CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Baki Ymeri         Publicat în: Ediţia nr. 2055 din 16 august 2016        Toate Articolele Autorului

DANIEL MARIAN DESPRE IOANA LĂPUȘNEANU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Graţioasă în cuvinte. Luminoasă în umbra iubirii  
 
Implicare adâncă în universalitate cu preţul trecerii prin situaţii-cheie acestea amintind de faptul că există limite dar absolut toate putând fi trecute chiar dacă simetriile se developează într-un anume ceva fantastic pentru trup şi desigur pentru suflet. Este o apropiere extremă de valorile creştine, în dorinţa unui acolo unde El Însuşi Iisus Hristos a descoperit calea petrecând acele descrise biblic multe zile departe de toate câte sunt pământene… „Daţi-mi un pustiu să-mi strig sufletul,/ Iar din ecou să răsară firul de iarbă./ Daţi-mi un alt pustiu să-mi strig copacii/ Iar din ecou să-şi ia zborul pasărea spin./ Daţi-mi un alt pustiu să strig după viaţă/ Iar din ecou să apară firul de iarbă/ Stâmpăr pentru sufletele însetate de iubire./ Mai daţi-mi un pustiu să strig după tine/ Iar din ecou să apari tu înger fără aripi/ Ce-ai părăsit pământul înainte de a te fi născut./ Mai daţi-mi un pustiu să dorm,/ Să tac, să nu strig după nimic, să fie linişte./ Vreau să mă aud pe mine cel ce a strigat după toate/ Şi din toate doar sufletul mi-a răspuns.” (Daţi-mi un pustiu!).  
Cu o sensibilitate până la elegiacă profundă, implicată şi hotărâtă în asumarea sentimentului sublim şi suprem, Ioana Lăpuşneanu nu ar putea fi percepută altfel. „În umbra iubirii” o explicită lirică se ţese cu grijă precum o mantie spirituală despre care pe bună dreptate se poate crede că e greu de purtat, dar fiind exact ceea ce năzuieşte, atunci e de înţeles pricina pentru care devine veştmântul permanent, acela bine definit ca obligatoriu.  
Îmbinarea cosmogonică îi reuşeşte poetei în mod excepţional şi se poate spune că o reprezintă categoric. Mai mult decât atât, se ajunge la un moment dat până la voită dematerializare, lăsând în puritatea sa expresia sufletului să se manifeste larg, fără oprelişti: „Ne-am dezbrăcat de trup/ Pentru a ne asculta sufletele,/ Era atâta linişte în sufletul nostru/ Încât auzeam ecoul universului…// Eram noi, departe de lumi dezlănţuite,/ În eter… dansam rotocoale/ Călcam cu picioarele cerul/ Netezeam pământul cu mâinile goale.// Ne-am învârtit de multe ori,/ Şi-am cunoscut atâtea lumi/ Îmbrăcate-n iubiri… Erau luate de vânt./ Dar, între alb şi negru, trăim pe pământ.// Sunt multe culori în univers,/ Unu-i pământul şi altul e cerul,/ Sufletul se plimbă între două lumi/ Viaţa pluteşte-n eter între alb şi negru.// Între alb şi negru s-a născut iubirea,/ Şi sufletul s-a aşezat în univers/ Dar cine ştie oare? Care-i misterul?/ De ce iubirea doare şi ochiul este plâns ?” (Alb şi negru).  
De fapt, este o extrapolare a fiinţei în spaţii originare, care exced simţirii obişnuite, altfel spus extrasenzorialitate declarată într-o transcendere atentă, bine calculată. Credinţa şi iubirea sunt dimensiunile recognoscibile şi mărturisite la care Ioana Lăpuşneanu recurge pentru o valorificare corectă şi desigur sinceră a eului… „Călătoreşti prin suflet, umbră de iubire,/ Poposeşti în suspinul prelung al dorinţei,/ La altarul inimii îngenunchezi şi-aduci clemenţe,/ Ceri ogor, iubirii-ncolţite-n Raiul seminţei!// Mai faci plecăciune şi la iconostas,/ Acolo unde sfinţii din icoane, te veghează,/ Şi ceri: „Îngăduie-mi Tu Doamne! Încă un popas,/ Lângă un suflet, rătăcit în iubire, care priveghează”.// O iubire încolţită, ce nu vrea a se pierde,/ Transform-o Tu Doamne într-un curcubeu,/ Să poată urca până în ceruri la Tine,/ Apoi, să coboare în umbra sufletului meu.// Să se aşeze pe fotolii creştine,/ Cu sufletul pereche ţinându-l de mână,/ Să privească adânc în Raiul seminţei,/ Iubirea-nflorită în ogorul primit de la tine.” (Raiul seminţei).  
O rugă întreagă transpare în luminozitatea-i. Un suflet cald şi nobil se dedică din adâncul conştiinţei proprii, înspre atingerea absolutului. Astfel o privesc pe Ioana Lăpuşneanu, considerând-o cu preţuire şi respect, un exponent fenomen în rândul acelora care împodobesc viaţa cu taina împărtăşită, aceea a poeziei.  
 
Daniel Marian  
 
Referinţă Bibliografică:
DANIEL MARIAN DESPRE IOANA LĂPUȘNEANU / Baki Ymeri : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2055, Anul VI, 16 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Baki Ymeri : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Baki Ymeri
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!