AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Baki Ymeri         Publicat în: Ediţia nr. 2014 din 06 iulie 2016        Toate Articolele Autorului

Baki Ymeri despre Carmen Popescu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
REÎNVIEREA IUBIRII  
 
(Carmen Popescu, Firida unei dezmierdări, Iași 2016, 170 p.)  
 
Carmen Popescu vine în fața noastră cu o carte vie, un roman de viață, o lecție de inteligență, un test de personalitate. Stau la masa cu viața, zice autoarea în primele pagini. O minunata chemare la iubire, adaugă o admiratoare despre poemele sale. Îmi place să citesc romane și să scriu despre poezie. Iată zbuciumul autoarei în subsolul minții! Iubește-mă ca pe-un copil cu lumea la picioare/ Să scriem constelații noi în tot subsolul minții/ Să coasem cerului năvod de mână cu toți sfinții! Având ca scop iubirea, problematica sănătății, romantismul și viața conjugală, romanul este scris cu un condei rafinat şi precis, de discernător deprins să despice firul în patru.  
Femeia ideală a fost un motiv de inspirație încă de la începutul lumii: Echilibrul este perfect… Aici sunt o femeie liberă, fără obligații, înflorită, de când mă udă acest tom minunat cu iubire. (p.72). Principala țintă a autoarei este moralul ideal într-o societate dreaptă și fericită, idei eliberate de prejudecăți religioase sau metafizice. Fenomenul principal este viața, familia, fericirea, sănătatea și combaterea pesimismului: După o traumă fizică, pe care Corina a reușit să o stopeze printr-o internare în spital, și-a luat inima în dinți. (p. 86).  
Carmen Popescu nu se dezminte ca un debutant care vine cu primul roman în fața opiniei publice, ci dimpotrivă, se angrenează într-un proiect literar pe care îl duce până la capăt și reușește să producă o capodoperă: Corina este doar femeia de patruzeci și cinci de ani, legată de mâini şi de picioare de crucea obligaţiilor. În aceste condiţii l-a cunoscut pe el, un bărbat în floarea vârstei, mai tânăr cu un deceniu. Hai, cititorule! Nu mai ţipa şi tu la ea! A ţipat şi ea destul la ea. Realizează că nu sunt compatibili decât în spirit. Şi dacă el ar fi evoluat spiritual ca să accepte că omul este clădit din componenta materială și componenta spirituală, va înţelege că sufletul pământean nu are vârstă. Că doar el contează, nu şi trupul (pp.12-13).  
După Cristina Motonea, romanul ei este încă o misiune îndeplinită. Mi-a spus într-o zi cu modestie și cu simplitate: ”Am scris un roman!” Am rămas mută de uimire și de admirație, știind prin câte trecuse în ultima vreme. Mă gândeam că, pentru cei mai mulți dintre pământeni, atâta suferință s-ar fi transformat în deznădejde, dar Carmen, care are legături nebănuite cu Dumnezeu, știe că deznădejdea e un mare păcat. Ea a reușit astfel să transforme durerea în forță creatoare. Suferința ei a devenit lirism. (p. 5)  
Iubirea în paginile romanului vine în primul rând: Mamă, dacă vrei să pleci, întâi învață-mă să iubesc! După care urmează cele cinci cuvinte cheie: Dragoste, pasiune, singurătate, tristeţe și ochi verzi… Autoarea ne învață cum să intrăm în starea de relaxare profundă, cum să iubim familia, cum să obținem pace, vitalitate și inspirație. Cu toate greutățile vieții pe care le-a simțit și suportat personajul principal al cărții, Corina posedă un calm emoțional și o minte limpede:  
“Revoltă! Stres. Asta familie? Auzi, ajutor! Auzi, viaţă! Stăm împreună dar ne sufocăm separat. Vrei să respiri în aer liber împreună cu ceilalţi şi ţi se pune masca de gaze pe față. Nu mai suport! Trupul este rupt în bucăţi, tensiunea a luat-o razna, muşchii nu-şi mai fac treaba, rinichiul plânge în batistă de atâta efort. Corpul refuză comenzile. De ce mă loveşti, Doamne, sistematic? Îmi urlă existenţa în piele.”  
Mai sunt încă multe de spus, dar asta rămâne pentru altă dată, pentru alte timpuri, pentru alte sentimente, pentru o nouă carte prin care Doamna Carmen Popescu ne învață de ce scriitorii și savanții erau mai aproape de zei.  
  
Baki Ymeri  
  
 
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Baki Ymeri despre Carmen Popescu / Baki Ymeri : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2014, Anul VI, 06 iulie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Baki Ymeri : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Baki Ymeri
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!