât de des întâlnite. 
  
Fiind vorba despre „Boala celiacă”, un fapt medical interconectat în spectrul larg al bolilor digestive, este necesar a se lămuri din start locul în cumulul dat de fenomenologia, cauzalitatea, simptomatologia bolilor manifeste în acest caz la elevii din diverse stadii de formare. Conform celor spuse de autori în „Introducere”, „Studierea şi cunoaşterea bolilor digestive au beneficiat în ultima perioadă de timp de importante restructurări prin dezvoltarea largă a conceptului de malabsobţie cu izolarea si cercetarea multor entităţi clinice. 
  
Domeniul malabsorbţiei cuprinde o grupare de afecţiuni deosebit de heterogenă, atât prin etiologie cât si prin patogeme si substrat lezional. Bolile digestive sunt condiţionate de factori genetici predispozanţi si factori ecologici, pentru majoritatea acţionând pluricauzalitatea. 
  
Conceptul modern cu privire la factorii de risc presupune găsirea unor soluţii profilactice. După mucoviscidoză, celiachia este a doua cauză de malabsorbţie la copil, fiind caracterizată prin mărirea considerabilă de volum a abdomenului, cu scaune voluminoase cantitativ, cu steatoree si denutriţie progresivă si gravă.” 
  
În capitolul prim, privind generalităţile, sunt enunţate cât se poate de elocvent si complet, rezultatele studiilor privitoare la frecvenţa şi răspândirea acestei boli care trebuie luate în mod foarte serios. Astfel, „Boala celiacă sau enteropatia glutenică are o răspândire inegală, fără a exista o arie geografică în care să nu fie întâlnită, cu excepţia populaţiilor indigene din Africa (Creamer 1974). Din nordul spre sudul Europei, frecvenţa bolii scade progresiv, majoritatea cazurilor fiind aglomerate în ţările nordice şi la populaţiile anglo-saxone. Statisticile arată că incidenţa acestei afecţiuni în ţările cu climă temperată ca SUA, Anglia, Suedia, este între 0,3 - 0,7 ‰ din totalul populaţiei, ceea ce ar corespunde unui procent de 10-15 ori mai mare decât boala Crohn. În ţările din centrul şi răsăritul Europei, deci şi în ţara noastră, această boală este considerată foarte rară până în ultima vreme, semnalându-se doar cazuri sporadice. 
  
Conform statisticilor efectuate în anumite ţări, s-a constatat că, raportată la numărul de nasteri, boala este cuprinsă între 1/850 în Anglia, 1/300 (Mylotte) si 1/450 (McNicholl) în Irlanda, 1/890 în Elveţia (Schmerling 1972), 1/2500 în Franţa (Bernier şi Bourdelox 1974), 1/2700 în Scoţia (Davidson şi Fountain 1950), 1/3250 în Australia şi 1/6500 în Suedia (Borghfors 1968). Pentru România, frecvenţa bolii se situează între 0,1% si 0,21% din numărul bolnavilor internaţi în spital. Alte date statistice indică o frecvenţă de 1/3000 în Anglia, 1/6000 în Suedia, 1/5000 în Franţa. Boala este mult mai frecventă în clinica pediatrică decât la adulţi. 
  
Ipoteza care susţine că boala celiacă veritabilă este reprezentată exclusiv de cazurile care prezintă un istoric prelungit din copilărie, până la vârsta adultă (aproximativ 1/30 de cazuri), restul fiind intoleranţe tranzitorii (secundare) la gluten este invalidată de cercetările care au urmărit evoluţia naturală a enteropatiei glutenice. S-a constatat că simptomele dispar indepemdent de regimul cu sau fără gluten la 2/3 din cazuri în perioada cuprinsă între prima copilărie si adolescenţă, în ciuda persistenţei leziunilor morfologice intestinale, semnificând o crestere a toleranţei la gluten (Visakorpi si Savilahti 1970, McNicholl 1974). Acest lucru înseamnă că între subiecţii cu boala celiacă certă, menţinuţi sub alimentaţie normală doar 1/3 prezintă manifestări clinice, ceea ce - transpusă în clinica adultului - conduce la concluzia că pentru fiecare bolnav cu boala celiacă manifestă, corespund 25-30 de subiecţi cu enteropatie glutenică asimptomatică. 
  
Pe sexe, raportul este de aproximativ 2:1 în favoarea celui feminin, atât la copii cât şi la adolescenţi. Vârsta optimă pentru diagnostic este de 12-18 luni, după existenţa unui interval liber de la introducerea făinoaselor în alimentaţie. 
  
După mucoviscidoză, celiachia este cea mai frecventă cauză a malabsorbţiei intestinale. În 5-10% din cazuri se notează apariţia familială (părinţi-copii si/sau fraţi), ceea ce arată că este posibil ca boala să aibă o componentă genetică, o genă dominantă cu penetranţă moderată sau tipul de transmitere poligenic, multifactorial.” Sunt abordate, succesiv, formele clinice ale bolii, modalităţile prin care se poate conduce la determinarea diagnosticului pozitiv, urmate de evoluţie, pronostic, complicaţii, precum si de conduita terapeutică, completată de terapia medicamentoasă. 
  
„Partea personală” a lucrării are o notă caracteristică pentru cercetarea amănunţită, este de o acurateţe care merită si trebuie privită ca o contribuţie de excepţie în planul literaturii ştiinţifice de specialitate. Îmi pare de înţeles, de aceea, ca acest expozeu să fie considerat si recunoscut de către cei în drept ca un rezultat demn de a se înscrie în tratarea tematicii, în mod cert avizată ca atare după toate perceptele medicale. (Profesor Daniel Marian) 
  
Referinţă Bibliografică:
Daniel Marian despre cartea Boala celiacă , autori: Dr. Drd.Ionuţ Horia T. Leoveanu şi Dr. Victor V. Petraru / Baki Ymeri : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2097, Anul VI, 27 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Baki Ymeri : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Baki Ymeri
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!