CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1912 din 26 martie 2016        Toate Articolele Autorului

Margareta a României, Principesa inimii şi a rezidirii
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
26 martie este ziua de naştere a Prinţesei inimilor, Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta. E sublim să avem o prinţesă frumoasă, e un bine sufletesc să o iubim, iubirea fiind frumuseţea ce sporeşte viaţa sufletească a noastră, rămânând uneori restantă, dar întorcându-se împlinitoare, oricât de târziu.  
Principesa noastră e prinţesa din aspiraţiile oricărei fete românce care îşi dăruieşte în visurile ei fericiri şi se topeşte în fantezii inocente!  
Toate visurile se copie altădată, altundeva, ca cerul copiat pe sticla mării, ca munţii întorşi deasupra fluviilor, ca mersul rămas pe urme şi drumurile îmbrăţişate de depărtări, ca ploaia venită din cer în mare şi întoarsă din mare în cer. Toate visurile se repetă, visul e o sticlă pictată pe o faţă şi răzbătută de copia picturii, pe cealaltă faţă!  
Frumoase şi irezistibile-s visurile fetelor, închipuindu-se prinţese graţioase, măcar o clipă în viaţă. Fiecare fată are în vis copia unei prinţese, fiecare fată, măcar o clipă din viaţă poartă pantofi de aur, salbă de smaralde, diademă cu diamante. Visându-se prinţesă, fiecare fată trăieşte clipa de superbitate a închipuirii umane, dincolo de care nu mai este făptură, ci numai divinitate.  
Peste o jumătate de veac, fetele românce au trăit feerii într-un paradis pierdut. S-au visat prinţese supranaturale, copiate din poveste. Fetele românce, mai mult de o jumătate de veac au văzut numai prinţese din ilustraţii şi bijuterii.  
Era greu de crezut pentru toţi, dar totuşi speram că într-o zi vom mai avea un palat locuit de rege, nu numai cetăţi în ruine, singurele pe care am avut voie să le ştim rămase de la domnii noştri. Înţelegeam că va fi greu de trecut brâul de gheaţă al istoriei şi trăiam în speranţa întâlnirii cu Regele nostru, speram că ţara dungată de rănile şenilelor se va preschimba piedestal pe care va reveni Regele nostru care este fiinţa istoriei, azi. „Europa liberă” ne-a întreţinut vie această speranţă, decenii la rând!  
Nici fetele românce n-au visat vreodată că vor vedea o prinţesă adevărată. Veghind îngerii binecuvântători şi la binele neamului nostru, într-o zi necrezută s-a redeschis drumul cu dale pe care a răsunat după atâta timp pasul Regelui, răspunzând la rechemarea istoriei. Şi tot într-o zi luminoasă, fetele românce au trăit splendoarea visurilor lor, văzând Prinţesa, nu din ceramici, cristale, porţelanuri şi picturi, ci aievea, frumoasă, răpitor de frumoasă, care, trecând prin faţa ochilor nu clinteşte nicio aripă de privighetoare.  
Elitrele diafane de fluturi zburau ca o grindină în jur, împrimăvărând ţara în ziua sfântă de Paşte când Familia Regală a României a străbătut-o până la sanctuarele Putnei. S-a întors primăvara! S-a întors în ţară Familia Regală a României, când ţara s-a făcut o pajişte de lăcrimioare iar fetele românce au văzut aievea o prinţesă aşa cum fiecare dintre ele s-a visat măcar o dată în viaţă. Visul lor s-a copiat în realitate. În jurul zidurilor vechi ale Putnei, românii şi-au văzut Regele, pe coline cu lavandă, fetele românce s-au văzut pe însele, în frumoasa Principesă Margareta.  
Frizele şi firidele Pompeiului nu au fete pictate atât de frumoase cum e Principesa noastră şi cum e fiecare româncă, visată prinţesă. E o tinerească forfotă pe unde trece azi Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta, iar fetele românce se adună într-o suită de onoare şi n-o invidiază niciuna. Înconjurând-o, ele au obrazul mai trandafiriu, din iubire, inima mai fierbinte, din credinţă, gura mai destinsă, din zâmbet. În chipul Principesei, fiecare fată îşi revendică o fărâmă din ce a visat să fie.  
În fiecare primăvară celebrăm ziua Prinţesei noastre. Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta, superba principesă a României e o lumină şi o speranţă a noastră! Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare va readuce împlinirea îndelung aşteptată, până la capătul puterilor aşteptată de neamul românesc: Coroana dată jos, sub regimuri cumplite. Într-o zi, ea va fi repusă pe Stema României şi va strălumina iar fruntea unsă spre a ne călăuzi, din urmaş în urmaş.  
Propriile puteri, fiinţe şi inimi ale Principesei noastre Margareta şi Principelui nostru Radu ai României sunt unite, pentru ca ţara să nu-şi mai piardă niciodată nădejdea. „L-am cunoscut pe soţul meu”, destăinuie Principesa, „într-un orfelinat… Când am văzut acest bărbat, am văzut un miracol si am zis: «ăsta e un om minunat!»... Mama a fost foarte importantă, eu poate nu-mi dădeam seama ce sentiment aveam… Soţul meu a fost foarte sigur de la început, a zis că o să fim toată viaţa împreună, că nu are vocaţie de «boyfriend». El a fost un şoc în viaţa mea, nu eram pregătită.”  
Primăvara însăşi e un alai pentru Principesă, e o mărturie de iubire, un jurământ de credinţă, o urare de La mulţi ani !  
O iubim mărturisit pe Principesă pentru că ne iubeşte doveditor, îi jurăm credinţă pentru că a fost aleasă Pncipesă a inimii şi rezidirii!  
La mulţi ani Alteţa Voastră Regală!  
 
Florile Principesei  
 
Florile sunt ca dorul! Florile sunt al doilea suflet dat nouă de Dumnezeu. Ele au propria eternitate. Aidoma şi aceleaşi, vieţile florilor se aşează una sub alta şi perpetuu în corola timpului, una pe cealaltă se urmează în împărăţia soarelui.  
Numele şi urma dorului sunt de floare: „nu mă uita”; numele şi urma durerii sunt de floare: „lăcrimioara”; numele şi urma contemplaţiei sunt de floare: „iris”; numele şi urma feeriei sunt de floare: „regina nopţii”...  
Lalele, narcise, violete, zambile, margarete... toate florile explodate din fascinaţia culorii şi plăcerea parfumului sunt catifele miraculoase pentru glastrele inimilor. Primăvara le recheamă şi le adună, în mijlocul ei, la „Florii”, apoi le spulberă jur-împrejur.  
Cuverturi întinse de margarete vor împături câmpiile iar noi românii le vom zice „florile Principesei”. Florile Principesei noastre! Albe, crestate, pline de fluturi, margaretele sunt ele însele, prinţese între flori, cu rochii albe, valsând în muzica soarelui, pe verzile câmpii româneşti.  
În minunata zi a „Floriilor”, „florile Principesei” aşteaptă să izbucnească din miezul tulpinilor, la aer şi lumină. Odată cu ele îi dăruim Principesei florile primăverii şi inimilor!  
 
(Aurel V. ZGHERAN)  
 
Referinţă Bibliografică:
Margareta a României, Principesa inimii şi a rezidirii / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1912, Anul VI, 26 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!