CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Baki Ymeri         Publicat în: Ediţia nr. 2028 din 20 iulie 2016        Toate Articolele Autorului

Daniel Marian despre Oana Boc
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
REGINA IUBIRII 
  
Cu cât mai puternică fiinţa, cu atât mai înaltă nevoia de o replică în plan existenţial. Fiind vorba despre puterea interioară, aceea a minţii, a sufletului, a intuiţiei şi a dorinţei. Iar replica aflându-se în universalitate, cel mai probabil umană, deşi în principiu ar putea fi celestă, de ce nu chiar transcedentală după ce transfizică şi tranzitorie. Sunt, cel puţin aparent, nenumărate modalităţile de expresie în încercarea de explicitare şi de ajungere la un apogeu al simţirii şi trăirii într-o consonanţă plecată de la singularul amplu extrapolat, înspre a fi biunivocă. 
  
Personalitatea însăşi cere acest lucru, ca pe o cale necesară de împlinire. Iar dintre toate încrengăturile de formule care permit cuantificarea stărilor duse în exponenţial, eu cel puţin cred că acela este cuvântul care pentru aceasta ne este dat în primul rând… nu degeaba, biblic, „La început a fost Cuvântul/ şi Cuvântul este Dumnezeu”. 
  
Faptul că am privilegiul de a parcurge o parte din schematica lirică angajată de poeta Oana Boc, mă obligă şi desigur mă şi îndreptăţeşte profunzimea căreia nu pot să-i rămân indiferent, pentru a mă alătura celor care au înţeles să procedeze la o minimă analiză literară. Fiind un spaţiu larg de manifestare lirică, pe alocuri atemporal, mi-am îngăduit să îmbrăţişez întâi ideatica şi imagistica care conspiră, transpiră unde altundeva decât în „Ego”: „N-am fost niciodată prea ocupată cu lumea,/ m-a interesat doar focul./ L-am experimentat prin vâlvătăi/ ale propriului meu trup,/ prin luminile roşii pe care/ mi le prindeam în păr,/ prin scrumul pe care călcam/ râzând de ceea ce era mistuit,/ prin fiinţa mea ce ardea cu trufie/ în faţa ochilor tăi./ Lumea era doar imaginea/ pe care-o puteam vedea intermitent/ la lumina flăcărilor/ ce-mi treceau prin sânge/ când te căutam.” 
  
Referirea la primordial presupune convingere, iar asumarea în sine fiind urmare a unei arderi deja proprii. Ceea ce se desprinde în evidenţă este fiinţa în sine, lăuntrică, acel ego care are un auto-dramatism poate predefinit/sortit, dar din care nu este nicidecum exclusă pluralitatea în favoarea mai greu de înţeles aceea a singularităţii care fin sau mai greu poate da drept în însingurare… Căutarea realului se face dintr-o nevoie de identificare prin raportare efectivă, precum într-un sistem de lentile, fie acestea pentru reflexie sau refracţie. 
  
Trecând la o altă secvenţă, este de notat cum străfulgerarea se bifurcă, ajunge dintr-un generos mănunchi unde aflându-se, în direcţiile date de idiograma iubirii fără echivoc, deşi destul de stranii în construcţia oarecum labirintică, poate intenţionat pentru o anume protecţie…: „Sunt mai captivă în tăcerea ta/ decât aş fi dincolo de poarta aceea/ ce se închide spre noi./ Numai ochii ţi-i mai văd/ prea sus, prea sus, prea plini de „atunci”,/ prea adevăraţi pentru ceea ce acum/ este doar o urmă a fiinţei mele:/ semiotică bizară a ceea ce n-am fost./ Sunt mai captivă în uitarea ta/ decât în semnele propriului meu trup.” (Tăcere). 
  
Eufemistic vorbind, s-ar putea spune că Oana Boc este de o vigurozitate categorică, foarte posibil acea regină care te cheamă la curtea ei, pentru a vedea cărui rol îi faci faţă, pe care îl alegi, pe care îl meriţi, care va fi acela ce îţi este acordat într-o efectivă conjunctură spre finalitate inerentă: „M-ai declarat regină,/ mi-ai dăruit un tron/ şi o coroană cu multe diamante./ În nopţile cu lună plină/ mi-ai prins în păr atâtea nestemate,/ c-aş fi putut să le transform în stele,/ cât cer se strecura în ele!// Aşa de-mpodobită, nu mai puteam să fug,/ nici când mi-ai spus/ că tronul, de fapt, era un rug,/ ca să tot ard spre tine/ când mergi pe orice drum,/ să te-nsoţesc himeric/ cu trupul meu de fum.” (Regina). 
  
Este de remarcat simbolistica, semantica având valenţe care pândesc după colţul rostuirii, poate şi culpabilitatea trădată de o oscilaţie mergând spre dedublare, până la mai mult sau mult fireasca acceptare a unui ego marcat de siguranţă da, însă nu şi de suficienţa proprie, de aici venind deschiderea spre evoluţia umană. Cert este însă că Regina există. Precum măria-sa Iubirea! 
  
Daniel Marian 
  
Referinţă Bibliografică:
Daniel Marian despre Oana Boc / Baki Ymeri : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2028, Anul VI, 20 iulie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Baki Ymeri : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Baki Ymeri
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!