CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Baki Ymeri         Publicat în: Ediţia nr. 2015 din 07 iulie 2016        Toate Articolele Autorului

Dorina Manu despre Valeriu Covrig Cudrec
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CUVÂNT DE APRECIERE  
 
Oriunde există un drum şi un om potrivit, care să-i calce nisipul şi să-i întoarcă pietrele pe dos... şi-un cânt al omului pe drum, ce poate fi rostit sau îngânat, ori însoţit de murmure umile, timide... Pe drumul „răstignirii-n dor”, poetul Valeriu Covrig-Cudrec îşi poartă desaga cu nesiguranţa iubirii totale, la fel şi culcuşul tainei, în care şi-a cuibărit nerostitul cuvânt, neantul ce-l subjugă, clepsidra cu aur şi lumi paralele. Atâta sfială în prezenţa iubirii! Atâta gingăşie ascunsă în cămară! Atâta zbucium lângă femeie, atâtea frământări înaintea rostirii!  
Deşi totul e dor: viaţa, rostul, zorii, amurgul, căutarea, ieri-ul şi mâine-le, azi e incertă secunda, pentru că inevitabil vine şi taina ce şi-o ascunde şi argintul oglinzii o deformează-n grimase, pentru că sigur, absolut sigur, se-ntunecă şi cade în hău, în neant... în uitare. Iubirea lui e spaimă şi totuşi, rugăciune; cuvintele lui strigă, de-aceea se repetă, obsesiv se repetă, până la teama de a fi trecut dincolo de dor, în agonie... E dureroasă dragostea lui sau, cel puţin, etern bolnavă; deşi bogat, umblă pribeag, călcând nesigur printre necuvinte, în galaxia dorului pierdut, imediat însă recuperat, precum mercurul scurs imperceptibil prin frunzele făcute umbră.  
Poetul clădit din trăire, ascuns în perdele de maci, încearcă să nu piardă drumul, căutând frânturi de dor în clepsidra timpului plecat, dar şi în cea prezentă, visând la taina zilei ce va urma, frenetic visător la iubire. Deşi structurată pe cinci drumuri, cartea se constituie în cânt, unic cânt de iubire, dăruit femeii de alături, lângă care şi cu care se teme, dar şi vrea să ardă de iubire, torţă eternă-n oglindă.  
Mai mult şi mai frumos nu e posibil; deşi, dincolo de trecut, mereu, mereu mai departe, înapoi în viitor, pentru că tainica oglindă face lumi paralele, iar dincolo de drum, e... dorul (patent branduit, Valer) ...oriunde există un drum, dar drumul acestei cărţi este pavat cu dor, fiecare pas, o altă nuanţă, de la roşu aprins la albul-nonculoare. Cinste poetului care a făurit o astfel de rugă, îngenuncheat de femeia care i-a stârnit iubirea completă! (Dorina Manu)  
 
BIO-BIBLIOGRAFIE  
 
Născut la 12 februarie 1957 în localitatea Râpa de jos, judeţul Mureş. Fiu al lui Gheorghe şi al Ioanei, ţărani sortiţi muncii pământului şi respectul pentru valorile tradiţionale ale satului românesc. Absolvent al Liceului de muzică şi arte plastice, secţia Arte plastice, promoţia 1976, Tg-Mureş. Licenţiat al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza din Iaşi, promoţia 1988 şi master în Dreptul afacerilor al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, promoţia 2007. Grafician reclamă de film în perioada 1978-1988, consilier juridic între anii 1989-1993, judecător pe parcursul anilor 1993-2009, iar din toamna anului 2009 până în prezent: avocat. Membru fondator şi preşedinte al Asociaţiei „Simion C. Mândrescu”. Debut cu volumul de poezie „Răstignit în dor...”, Editura Şcoala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2015, volum ce a obţinut Menţiune pentru debut şi premiul revistei „Caiete Silvane” la Festivalul Naţional de Poezie „George Coşbuc”, ediţia a XXXI-a, Bistriţa, 2015.  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorina Manu despre Valeriu Covrig Cudrec / Baki Ymeri : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2015, Anul VI, 07 iulie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Baki Ymeri : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Baki Ymeri
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!