AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Baki Ymeri         Publicat în: Ediţia nr. 1739 din 05 octombrie 2015        Toate Articolele Autorului

Daniel Marian despre Miradie Maliqi
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Existenţialism, iubire şi certitudine 
  
Sufletul şi cuvintele sunt cea mai scumpă avere pe care poeţii îi dedică cititorului: “Mă întorc tăcut în vârful degetelor/ pentru a căuta cumva/ acea privire matinală,/ zâmbetul ce dărâmă piscurile munţilor/ farmecul ce leagă baierele sufletului.” Suntem în faţa unui noi volum de versuri care îmbogîţeşte spectrul relaţiilor culturale dintre români şi albanezi. O rezervă în faţa existenţei care purtând amprenta incertitudinii se formatează după cum bate vântul. Dar cine e vântul? O altă dimensiune omologată sau nu a firii, sau chiar îndrăzneala de a fi fiinţă produce efecte fizice şi spirituale în planul sensibil mental şi chiar în obiectualizarea faptică, pesemne. 
  
Cu un aplomb mai rar întâlnit, Miradie Maliqi trosneşte în ele concepte cu care suntem obişnuiţi ca trăitori sub bolte şi pe pământ, îmbrăcaţi în lumina realului şi în ascunzişul visării. „Eu sunt vântul” declamă poeta într-un moment al regăsirii şi rezistenţei sale într-o lume sufocată de mai multe limite decât desigur ar putea suporta gândirea… 
  
„Dacă îţi spun că nu mai sunt/ să nu-ţi pierzi cumpătul şi buza să nu-ţi tremure,/ niciodată nu m-am gândit la această clipă,/ pur şi simplu gheaţa se topeşte în mine/ ca zăpada în zilele însorite.// Dorul, ce este oare dorul,/ şuvoi de lacrimi ce ochii năpădesc,/ imaginea tristeţii în amintirea cuiva,/ ce este doar a ta.// Nicio eternitate nu este eternă/ Iar când tristeţea te va copleşi/ Abate-te din drum şi mă vei găsi.// Eu sunt vântul,/ mai puţin nebun, mai puţin rău/ locuitor al viselor tale.// Când îţi vor spune că am plecat, să nu îi crezi,/ căci devin un fluture albastru în ochii tăi,/ un fluviu de vise, o mare de dorinţe.// Vântul sunt eu.” (Eu sunt vântul). 
  
Este hotărârea deplină asumată şi transpusă într-un roi de metamorfoze, începând de la copleşitoarea stare a mişcării ondulate fără reguli obligatorii pe înţelesul larg, trecând prin purtarea aripilor în sine şi ajungând la marea de stări care trebuie să existe spre categorica împlinire previzibilă dar încă pe de-a-ntregul nefiindă. 
  
În acelaşi registru fără doar şi poate departe de formal ci mai degrabă decis pentru a fi complice reinventării de bun augur, Miradie Maliqi păşeşte pragul spre nostalgiile din binemeritate timpuri… „Căutându-ţi prezenţa/ în lipsa mea/ încerc să readuc în viaţă fiecare clipă/ ce am lăsat-o să se stingă pe pragul/ învăluit în tăcere.// Contemplu frunzele ce s-au adunat/ de atâta vreme/ până ce vântul le-a împrăştiat pe drumul uitării.// După ele doar praful rămâne// Caut urmele unui asfinţit/ şi mă sufoc cu propria-mi respiraţie.” (Sufocat de propria-mi respiraţie). 
  
În multe rânduri, materializare sau dematerializare, devine un repetitiv menit de a recupera şi a reface ceea ce merită din parcursul viu… Iar rosturile venirii în spiritul abordării şi acceptării unei astfel de atitudini se văd arătate odată cu „Gânduri liniştitoare”: „Zilele nicicum nu trebuie ratate// Poate că cineva mă va însoţi câţiva paşi,/ îmi va spune cuvinte din inimă/ ce vor marca o dâră de lumină.// poate că va împărtăşi cu mine o bucurie/ ce îmi va aduce un gând liniştitor/ şi o parte a zâmbetului.// Poate că lipsa de speranţă a zilei de ieri/ îmi va schimba gândurile/ şi îmi va deschide calea spre o nouă speranţă!” 
  
Dincolo de inerentele zbateri omeneşti, în evoluţia lirică a lui Miradie Maliqi văd o putere de invidiat şi demnă de a fi de luat în seamă atunci când încercările vieţii te surprind şi te macină… „Mă voi întoarce într-o zi,/ chiar atunci când drumurile tale/ nu le vor putea ajunge paşii mei mici,/ crede-mă!// Când lamentările vor lipsi/ când oboseala căutării va dispărea// Nu-i crede pe cei ce spun/ că speranţele sunt înşelătoare,/ că timpul vindecă rănile.// Crede-mă,/ şi atunci când ploile galbene îţi umplu nopţile/ şi atunci când focul te arde.// Eu o să vin într-o zi îmbrăţişat de un vis,/ împietrit de dor/ şi numai noi vom şti/ cât de mult a sperat speranţa.” (Îmbrăţişat de un vis). 
  
Indiferent de una sau alta câte se pot petrece în decursul imprevizibil al omului, sigur este că există suficiente resurse pentru a întovărăşi trecutul cu prezentul şi cu viitorul, în dinamicitatea unei sfere pe care nu noi o coordonăm, dar pe care ne punem amprenta în mod dacă nu definitoriu, măcar benefic astfel încât să conteze. 
  
Daniel Marian 
  
Referinţă Bibliografică:
Daniel Marian despre Miradie Maliqi / Baki Ymeri : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1739, Anul V, 05 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Baki Ymeri : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Baki Ymeri
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!