CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Baki Ymeri         Publicat în: Ediţia nr. 1475 din 14 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

Când convieţuieşti cu poezia, cu vinul roşu şi prietena de Marius Chelaru
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Eu convieţuiesc cu poezia. Cu vinul roşu 
  
Cu Prietena. Pentru mine nu sunt interzise” 
  
Kalosh Çeliku, Convieţuiesc 
  
„Patul meu este parcul. Un scaun 
  
Strada. Şi , de ce nu, o livadă 
  
Două-trei braţe de ciulini sub cap 
  
Iarna când viscoleşte. Zăpada îmi ţine de cald 
  
Nu-ţi fie frică! Am cu mine poezia 
  
Noaptea să-mi învelesc picioarele şi capul. 
  
Dormi liniştită. În patul meu e frumos!” 
  
Kalosh Çeliku, În patul meu e frumos 
  
Kalosh Çeliku are felul un fel al lui de a-şi construi „lumea” în vers. Unul cu amprentă personală. O lume care pare a fi alcătuită din câteva spaţii care se întretaie între ele, iar acel loc, fie unul mai mult sau mai puţin mundan, fie „un loc singur în Paradis”, fie unul înapoi, în timp, atunci când mama sa făcea clătite atât de bune, că veneau toţi prietenii din sat şi o rugau să… atât de bune, că, după cum spunea tatăl său, „scoală morţii din morminte”, fie…. 
  
Iar acel loc al său pe care şi-l „desenează” din cuvinte este un „spaţiu” al poeziei, al vinului, al „prietenei”/ uneori „prietenului”, al morţii („ziua mor, noaptea ne trezim în delir/ aşa convieţuiesc cu Doamna Moarte/ în aceeaşi cameră, zile, luni şi ani/ şi niciodată nu ne plictisim printre cărţi”), ori al unei alt fel de moarte numită „singurătate” („mi-am îngropat eul între pereţi/ cu propria armă la/ cingătoare/ ca să ucid azi Singurătatea”; Sau: „nouă ani mi-am înecat Singurătatea în vin/ noaptea întreagă scriind poezii”). Şi, desigur, dragostea, care pare a fi ca un drum pe sârmă între a fi sau nu fi, între ură şi…(„cameră îngustă pentru un mormânt/ nu îmi ajunge nici mie, nici Ţie!?/ mi-am îngropat eul între doi sâni”; sau: „niciodată nu o să ştie ce am în suflet/ şi sub ce mormânt am făcut azi dragoste; sau: „în suflet am ură/ şi un pic de iubire/ mă îndurerează Dragostea” ş.a.). 
  
Dincolo de acest spaţiu al său mai este şi „oglinda” prin care priveşte lumea din jurul său, „problemele” de tot felul (fie ele generate de culturofagii care „recompensează pe scribii Curţii”, nerecunoscându-i valoarea, fie ţinând de dificultatea de a scrie/ publica o carte – „este greu să scrii astăzi cărţi/ dar şi mai rău e să le scoţi la lumină/ când nu ai bani nici pentru pâine”; ori relaţia scriitori – cititor, în condiţiile în care mai totul pare că se vinde/ cumpără: „este greu să fi astăzi cititorul/ scriitorilor ce scriu pentru Mâine/ când recenziile se vând la vedere/ o sută de mărci sau două tulumbe” – Prostituţie cu literatură). Ori insomniile care ţin de actul creaţiei („concentrat pe un vers,/ Poetul are insomnii./ noaptea deschide fereastra spre Soare”), la timpul care roade cu dinţii lui ascuţiţi şi ruinători totul, locul de naştere, oamenii, casele… tot. Doar, pe el, crede autorul, nu-l poate atinge, căci scrie: „nu am timp să îmbătrânesc/ căci nu mă lasă vinul/ nu mă lasă Dragostea”. (Şi, aici, să ne amintim, Angelus Silezius spunea că sufletul are doi ochi, printr-unul priveşte timpul, celălalt este aplecat spre veşnicie.) 
  
Sau putem vorbi la poezia sa şi despre unele aspecte care ţin de istoria/ viaţa comunităţii locale, fie ea cea din Skopje/ de comunitatea locală/ albaneză (atunci apar denumiri de locuri/ persoane cu diverse rezonanţe: Tyrbe, Baba Tomori, Bit Pazari – cea mai mare piaţă/ bazar din oraş, poetul cu origini albaneze Zef Serembe, ori Lasgush Poradeci ş.a.). Vocabularul utilizat de autor este unul cotidian, mai curând „uzual”, dar nu simplist, şi cu care Kalosh Çeliku reuşeşte să creeze şi imagini/ figuri de stil care atrag atenţia, uneori frizând paradoxul/ paradoxalul („Nu am mai recunoscut locul de naştere. Îmbătrânise./ Şi îşi lăsase barbă. Iar părul...”; „Luna stă agăţată de un stejar”; „Poetul are insomnii./ Noaptea deschide fereastra spre Soare”; „m-am trezit din mormântul meu cu cărţi” ş.a.). 
  
Uneori pare a fi (atunci când scrie despre moarte, singurătate, beţie ş.a.) un limbaj al deşertăciunii, nonsensului, unui vid de posibilităţi, care ţin de o existenţă perturbată. Alteori poare că traiul său, zilele, viaţa sunt metaforizate aidoma unei cantilene al cărei melos venit dinspre sufletul său merge înapoi, neavând, fie şi aparent, nici un orizont. Ori nefiind menit niciunui orizont. Pare-se că foloseşte cu atenţie, ca un bun mânuitor al limbii (cum se vede din selecţia de faţă), cuvintele-penele cu care desenează frazele. Uneori frazarea apare ca voit apoetică, poate pentru a da apoi, prin „contrast” (prin mesaj, uneori), forţă imaginii create: „este adevărat că de o vreme nu ne-am văzut./ tu te-ai închis între pereţi,/ eu, îndrăgostit de vin”; sau: „aseară am dormit cu Toamna/ Iarna nu mi-a deschis uşa/ mâine cu cine voi dormi/ cum voi îmbrăţişa Primăvara?”). 
  
Poate că nu pare un univers spectacular/ spectaculos cel construit de Kalosh Çeliku. dar nu putem spune că este unul şters, neatractiv, lipsit de substanţă ori cu mesaj simplist. Pentru că reuşeşte să (re)construiască din cuvinte „spaţiul” său poetic, aşa cum îl vede prin oglinda gândurilor, sentimentelor şi vederilor sale, unul care poate fi credibil în ochii cititorului. Iar Kalosh Çeliku (cel care scrie „sufletul meu e beat – căci eu sunt vinul”) îşi are cititorii lui în Macedonia, şi, probabil, acum, graţie căutărilor lui Baki Ymeri, şi traducerii semnate de Adriana Tabacu, îi va avea şi pe cei din România. (Iaşi, 11 ianuarie 2015) 
  
Marius Chelaru 
  
Referinţă Bibliografică:
Când convieţuieşti cu poezia, cu vinul roşu şi prietena de Marius Chelaru / Baki Ymeri : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1475, Anul V, 14 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Baki Ymeri : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Baki Ymeri
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!