AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Baki Ymeri         Publicat în: Ediţia nr. 1956 din 09 mai 2016        Toate Articolele Autorului

Ion Deaconescu despre Jeton Kelmendi
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PRESCURTAREA DEPĂRTĂRILOR 
  
Ion Deaconescu 
  
Poezia lui Jeton Kelmendi, cel mai cunoscut și tradus poet albanez al momentului, pare, la o primălectură, un jurnal de senzații și meditații despre condiția eului, aflat într-o confruntare permanentă cu contrariile unui real mereu expresiv, alteori, relativ și revendicativ. Metamorfozele limbajului se corelează aproape permanent cu mutațiile vieții lăuntrice, cu sensibilitățile alternative, generate de o multitudine de stări meditative, pentru că poetul continuă să fie, indiferent cărei culturi îi aparține, un seismograf al emoției și al tulburărilor personale, profunde și imediate, ale simțămintelor nepereche. 
  
Pentru Jeton Kelmendi, cuvintele se constituie într-o materie dialectică, cu vocația de a însufleți realitatea, de a-i conferi noi sensuri și sugestii, în fond, e vorba de o substanță specială pe ecranul platonician al lumii, în timp ce sinele devine un personaj fabulos în măreția neliniștii metafizice. Poezia poetului albanez, atât de minuțios elaborată, cu străfulgerări de diamant în lumina pură a zorilor sufletului, fecundează trecutul și istoria printr-un prezent melancolizant, într-o iluzorie contopire cu dragostea și ființa iubită, cea care transformă clipa în metaforă. 
  
În multe poeme se devoalează ispita autorului pentru depărtatele și mistuitoarele semne ale trecutului, ale istoriei și ale strămoșilor, căci Kelmendi vibrează, precum o orgă, atunci când rememorează ce s-a întâmplat odată, pe locurile în care s-a născut și a trăit, considerate a fi „fondement vivant“ ale înaintașilor săi, dar și ale co-naționalilor de astăzi. „Inima-mi bate mai iute în fața marilor ziduri“, spunea Delacroix, parafrazându-l, putem afirma că inima poetului albanez își mărește ritmul atunci când el revine acasă, la metamorfozat într-un spațiu cu tulburătoare semnificații și imagini, ca și cum ar fi o uriașă inimă gânditoare. 
  
Știm că lumea aparține tuturor și nimănui, dar Kelmendi insistă să-și convingă cititorii săi de pretutindeni că fiecare își are propria lui patrie, identificată în ființa iubită, în limbă și-n istorie și e atât de fascinant s-o cunoști, fără să o privești în oglinzi strâmbe și s-o trăiești altfel, dincolo de „jocul dezinteresat al oglindirii“, dar și de putregaiul clișeelor. 
  
Poet reflexiv, cu un discurs liric șlefuit până la esențe, incendescent și calm, în egală măsură, filosofic dar și descriptiv, eliberat de rigoarea și fascinația extremelor, Jeton Kelmendi este unul dintre cei mai interesanți poeți europeni de astăzi. (Jeton Kelmendi, Prescurtarea depărtărilor, traducere de Baki Ymeri, Editura Europa, Craiova, 2016) 
  
Referinţă Bibliografică:
Ion Deaconescu despre Jeton Kelmendi / Baki Ymeri : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1956, Anul VI, 09 mai 2016, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Baki Ymeri : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Baki Ymeri
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!