CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Baki Ymeri         Publicat în: Ediţia nr. 1727 din 23 septembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Jeton Kelmendi - Un demers necesar într-un excurs deloc întâmplător prin grădinile minţii de Daniel Marian
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La marginea tăioasă dintre nelinişte şi împăcare, se petrec contrariile şi tocmai de aceea merită lupta pentru neadormire şi permanentă căutare, un încăpăţânat vârtej de sentimente te ia din loc şi te plimbă dintr-o parte în alta a existenţei palpabile dimpreună cu aceea posibilă, rememorarea fiind forţa motrice care conduce elementele fiinţei într-o sublimare. Ancorarea sinelui se poate face în diverse moduri conducând spre o mare de stări care nu sunt altceva decât reflexii şi refracţii proprii. 
  
„Gândurile sufletului” vin cu patimă nestăvilită înspre o ordine despre care fără a fi predefinită, rămâi surprins să afli cât de bine pusă la punct e drept rezultantă a încercărilor multiple succesive de control asupra direcţiilor deseori haotice, motivate doar sub aspectul efectului entropic. Jeton Kelmendi tocmai asta face, se războieşte cu mecanismele crezute ca fiind sec subînţelese într-o fizică cuantică alternativă poate nici măcar complementară, fiind rearanjată-n virtutea unor formule noi, neaşteptate. 
  
Faptul că există „Ritualul său” nu face decât să întărească justificata convingere în sensurile necesare pentru a fi puse la căpătâi de orişicare drum ales… „Până la urmă/ E un alt început/ Şi/ N-am încotro/ Sub tăcere/ Nici un drum nu mă duce la tine/ Mai devreme decât azi/ A apus steaua mea/ Şi cu cât mai sus mă sui/ Cu atât mai jos mă împing norii/ Până la urmă iubirea e norocoasă/ Când nu te temi de nimic/ Nu e ruşine să visezi/ Ştii asta, bunul meu prieten/ O ceată de chinuri/ Şi un gând profetic/ Vălmăşag/ Mă aduc la tine/ Deşi te-nveleşti în cuvântul tău/ Fă-mi o bucată de loc/ În poezie”. 
  
Indiferent spre care stea te îndrepţi, fiecare având dramul său de noroc/nenoroc, nu poţi să nu îţi pui obiectual şi cred că obiectiv problema oarecum retorică, dar care trebuie pusă, aceea a imboldurilor şi a rosturilor ce însoţesc fiecare demers omenesc, precum şi să concepi un ghid iniţiatic pregătitor pentru ceea ce urmează… „Ia cu tine speranţele tale/ Că îţi arată calea/ Toate umbrele care se ţin după tine/ Cum de nu mai vin/ Pas după pas/ Ca şi cum ar fi în toiul fugii/ La capătul ei/ Doar/ Toamnele trec pe aici/ Ca o tăcere a începutului/ Când se închide trecutul/ În singurătate// Cine ştie dacă/ Mai întâi e venirea/ Sau plecarea” (Plecarea). 
  
Iar în întregirea explorării sale prin inerentul necunoscut căruia îi suntem dedicaţi, hărăziţi, până la urmă tributari prin simpla naştere şi evoluţie, Jeton Kelmendi aduce cu sine şi acest „Fond” bine plasat în construcţia logică transpusă în multidimensionalul liric… „Încă aştept turma venirii/ Care conduce coloanele plecării/ A răsărit dimineaţa/ De martie/ A nopţilor noastre-ndepărtate/ Ne întâlnim undeva dincolo de vremuri”. 
  
Întocmai incertitudinea dublată de dorinţa depăşirii ei, dă farmec parcursului niciodată dus la final decât sub emblema materială nu însă şi prin cea spirituală. Nevoia de împlinire, fie ea printr-o repetabilitate constructivă menită să determine esenţe valorice de conţinut perfectibil, ori noul aflat încă în stadiu germinativ, proclamă cât se poate de clar o motivaţie chiar dacă simbolic expusă, ea mergând mult mai departe de atât… „Într-o zi/ Va veni ziua mea/ Dacă e adevărat că/ Fiecare are câte o zi/ Şi Eu voi şti s-o aştept/ Va avea pâine pământul/ Şi apă izvorul/ Cât să umple golurile/ Dar ce ne facem cu tine/ Neîncredere în mâine” (Pentru curaj). 
  
Poezia lui Jeton Kelmendi comportă foarte multe posibilităţi de abordare şi interpretare, însă de o importanţă extremă îmi pare această „Ilirică”: „Nu se măsoară cu nimic/ Povara trupului tău/ Forţa aerului/ Înfrânarea grăbirilor/ Nu ţi se vede nici partea cealaltă a luminii/ Parcă/ Nu mai există unelte să măsoare zăpăceala/ Sau/ Le petrece pe toate/ Pentru sufletul cuvântului/ Eşti/ Un miligram de uitare/ Dincolo de urechi şi uitare/ O sută şi o mie de ani/ Gândire luminată/ Eşti şi atunci/ Când să te măsoare n-au putut/ Patria mea e patria Domnului/ Ce mi-a dat numele/ ALBANEZ”. 
  
Într-o altă ordine de idei, păstrând registrul atent, poetul Jeton Kelmendi procedează într-un mod amplu în înţeles atunci când se încumetă să evoce într-un fel fericit „Doamna slovă şi domnul gând”, într-o poezie pe a cărei frumuseţe am îndrăzneala de a vă îndemna să o descoperiţi şi să o apreciaţi singuri… 
  
Referinţă Bibliografică:
Jeton Kelmendi - Un demers necesar într-un excurs deloc întâmplător prin grădinile minţii de Daniel Marian / Baki Ymeri : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1727, Anul V, 23 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Baki Ymeri : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Baki Ymeri
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!