AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Baki Ymeri         Publicat în: Ediţia nr. 2079 din 09 septembrie 2016        Toate Articolele Autorului

Daniel Marian despre Menuţ Maximinian
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În căutarea absolutului din înţeles  
 
Se recompune într-o stilistică atent construită, întreaga alcătuire a firii printr-o mai rară îmbinare imagistică între real şi fantastic, elementul static şi cel mobil intersectându-se până la identificare dincolo de simbiotică. Sunt retrăite momente chiar dacă probabil închipuite dar de atâta forţă încât nici nu mai contează cum se trece pragul dintre o parte şi alta a oglinzii. Este un parcurs prin sentimente profunde, într-o alegorie care impune. Latura epică devine esenţială în completarea finei descriptivităţi care în cele din urmă conduce la fiorul liric de excepţie. Spaţiul ales pentru fenomenul în sine este unul viu şi dens, încărcat cu valori consacrate alăturate unor elemente de sensibilitate aparte şi filtrată o poveste se deapănă lin:  
 
„Printre cărţi e casa ei./ De 20 de ani stă pe aceeaşi poliţă./ Când se plictiseşte îi trage cu ochiul lui Eminescu/ Sau lui Coşbuc,/ Sau la alţii din Biblioteca pentru toţi.// E o balerină nobilă,/ Din porţelan fin sau sidef cu irizaţii albăstrui./ Nici ea nu ştie exact din ce e făcută, Dar se simte bine în carnea ei.// Pe rochia scurtă are dantelă,/ La păr o floare,/ La inimă un ghimpe.// Cu mâinile aşezate pe creţurile rochiei,/ Rememorează gloria de altădată./ Când era venerată./ Astăzi, nici praful nu mai este şters din jurul ei.// Într-o toamnă târzie/ Şi-a trăit prima iubire./ A fost a lui şi de arunci/ Timpul pare că a încremenit./ Perdeaua dragostei e trasă,/ Balerina stă neclintită/ Pe raftul cu scriitori.” (Balerina bibelou).  
 
Pe un alt palier idiomatic, dar cu similară îndrăzneală metaforică, metampsihică şi metamorfică, Menuţ Maximilian aduce cu „Trenul vieţii” surprinzătoare „Rădăcini în cer”, într-o răsturnare a totului, pornită dintr-un imbold pe care l-am putea crede necesar iniţiatic: „O apă cât universul/ Peste gândurile mele./ Inima e prinsă/ În sertarul de sus./ Nici vântul nu mai bate/ Prin patria mea.// Acolo, sub stânca roşie,/ Stă sângele strămoşilor./ Rana de pe cuţit/ Doineşte…// Păsări îşi caută cuibul/ În pământul mamă./ Ramurile copacilor cresc în jos,/ Rădăcinile prind viaţă spre cer.” În largul celest se întreamă însăşi viaţa, deplinătatea memoriei, până şi împlinirea istorică, timp în care roadele se culeg aşa cum e firesc, pământene fiind.  
 
Într-o lăudabilă consecvenţă, registrul poetic se păstrează în mod explicit şi exemplar, doar că devine amprentat din interior cu o trăire care presupune tangenţă folozofică destul de clară: „Căutările/ Au trecut gardul./ Peste stânci/ E viaţă albastră.// Dacă mergi/ Dincolo de cărări,/ Întâlneşti oameni./ Dacă vrei,/ Dincolo de viaţă/ Întâlneşti calea.// Dincolo de dincolo/ Sunt misterele./ Dincolo de ele/ E viaţa morţii.” (Dincolo). Trancendenţă mai greu definibilă în simţul obişnuit, dar clar definitorie pentru superspaţii, supernoţiuni, superpercepţie.  
 
Poezia de dragoste se face prezentă oricum intuitiv, dar iat-o explicitată textual: „Eşti/ Icoana mea;/ Pe Cer./ Când mă uit la Carul Mare,/ Văd chipul tău luminat.// Fără tine,/ Chipul ar păli,/ Trupul s-ar înţeleni,/ Pierzându-se…// Casa mea mea/ E făcută după cuibul visurilor tale…”  
 
Departe de a se strădui pentru o desprindere de lume pentru vreuna paralelă, Menuţ Maximinian îşi concretizează senzaţiile la cote de amplitutidine maximă, înspre binefacere. A lui, a cui trebuie pe lumea asta!  
 
Daniel Marian  
 
Referinţă Bibliografică:
Daniel Marian despre Menuţ Maximinian / Baki Ymeri : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2079, Anul VI, 09 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Baki Ymeri : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Baki Ymeri
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!