CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1858 din 01 februarie 2016        Toate Articolele Autorului

Filioara Roban. Frumoasele mame, frumoasele învăţătoare
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cele mai frumoase femei din lume sunt mamele şi învăţătoarele! Toţi oamenii le iubesc, cine nu le iubeşte nu e om! Mamele şi învăţătoarele rotesc două lumi totdeauna una cu faţa la cealaltă: lumea copilăriei şi lumea maturităţii. Numai albinele le seamănă, căci numai albinele duc florile în stup. Întocmai, mamele şi învăţătoarele duc copiii în umanitate.  
Unul şi acelaşi nume s-a întâmplat să identifice o învăţătoare şi un sat, sub două rânduri de braţe lungi de la pădure la cer, şi deopotrivă scurte, de la vatră la inimă, de la viaţă la spirit, între Agapia şi Văratec: Filioara.  
Satul e chivernisitor de nimic altceva mai abitir ca de timp între dimineață şi seară. Aici ziua este agonosită pe clipe, oamenii locului sunt harnici, nu stau să măsoare viaţa cu ceasul şi calendarul cu anii, nici nu-i risipesc vreo secundă. După cum arată satul Filioara se constată cu ce roade se scurge timpul în el.  
Iar Filioara, învăţătoarea, Filioara Roban, după numele întreg are în puterea sufletului ei să iubească un sat de copii, cât şi cum şi-ar iubi un propriu copil! Cât, deci?! Infinit! Iubirea, ca şi vina nu e nici prima, nici ultima, niciodată. Iubirea pentru copii, a învăţătoarei Filioara Roban, din satul Filioara, e dintotdeauna.  
Într-o zi, împrejurările în care se aflase nu i se păreau cu izbândă spre binele familiei sale, sub o constrângere financiară uniformă cu aceea ce macină interminabil pe intelectualii României care nu fac politică, şi a părăsit ţara, urmându-şi familia în străinătate. Aici a descoperit o ţară bună şi o lume vastă, în care nu să învingă a fost greu, ci să nu piardă!  
Şi nu a pierdut! A luat cu sine o bucată de Filioară, cealaltă Filioară, adică de sat de sub cerul Văratecului şi Agapiei. A rezidit-o în străinătate şi odată cu ea şi-a reclădit spiritul în alt loc, aproape opus după cultura, tradiţiile, legile lui, culturii, tradiţiilor, legilor pământene ori vremelnice, româneşti. Lumea descoperită de învăţătoarea Filioara Roban în străinătate parcă e populată de tâlhari ai timpului. Aici oamenii storc fiinţa şi sufletul clipelor şi nu irosesc nimic din lucrul lor.  
În cele din urmă, după ce va fi suferit, pesemne, căci nu a aşteptat-o nimeni cu totul pe de-a gata, Filioara tot învăţătoare a devenit. E iarăşi învăţătoare, o învăţătoare frumoasă, cum sunt de frumoase învăţătoarele...! Dar şi o mamă frumoasă cum sunt de frumoase toate mamele. E tânără, nici n-ar părea deosebită de fete pe coridorul unui liceu, numai că are un brad de fiu care-i iscăleşte numele vârstei pe statut şi iveşte mirarea. Îl cheamă Serafim. Iar ca mirarea aceasta să mai şi sporească, de curând, un nou candidat a bătut la uşile umanităţii, Filioara argumentând în ce chip poate iubirea să convingă: este o mamă frumoasă a doi copii, va continua să fie învăţătoare frumoasă a generaţii după generaţii de copii! Pe al doilea copil, pruncuț azi, îl cheamă Iustin.  
Când am scris cartea „Timp fără ani. Oglinzile unui veac” am găsit ca cert dreptul unor oameni cumsecade, ce-au preţuit şi sprijinit munca mea, printre ei fiind Filioara, de a avea încredinţate câteva rânduri în cuprinderea paginilor. Acesta este semnul meu de respect şi măsura recunoştinţei mele! Mulţumesc Filioara, mamă frumoasă, învăţătoare frumoasă, prietenă frumoasă!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
 
Referinţă Bibliografică:
Filioara Roban. Frumoasele mame, frumoasele învăţătoare / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1858, Anul VI, 01 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!