CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Baki Ymeri         Publicat în: Ediţia nr. 1587 din 06 mai 2015        Toate Articolele Autorului

Despre permanenţa valorilor care ne definesc ca oameni, autor: Daniel Marian
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Harta cea mai dificilă de parcurs, aceea a memoriei, ne stă mereu deschisă în faţa ochilor sufletului. A pune punctul pe un colţ de memorie înseamnă a trăi încă o dată ceea ce ne-a adus aici unde suntem, în prezentul fugar spre mâine. Pentru întoarcerea iniţiatică la trecutul definitoriu e nevoie de aripi puternice şi de priceperea şi asumarea adevărului limpede că nu vom avea parte de lucrurile frumoase decât ca nişte perle în ocean. Preţuim perlele de la sine înţeles, nu vrem să le pierdem, suntem paznicii lor oriunde şi oricând ne-am afla. 
  
Înainte de toate, în angrenajul memoriei sunt oamenii care ne-au învieţuit şi încurajat speranţele. A ne întreba despre o ierarhie în aranjarea întregului cuprins sub învelişul memoriei, ar presupune un retorism inutil. Este în firea omenească şi în logica faptelor universal valabilă, ca axiomatic să le oferim părinţilor întreaga cinste şi preţuire pe care cu prisosinţă o merită. 
  
Este binevenit, punctual şi emoţionant în parcursul său, demersul livresc pe care cu demnitate Dr. Drd. Ionuţ-Horia T. Leoveanu îl aduce în lumina tiparului după un excurs atent şi o elaborare minuţioasă. Închinare tatălui său, „Erou şi director de şcoală veche românească” – In Memoriam – Prof. Dir. Dr. Toma A. Leoveanu” prinde contur pornind de la acele gânduri care la un moment dat fiecăruia dintre noi vin să ne justifice şi să ne întărească existenţa. Sunt desigur multe de spus despre viaţa unui OM, mai cu seamă atunci când este dăruită patriei sale şi deopotrivă învăţământului fără de care nu ne-am cunoaşte adevărata proprie identitate. Angajând recursul la conceptul cel mai onorabil, acela al familiei drept bază a tot ceea suntem şi facem, autorul acestei monografii memorialistice ne convinge prin privirea amplă şi prin acurateţea lexicului direct, nedisimulat, care îmbracă în forme clare faptul de a fi în înţelesul său categoric şi translucid. 
  
Prezenţa părintească este subînţeleasă în spaţiul mai larg binefăcător al familiei, după cum aflăm: „Am fost un copil ”undeva norocos’’... Timpul a trecut fulgerător şi nemilos peste mine şi familia mea, dar oarecum... ”a fost generos” cu mine ; mi-a oferit, cu geneozitate, profesori minunaţi, de excepţie în momentele ”cheie”, potrivite ale vieţii. Am retrăit într-o secundă, intens toată copilaria şi experienţa mea de viaţă, parcurgând cu dulce şi emoţionantă melancolie anii copilăriei, adolescenţei şi maturităţii până la momentul prezent. Asta simt şi acum când tăcut şi învăluit în gânduri aştern aceste rânduri. Sunt profund marcat de aceste momente încât cu greu îmi stăpânesc lacrimile, dar am puterea să mulţumesc Bunului Dumnezeu că aţi fost pe acest Pământ..., că aţi fost părinţii, mătuşa şi bunicii mei, oameni simpli, modeşti, muncitori, frumoşi, credincioşi, cu frică de Dumnezeu. Emoţia pe care o încerc acum este mare şi vreau să vă spun ca îmi lipsiţi enorm de mult, că încerc sufleteşte un sentiment poate straniu pe care l-aş fi vrut cât mai departe...” 
  
Personalitatea tatălui transpare conştientizată şi evocată ca sprijin puternic determinant în completarea personalităţii fiului, fiindu-i acestuia model permanent de dragoste, de înţelepciune şi de raportare la întâmplările vieţii. Iată un fragment de portretizare, relevant pentru întreaga construcţie ideatică, imagistică şi, bineânţeles, mai întâi de toate, de suflet: “Un oltean exigent şi foarte ambiţios, disciplinat, dornic de o carieră militară, bun patriot, debutează în 1935-1936 prin a fi elev al Şcolii Superioare de Ofiţeri Ploeşti, şcoală militară care l-a călit zdravăn pentru greutaţile ce urma să le întâmpine în cariera militară, iar, peste ani, în activitatea didactică. Formarea calităţilor cerute de profesia militară presupune străbaterea cu succes a unui drum, deloc neted, care începe odată cu pornirea lăuntrică şi manifestarea exterioară a dorinţei de a îmbrăţişa această profesie, de a trece prin sita deasă a parametrilor selecţionării, şcolarizării şi calificării; se clădeşte şi se consolidează zi de zi, clipă de clipă prin munca perseverentă efectuată cu interes, voinţă şi responsabilitate, pentru o deplină reuşită şi afirmare.” 
  
