CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Baki Ymeri         Publicat în: Ediţia nr. 2012 din 04 iulie 2016        Toate Articolele Autorului

Daniel Marian despre Gheorghe Mizgan
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Identitatea unei formule lirice conştiente  
 
Introspecţia fiinţei din interior înspre exterior sau mai rar invers, uneori explicită iar alteori subtilă, de la real la virtual trecând prin povestirea repovestirea cât şi nepovestirea decât tacită a simţurilor. De la luciditatea la extra sau/şi super-luciditatea cuvântului, asumat prin prisma accesului la înţeles nelipsind subînţelesul. Curajul expresiei alăturat transpunerii trăirii în sine în sublimarea poetică sunt argumentele fierbinţi care conduc în labirintul încercărilor umane.  
De multe ori se face o inversare a polilor ori o admirabilă împăcare a lor, după ce au fost stabilite mai întâi bazele gândirii precum şi coordonatele mersului. Liricul e stăpân pe sine, întotdeauna. Se observă la Gheorghe Mizgan inefabilul ideii aduse la rang artistic. Cutremurat între ceea ce este şi ceea ce ar fi putut fi sau ar putea fi pe mai departe. Este de căutat cheia sau mai bine zis cifrul printre atâtea variante de abordare inerente unei gândiri libere fără nici vreun fel de echivoc.  
Creionarea imaginii după care umplerea cu desăvârşire coloristică ţin de taina şi desigur măiestria poetului. Descriptiv: „Copaci strâmbi, crescuţi/ pe taluzul gândurilor,/ apăsaţi/ de promoroaca suferinţelor./ Copaci negri cu ramuri uscate/ de tumultul aşteptărilor./ Copaci goi cu crengile plecate/ în calea destinului./ Copaci negri încărcaţi/ cu zăpada albă a lacrimilor/ fulguite din imensul/ orbitelor glaciale.” (Decor cu copaci).  
Străduinţa este de intrare, de menţinere într-un spaţiu centrifugat de adânci sentimente ale căror esenţă rămâne inoculată în convingerea firii. Nu prea este loc de ales între puncte cardinale, jocul sorţii pe un carusel imaginar făcut fiind pentru a da la o parte legile fizicii, rămânând desigur metafizica, metamphizica, metamorfologia având drept scop acea semantică demnă, hotărâtă, necesară.  
Cât despre dinamica lucrurilor, a se vedea… „Lucrări astrale adunate…/ la porţile ascensiunii./ … masivele piramide, Moise, David/ şi… Coloana Infinitului,/ lucrări adunate la porţile eternului,/ …lucrări îngrămădite/ la poala biruinţei umane.” (Lucrări…). Există categoric nevoia de sublimare şi chiar se întâmplă o autodefinire cât se poate de clară la limita dintre existenţial şi ideal: „Înfiripat pe-un gând confuz,/ Spre galaxiile dorinţelor sublime;/ Mărşăluiesc pe pagini astrale/ În culori brodate pe frontispiciul/ Corabiei ce mă poartă legănat/ Spre aduceri-aminte.// Fredonând melodia inimii mele,/ Parcurg itinerarul destinului/ Marcat prin adânci mistere;/ Tumultul gândurilor, la răgazul timpurilor,/ Îmi seamănă în fire/ Răbdare şi seninătate.”  
Aflat într-o permanentă combinatorică între elementele cele mai multe neomologate care se însnopesc într-o făgăduinţă a întregului, Gheorghe Mizgan nu ezită a se întovărăşi de la rece la cald, ca prin lentile ba convexe ba concave, cu stări uneori eliptice, cuneiforme chiar empirice putând a fi, spre „Idei suprapuse”: „Colonie de idei în memoria noastră,/ idei incadescente sau răcite de/ ceaţa uitărilor./ Idei fredonând pe aripa dorului,/ Idei încărcate de povara trecutului./ Idei paralizate de puhoiul timpului/ trecute-n negura amintirilor./ Idei acumulate după barajul idealului./ Lavă fierbinte picurată-n sufletele noastre,/ Lavă incandescentă purtând/ prinosul dragostei de tumultul înconjurător./ Lavă adunată la poarta inimii,/ bătând într-un ritm allegro./ Aburi înfiripându-se înaintea ochilor/ noştri – ceaţa clădită pe pervazul orizontului/ şi… iată masca realităţii,/ iată-ne ascunşi după perdeaua împrejurărilor./ Iată-ne îmbrăcaţi în costumul pierzaniei;/ iată-ne că suntem Ei!”.  
Construcţia poemului se face astfel încât să reziste în geometria superbă aceea a sufletului, astfel încât poetul Gheorghe Mizgan este şi rămâne o voce inconfundabilă a ceea ce putem spune că se cheamă astăzi poezie. Iată: „Un nor,/ peste miriştile aprinse,/ o lacrimă,/ peste obrajii fierbinţi…/ Un zâmbet/ pe-o faţă tristă,/ o adiere de vânt,/ pe arsele feţe…/ Un gând senin,/ prin galaxia/ gândurilor sumbre,/ – Un semn de biruinţă,/ în lupta cu destinul.” (Pasărea curajului).  
Daniel Marian  
 
Referinţă Bibliografică:
Daniel Marian despre Gheorghe Mizgan / Baki Ymeri : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2012, Anul VI, 04 iulie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Baki Ymeri : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Baki Ymeri
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!