CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Baki Ymeri         Publicat în: Ediţia nr. 1636 din 24 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

Luis Raúl Calvo - Relativitate transfocată-n certitudine cu puterea ideii majuscule
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Universalitatea chiar reală, dincolo de simpla noţiune, este cea care naşte şi păstoreşte ideile la dimensiunea lor de forţă, nemaiexistând incomodele graniţe atunci direct fiind adevărata libertate în gradul ei generic definit primordial şi tot ce se poate definitiv. 
  
Mă consider în mod clar privilegiat având foarte rara ocazie de a privi pe largi ferestre înspre şi despre poezie cât se poate de limpede tranzitată prin trei culturi: filo-spaniolă, albaneză, română. 
  
„Viaţa reală şi alte poeme / Jeta reale dhe poema tjera”, o fericită deliberată întâmplare a distinsului Luis Raúl Calvo, unul dintre rebelii cu talent în deplină consecvenţă, provenind din Argentina şi trecând oceanul cu uşurinţa unui F 16 şi greutatea unui B 52. 
  
Este cazul unei cărţi pe care poţi s-o deschizi absolut la-ntâmplare, nimerind peste conţinutul valoric simultan aleatoriu, în timp ce concis spre complet, şi permanent. 
  
Dacă e să fie o fază incipientă de exprimare în formulă sistematică, atunci iată: „Fericirea şi declinul, graviditatea ritualulilor./ Linia oblică a iubirii închisă în geamantanul călătorului./ Câinii îşi latră zbuciumul în cosiţele doamnei./ Ranchinuă găunoasă, blesteme antice./ Cine-a furat bastoanele orbului/ căutând lumina în beznă?/ Nimic nu separă trupurile de pământ/ dar ei, amanţii, nu aşteaptă orgasmul/ ca să-şi potolească setea de-acele împliniri mult râvnite.” (Amanţii). 
  
Un poem de o reatroctivitate existenţială greu de a trece neobservabilă este acela în care Luis Raúl Calvo se confruntă oarecum dificil dar în acelaşi timp disimulat în propria-i sensibilitate. El se cheamă chiar astfel: „O chestiune de iubire”: „Există atâta fior, atâta povară acumulată/ prin care dorinţa străbate în aceste ore însângerate/ ale oraşului ruinat, încât mă întorc la tine mamă/ ca să mă ascund în faldurile tale albe/ şi să mă protejez de lumina funestă care-mi înceţoşează/ raţiunea/ şi simţurile.// Mă întorc pentru că aşa simt, vin să caut refugiu în/ dulcile tale mâini de toamnă, aşa cum făceam în zilele acelea/ de demult/ când alţi fiori alergau prin venele mele şi dragostea ta/ ca întotdeauna, mântuia totul.// Acel drum lung până la şcoală, mirosul de pâine/ caldă izvorând din străfundurile brutăriei antice,/ călătoriile râvnite în maşina Auburn,/ cu tata şi Liliana în nopţile călduroase de vară/ şi zidurile din strada Pujol care păstrează pentru totdeauna/ parfumul tău etern de mamă.” 
  
Iar dacă tot vorbeam despre laturile / muchiile câteodată chiar tăioase, ale fiinţării dedicate, de ce anume nu ne-am raporta şi la „Ceea ce nu a fost”: „Acum, după ce am descoperit/ Originea tăcerii în cuvinte,/ Sufletele noastre se rostuiesc cuminţi/ La orizont.// De azi înainte nu va mai fi loc de îndoieli,/ Nici nu vom mai privi cu aceiaşi ochi/ Eternitatea luminii.// Neantul va acoperi cărările ample/ În haina-i întunecată de Iunie,/ Şi, cu blândeţe, vom lăsa să treacă de la noi,/ Scrumul acelui lucru care nu a fost// poate că, mânaţi de recile impulsuri/ ale raţiunii, Îl vom saluta, conducându-l în trecerea sa vertiginoasă/ Până la porţile hăului./ Singuri îngerii ne mai pot salva.” Da! Da! Da! 
  
Ne găsim, cred, în faţa unei afirmaţii categorice găsite şi aduse din cel mai adânc ascuns filon al unei voite negaţii. Ce aş mai putea spune, despre un remarcabil poet care prin ideea-i îndrăzneaţă, excede limbilor în care a fost tradus… El este… cel care este şi sunt convins că va fi! 
  
Daniel Marian 
  
Referinţă Bibliografică:
Luis Raúl Calvo - Relativitate transfocată-n certitudine cu puterea ideii majuscule / Baki Ymeri : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1636, Anul V, 24 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Baki Ymeri : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Baki Ymeri
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!