CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Accente >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1879 din 22 februarie 2016        Toate Articolele Autorului

Ion Caramitru. Din necuprins, într-o singură strângere la piept
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pentru cuvântul iubire parcă e mai greu să găseşti o definiţie, decât pentru antonimele lui. E şi mai uşor să exclami o mare iubire, decât să defineşti caracteristicile ei. Pentru clarificarea acestei noţiuni cu ce oare trebuie asociată iubirea ca să prindă contur, să se explice prin contraste?!Ură, trădare, laşitate, nemernicie? Nu, e păcat! Oare nu ajunge să laşi să vorbescă de la sine ce e bun şi frumos în iubire? Nu sunt de ajuns faptele de iubire? 
  
Şi dacă în Bacăul înserat al unui miez de iarnă, cu nimic mai bogat de pe urma agoniselilor an cu an, de îndelung timp, decât cu troiane de griji, un număr impresionant de spectatori ai Sălii Teatrului de vară „Radu Beligan”, arhipline, erau fericiţi la sfârşitul piesei „Dineu cu proşti”, iubirea ar mai avea nevoie să fie pronunţată, să inducă termeni comparativi întru identificarea ei supremă? 
  
Nu! Sigur că nu!La Bacău, spectacolul „Dineu cu proşti” a ilustrat iubirea în act, o dată prin bucuria răsplătirii la scenă a actorilor cu aplauze şi ovaţii, iar a doua oară prin numărul necrezut de mare al spectatorilor. De aceea, la cabine, maestrul Ion Caramitru mi-a pus o întrebare de mare forţă a lămuririi despre cum faima unui oraş poate creşte şi descreşte într-o secundă prin participarea lui vie sau neparticiparea amorţită la evenimentul cultural: „toţi oamenii aceia erau din Bacău?” (întreba despre spectatori). 
  
O haină frumoasă nu te fereşte de frig mai bine decât o haină călduroasă, dar aceea frumoasă mai înflăcărează pe deasupra, ochii. Aşa mi-a căzut acea întrebare a maestrului Ion Caramitru, în seara târzie de 9 februarie 2016, când la Bacău s-a jucat „Dineu cu proşti”: ca o haină călduroasă şi frumoasă, contra gerului vorbei de rău, căci parcă suntem numai şi numai pe o mare în furtună, de atâta şi atâta timp şi nici noi pe noi nu ne mai vorbim de bine! 
  
Îmi creştea inima de faţă cu maestrul Ion Caramitru, pentru că îl vedeam foarte satisfăcut de faptul că jucase la Bacău într-o sală plină vârf cu spectatori şi eram aşa de mândru, de parcă ar fi fost meritul meu în aceasta. 
  
Ce seară sentimentală! Ceea ce ne-au luat alţii şi ne-au pustiit sufletele, ne aduc înapoi actorii. Ion Caramitru, Medeea Marinescu, Horaţiu Mălăele, Florin Georgescu, Alexandru Bindea, Costina Ciuciulică, Dorin Andone, Tomi Cristin, au retrezit avântul sufletesc al publicului spectator bacăuan cu o comedie irezistibilă, regizată de Ion Caramitru şi cu o scenografie semnată de Florilena Popescu Fărcăşanu, după o piesă de Francis Veber. 
  
Teatrul a scris o poveste de iubire la Bacău în zilele lui februarie 2016. De la primul om de la care porneşte organizarea unui astfel de spectacol, care a fost Gabi Popescu, la ultimul spectator care a plecat din sală, acesta din urmă ar scăpa din raţiunea normalului să-l ştim cine a fost, toată suflarea a palpitat în comuniunea iubirii, ca la un cadou al vieţii împărţit cu prietenii. 
  
Da, maestre Ion Caramitru! Toţi spectatorii aceia erau din Bacău. În acea seară de iarnă, şi dumneavoastră eraţi din Bacău, şi Medeea, şi Florin Georgescu, şi Horaţiu Mălăele şi toţi ceilalţi artişti erau din Bacău. Atunci când mai mulţi oameni împart frumosul şi iubirea, cu toţii se atrag din necuprins într-o singură strângere la piept! 
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) 
  
Referinţă Bibliografică:
Ion Caramitru. Din necuprins, într-o singură strângere la piept / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1879, Anul VI, 22 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!