CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 2104 din 04 octombrie 2016        Toate Articolele Autorului

Viorel Nedelcu.  Artistul artiştilor
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ce este arta?! Ca şi filozofia, e ceva ce nu se poate recunoaşte în termeni explicativi, în anvergura dimensiunii şi duratei (cade arhicunoscutul principiu potrivit căruia o divizie numeroasă reprezintă întotdeauna biruinţă), în amploare sau familiaritate, complexitate sau exclusivitate de domeniu… Arta e artă, nu poate fi substituită, deşi poate exista în tot şi pretutindeni, cu condiţia universală a supremului. Unica reprezentativitate a ei e actul artistic însuşi; în artă drumurile exclud direcţia, neprevăzutul e garnizoană, iar spiritul comandă!  
Fără să se exclame culmea imaginaţiei tinzând către ipoteze asumate de ironici, ci realitatea dovedită, spectacolul artistic de azi iveşte ocazia vorbirii despre un artist al artiştilor, ce făptuieşte spectacole grandioase şi elevate, relevând prin aceasta că pe mâinile sale artistul ajunge în mâinile cele mai nimerite: managerul artei spectacolului, Viorel Nedelcu. Negreşit el este artistul artiştilor!  
Privind generalizator domină stupefacţia că artiştii cad pradă precupeţilor de spectacole, acum, la crucea a două secole şi milenii, când ei puteau fi meteoriţi ce ard ca să lumineze! Trist, iremediabil: precupeţii i-au dus pe mulţi şi continuă să îi ducă într-o semiobscuritate incalificabilă, cu pârghiile netrebnice ale pieţei cotelor puse sub evaluările categoriilor de oameni fără educaţie estetică.  
O escadrilă de vulturi, condusă de o vrabie nu va executa niciodată coregrafii impetuoase în zbor, dar un stol de vrăbii condus de un vultur, da! Lăsând această metaforă pe seama impresiilor fiecăruia, după nivelul de cultură, percepţia şi gustul artistic, rămâne nelipsit de interes exemplul deosebit de clarificator al managerului de spectacol la nivel de primă calitate a estetizării vieţii spirituale a românilor angrenaţi în pasiuni pentru spectacole submediocre, stradale, Viorel Nedelcu. A devenit o ocupaţie în sine întocmirea de către primari a unei distribuţii pestriţe cu artişti şi antiartişti intercalaţi, unii şi ceilalţi cântând laolaltă prin pieţe, într-o formă sonoră ce produce dureri de urechi! Astfel de serbări tip kitsch sunt obstacole neescaladabile în drumul artei spectacolului, iar aceasta se întâmplă cu aportul a două cauze destestabile: ardoarea unor oameni politici de a îmbăta conştiiţele masei electorale şi frenezia multor impostori care se apucă să facă ceea ce nu ştiu să facă…!  
Or, managerul Viorel Nedelcu întocmai contra acestui fenomen, insuportabil de la o vreme, luptă! Iată numai patru nume reprezentând trei meteoriţi ce ard luminători pe cerul culturii, la intersecţia acestor timpuri, alături de care făptuieşte impecabil spectacole de rezistenţă şi solaritate artistică, managerul Viorel Nedelcu: Gheorghe Zamfir, Benone Sinulescu, Nicu Covaci, Grigore Leşe… mai sunt şi vor mai fi mulţi alţii… opinia publică va avea ultimul cuvânt de spus!  
Spectacolul nu este prevăzut de la natură. Doar harul! De aceea, un artist, oricât de ilustru, dacă nu e manageriat corespunzător nu-şi va etala niciodată caratele talentului său, ci doar un luciu palid. Despre aceasta este vorba în ce îl priveşte pe Viorel Nedelcu, managerul ce înseamnă pentru spectacol ceea ce înseamnă pentru sticlă şlefuitorul de sticlă, iar pentru diamant bijutierul.  
Fireşte, nu participă la pregătirea de specialitate a artiştilor dar determină fundamental succesul spectacolului, are o asumare personală şi proporţională în coloristica, sonoritatea, promovarea şi în primul şi în primul rând selecţionarea distribuţiei, spectacol cu spectacol. Acestea sunt doar câteva din coordonatele artei organizatorice ale managerului, pe lângă multe altele nevăzute, dar neînlăturabile în acelaşi timp pentru că ceea ce se percepe nu este decât ce se consumă nemijlocit în relaţia artist-public. Câte, însă, nu mai sunt în exterioritatea actului final şi după… !  
Se spune că unde nu cresc florile, nici omul nu poate să trăiască. Ce sunt actele făurite de managerul artiştilor, Viorel Nedelcu? Flori spirituale! De aceea, în jurul său trăiesc oameni, nu este niciodată izolat, nu respinge, nu se închide în egocentrism, bătucind cărările propriului interes, în detrimentul actelor de bine pentru oameni. Tot secretul de a fi aşa şi stimat din aceste pricini constă în a şti când să fii elastic, dar şi când să fii dur ca fierul. Întocmai aşa este Viorel Nedelcu, stăpânind ştiinţa şi măiestria conduitei în relaţia sa cu artiştii. Ştie când să îşi expună flexibilităţile omeneşti, comportându-se foarte afectiv şi detaşat cu artiştii, ştie şi când să fie imbatabil, de neclintit, când este vorba de principii, de proiecte, de tot ce ţine de organizare sau, cu alte cuvinte, latură strict tehnică a actului artistic. Aici, ultimul cuvânt este la sine, aici artistul nu are permisiunea de a se irija în zeitate, pe baza notorietăţii sale. Nu! Una e una, alta e alta! Artistul e bine dacă e adorat de public, dar ca să ajungă aici, în faţa managerului său nu trebuie să fie suprem! Fiecare are locul lui bine determinat, pentru că arta spectacolului nu e religie cu sfinţi şi robi…! Respectul reciproc şi egalitatea sunt strictul necesar în raportul Viorel Nedelcu - artişti! Numai aceasta garantează gloria! Este practic vorba de o îmbinare perfectă şi de aceea spectacolele manageriate de Viorel Nedelcu au alură consolidată de succes! Aceasta-i reputaţia elitei managerilor spectacolului artistic din toate timpurile şi nu doar ai spectacolului românesc, ci şi ai celui universal!  
În punctul de tangenţă a ideilor estetice contemporane cu Viorel Nedelcu, valoarea, compatibilitatea, autenticul afirmă demnitatea individuală a publicului, artiştilor şi unui singur manager, în totală uniformitate, în ceea ce priveşte făurirea, beneficiul şi evaluarea spectacolului adevărat unic şi de valoare!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
Viorel Nedelcu.  Artistul artiştilor / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2104, Anul VI, 04 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!