În profunzimea deplină şi despre caracteristicile de referinţă urmează a se implica şi exprima însuşi cititorul. Doresc să notez însă inspirata, relevanta îmbinare a celor două ipostaze surprinse de către fiu în pur esenţa biografică a tatălui: „Tata – Militar”, „Ctitor de şcoală şi Director de Liceu”. O şansă fructificată cu dăruire, cu pasiune, cu credinţă. Chiar dacă, aşa cum se întâmplă în viaţa cea de toate zilele, pe lângă bucurii, necazurile nu pot să lipsească întru totul, iar despre aceste aspecte povesteşte autorul pe larg. În încheierea acestei modeste prezentări, voi aduce în prim-plan un fragment care spune multe, lăsând loc peste vreme unor dezbateri ample: „Imaginea tatei, este aceea a unui om cu un imens spirit de sacrificiu, clădit în timp cu multă migală, răbdare, tenacitate, mult talent şi rafinament pedagogic, prin insuflarea umanismului şi a solidaritaţii umane, ataşament faţă de profesia de dascăl, promovarea binelui şi a iubirii necondiţionate faţă de semeni,dar, mai ales, faţă de familie. 
  
Omul este un izvor de gânduri, de trăiri şi de sentimente. Nimeni nu a încercat să numere câte sentimente există în sufletul unui om pentru că acestea nu se pot număra, căuta sau accesa, deoarece nimeni şi nimic nu au dreptul să le distrugă, umilească, mutileze şi şă-şi bată joc de ele. Nimeni nu are dreptul să se joace cu ele, cu vorbele şi cu tot ce ar distruge acest izvor curat… ”sentimentul sufletesc”, mai ales când este al aproapelui tău, deoarece acestea sunt lucruri care dor şi dor foarte tare, iar cicatricile rămase sunt ireparabile; pentru totdeauna, lasă sechele şi traume. Distrugerea sentimentală a unui om, a celui drag şi apropiat este aidoma unei ”condamnări la moarte”, o condamnare înceată, dar foarte sigură, iar esenţa vieţii ar fi liniştea şi împlinirea sufletească. 
  
Sinceritatea şi adevărul sunt vitale în relaţiile interumane şi în relaţia cu Dumnezeu, fiindcă sinceritatea este lumina faptelor noastre, este temelia faptelor noastre, fiindcă adevărul este ceea ce ne uneşte şi ne face unici, este o lumină care străluceşte peste veacuri, este o rază de soare divină,este ochiul raţiunii fără de care omul este orb. Sinceritatea înseamna gânduri şi fapte nu doar vorbe... şi deziluzii, dezamăgiri; ea, sinceritatea, trebuie să te reprezinte în realitate, nu în minciună, faţărnicie şi distrugere sufletească. 
  
A fi sincer în ceea ce afirmi, doreşti, discuţi, nutreşti înseamnă, în primul rând, să fii cine eşti cu adevărat, nu cine crezi tu că eşti sau cred cei din jur că ai putea fi. Sinceritatea unui om, sinceritatea pentru un om este un ”capital sufletesc”, care te dezarmează; sinceritatea unui om te face să-l iubeşti, stimezi, respecţi, te face să crezi în motivaţia pentru a trăi încă o zi. Când sinceritatea ”a apus”, vine dureroasa dezamăgire, neîncredere şi durere sufletească care, de cele mai multe ori, te îmbătrânesc prematur, îţi fură zâmbetul şi îţi grăbesc şfârşitul, te afundă în tavernele durerii. Toate aceste lucruri le-am regăsit în personalitatea tatălui meu, lucruri pe care le-am moştenit în totalitate şi le aplic în viaţă, lucruri după care mă canalizez zi de zi.” 
  
Daniel Marian 
  
Referinţă Bibliografică:
Despre permanenţa valorilor care ne definesc ca oameni, autor: Daniel Marian / Baki Ymeri : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1587, Anul V, 06 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Baki Ymeri : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Baki Ymeri
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!