CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Baki Ymeri         Publicat în: Ediţia nr. 2002 din 24 iunie 2016        Toate Articolele Autorului

Daniel Marian despre Angela Cristea
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Angela Cristea 
  
Cerul din inimă se aprinde. Doar dacă tu crezi 
  
Sunt Pietrele. Este Soarele. „Pietrele Soarelui” deja ar putea însemna tare mult. Construcţia în sine fiind din clară curajoasă până la a părea ireală. Dar oare de ce, nu neapărat contând în faţa făptuirii înţelesului… Pentru că n-ar avea voie de-a fi; hai, no, pe bune… să vezi cum e ca nicicând, înspre întotdeauna. 
  
Astfel aş chema şi eu, hei! doar dac-aş fi în stare! o stare de fapt: „dimineţile se dezbracă de trandafiri/ mă îmbrac în ii brodate cu roşii spini/ dorm pe geana curcubeului care plânge comete/ tu râzi pe uliţa îngustă a copilăriei/ porumbel voiajor/ cu soarele din mine îţi mângâi soarele tatuat în piept/ şchiopătez de prea puţine cuvinte/ pe drumul albastru pictat mult prea lent// rochia îmi miroase a fragi picioarele a pietre de râu/ ţi-e teamă de o magică iubire ca de o moarte/ mă încalţ în visele tale fragile îţi port haina celor două nopţi/ dragul meu drag cel mai de departe/ lava cuvintelor/ sapă între noi şapte sorţi/ clopoţei sună din grădini suspendate// între steaua dimineţilor şi roua iubirilor perlată/ se iubeşte diafan/ cu simţurile aprinse ca unui cer magică artă/ goliţi de cuvinte prea dulci prea amare/ curcubeu aruncat peste mare” (Pietrele soarelui). 
  
Suficient de departe de orice fel de intenţie analitică, doar de astă dată, desigur, voiesc aducerea în ecuaţie a plăcerii de a remarca. Astfel, deci. Verbul este fixat încât să nu lase loc nicivreunei disimulări. Visele se produc închinându-se unei treziri inefabile, fără a fura din vălul absolut incredibil prin toate senzaţiile posibile. Să laşi trandafirii pentru spinii lor care să mai fie şi roşii armonizând o iie. Sângeriul mai departe dus, ajunge într-un curcubeu direct cosmic, asemenea abordare trebuia zisă odată şi odată. 
  
Trezirea este perpetuă cu tot cu frumosul trecut, excelentul prezent şi gândesc cum un viitor pe măsură. Este un drum încercat undeva într-o hiperbolă greu cuantificabilă ale cărei pare-se coordonatele pur şi corect sintagmatice nu sunt nici măcar ele de ajuns pentru completitudinea imagistică. Iubirea este adusă la rangul de lege a firii, după ce este întocmită o hartă a riscului existenţial inevitabil. 
  
Îşi are loc de asemenea numerologia intrinsecă vitalităţii, incertului-imprevizibilului şi gratitudinii. Iar jocul fără nici un fel de reţinere, de spaimă, te poartă între asumări aproape de vinovăţii aranjate atent cardinale. Peste care o permanenţă neîndoielnică este suflul unic: acela al poetei inconfundabile Angela Melania Cristea. 
  
Atât să mai zic: „dragul meu drag cel mai de departe” este versul pe care printr-o interesantă voie a sorţii, fiind o suprapunere în firea mea cu unele-altele cred că efectiv cele importante trăiri, îl iubesc! 
  
Daniel Marian 
  
Referinţă Bibliografică:
Daniel Marian despre Angela Cristea / Baki Ymeri : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2002, Anul VI, 24 iunie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Baki Ymeri : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Baki Ymeri
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!