AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1918 din 01 aprilie 2016        Toate Articolele Autorului

Vlad Oprea. Reverenţele pelerinului la Sinaia
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sinaia e un oraş regal, perlă a coroanei oraşelor cu istorie româneşti. Între flancuri muntoase, îmbrădite de mitropoliţii veşnic verzi ai codrilor străveci, salba lui arhitectonică grandioasă de castele şi vile se contopeşte în vitraliul ochiului de cer cobăltuit. Umbrele valsează cu razele soarelui fluid jur-împrejurul lor şi-n fiecare inimă de om cumsecade, ce soarbe vraja oraşului e încuibată fericirea pătrunzând prin oglinzile privirii.  
Animaţi energic să progresăm cu ipotetice frumuseţi de construcţii moderne, ne-am împestriţat patria cu arătări arhitecturale impresionante primordial prin mărime şi kitsch, în vreme ce sub sânul munţilor Prahovei vibrează inima unui oraş frumos ca o mireasă princiară, ce poate fi model. De ce-om mai privi o frumuseţe, dacă nu ne ungem spiritul cu un fascicol de lumină de la ea?! De ce ne stricăm aşezămintele urbane, apoi, călătorind la Sinaia vedem drept în faţă frumosul şi ne minunăm? De ce nu păstrăm în oraşele noastre ceea ce ne-a mai rămas superb din trecut şi de ce nu ne clădim în fiecare oraş pe care îl locuim măcar o fărâmă de Sinaie, soră a raiurilor urbane ale celor mai vestite frumuseţi din lume?  
Mirajul unor capodopere arhitectonice ale oraşului Sinaia a rămas intact până azi, de la ivirea lor în izvor, una după cealaltă, odată ce s-a clădit Castelul de Scaun al Regatului, sub Marele Rege Carol I. E o minune că s-au păstrat, însă e şi o necrezută vrednicie a edililor contemporani care n-au împărţit oraşul pe hălci şi n-au doborât clădirile de epocă, spre a zidi pe cele preferate de boieri falşi.  
Astăzi, oraşul Sinaia are un edil harnic, sufletist, priceput în administraţie, pornit pe fapte de conservare a ceea ce au clădit întemeietorii şi de ctitorire a noilor zidiri în pas cu timpul şi standardele lui. Este primarul Vlad Oprea. Acest om, în primul rând cumsecade, este din rândul acelora pentru care năzuinţa pentru binele comun nu este surclasată de năzuinţa pentru binele personal şi dea aceea, faptele sale au un flux bine determinat spre coşul în care sunt culese fructele comunităţii. Prin aceasta şi-a cucerit afinitatea cu problemele alegătorilor, nu şi-a virat în contul caracterului prezentări impersonale, promisiuni fantastice, chemări ademenitoare... Spre sfârşit de mandat, concitadinii săi se află la momentul în care au posibilitatea să îl judece. Nu vor putea să o facă în formă justă decât pornind de la baza constanţei sale active, sincere, omenoase, competente în probleme de administraţie.  
Realizările primarului Vlad Oprea nu sunt întâmplare ci rod al unor proiecte organizate pe prioritizările comunităţii. Ceea ce e remarcabil la aceste proiecte este potenţialul de continuitate. Ele nu vizează prezentul cu rezolvare imediată, pentru acumulare de capital de imagine, efemer, între graniţele de principii ale loviturii la ţintă, chiar şi cu preţul mobilizării ţintei pe traiectoria glonţului. În legătură cu meritele incontestabile ale edilului Sinaiei, Vlad Oprea, impresiile pe care şi le-a făcut comunitatea, nici nu se abat de la ţintă şi nici nu impun mişcarea ţintei, pentru că adevărul duce drept la ea!  
Primarul Vlad Oprea este cel de care Sinaia are nevoie, în primul rând pentru continuarea proiectelor actualei administraţii, spre ţinerea sus a frunţii oraşului, purtătoare de coroană regală. Cu o influenţă covârşitoare la mersul treburilor administraţiei locale, primarul Vlad Oprea îşi cucereşte cinstea şi în faţa turiştilor care nu-l cunosc, n-au auzit vreodată de el, nu l-au văzut vreodată. Însă, privind o casă e lesne de închipuit cine-o locuieşte. Întocmai, privind oraşul Sinaia, trecătorul de o zi sau de o oră poate depune jurământ că e administrat de un primar model.  
Rândurile acestea sunt alcătuite sub dominaţia impresiei de orgoliu al unui vremelnic trecător prin oraşul Sinaia, ce sunt uneori, un orgoliu neizvorât din sete de faimă personală, ci de iubire a oraşului de sub munţii Văii Prahovei, regal, fermecător ca o minune, curat şi luminos ca o bijuterie, un orgoliu aninat de satisfacţia spirituală că încă avem, se poate să avem, câte o parte de ţară ce ne produce plăcerea vederii frumuseţii ctitorite de vrednici înaintaşi şi a frumuseţii în act.  
Pentru aceasta, reverenţă afectivă la vatra oraşului şi gând de laudă edilului lui, Vlad Oprea!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Vlad Oprea. Reverenţele pelerinului la Sinaia / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1918, Anul VI, 01 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!