CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1847 din 21 ianuarie 2016        Toate Articolele Autorului

Medeea Marinescu Parte la frumuseţe şi bine. Mizele acordului privind schimbările climatice
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Stors insaţiabil de bunătăţile lui naturale, poluat până la infectare, sugrumare, înăduşire, de produsele lucrului omului alertat de progresul industriei supratehnicizate şi exploatările iraţionale, în asaltul nimicitor asupra naturii, Pământul şi-ar dobândi zi după zi forme de asemănare cu un tată modest, galeş, neînstărit, ducându-şi pe umeri sleiţi de apăsări, copilul slab, bolnav, muribund, dacă în lume n-ar exista personalităţi nimbate cu eroismul luptei de apărare a vieţii. Este vădită vrednicia acestora, pe cât este soarele în ziuă şi întocmai pe atât li s-ar cuveni lor respectul şi sprijinirea tuturor!  
Pentru o viaţă mai bună, fiecare om al planetei ar trebui să-şi fie protector sieşi, mentor şi deopotrivă discipol semenului în ceea ce afirmă şi făptuieşte pentru salvarea vieţii planetare. Ceea ce e scris despre aceasta se recomandă unei citiri rituale, ceea ce e vorbit, unei urechi smerite, ceea ce e făurit, unei aprecieri de exemplu.  
Sub aceste coordonate stau contribuţiile aproape necrezute ale artistei Medeea Marinescu, ambasadoare „Paris Climat 2015” în România, ce-ncheie anul 2015 cu un summum de fapte pornite de la cuvântul declarativ la artă în act a misiunii de a călăuzi oamenii să ocrotească natura şi să trăiască în armonioasă, fraternă, sacră comuniune cu ea. Cuvântul în vid mintal n-ar produce alt efect decât emanciparea noţiunii de nimic. De aceea, oricât ar activa un semnal de alarmă actriţa Medeea Marinescu, dacă prestigiul ei, frumuseţea ei sufletească, superbitatea ei feminină, inteligenţa ei, fineţea, nobleţea, bunătatea umană n-ar apropia-o de oameni, câştigându-le admiraţia şi încrederea, niciun rău făcut naturii nu s-ar vedea vulnerabil în faţa trezirii conştiinţei.  
Nu oricine are talentul de a pleda pentru puritatea, sfinţenia, fascinaţia vieţii şi dreptului la viaţă. Dacă la o armă de foc doar i s-ar închide patul rabatabil, aceasta n-ar schimba cu nimic forţa şi rostul de moarte al glonţului. Întocmai, doar spusele fără farmec nu se pot preface nici scut, nici ţintă. Spusele acestea despre ocrotirea naturii şi salvarea binelui pentru umanitate capătă importanţă dimensionată la avengură cardinală prin arta aparte pe care o consacră în tot ce a realizat în acest sens, actriţa Medeea Marinescu. Imaginile şi termenii acestor realizări nu deschid cărarea vreunui interes personal, nicidecum altul decât acela de a pune un deget pe rana naturii şi a se-nrola alături de „Paris Climat”, ca ambasadoare în România, din dragoste de viaţă şi respect faţă de umanitate.  
„Devenind ambasador «Paris Climat 2015», am avut şansa şi ocazia să particip la mai multe activităţi şi întâlniri, concursuri organizate de către Ambasada Franţei şi de către Institutul francez în Bucureşti, în afară de activităţi de sensibilizare, de conştientizare, de educaţie a oamenilor care formează societatea civilă. (...) Marea mea bucurie - şi sunt foarte optimistă din acest motiv - este că m-am întâlnit cu tineri, cu elevi de liceu, cu studenţi, cu oameni din mediul rural pe care i-am văzut altfel decât îi văd eu de obicei când mă uit la televizor, la telejurnal. Am văzut nişte oameni care refuză să fie blazaţi, nişte oameni care refuză să aibă o atitudine fatalistă, care sunt mai puţin egoişti, care nu gândesc «după mine, potopul».”, a spus Medeea Marinescu într-un discurs la Ambasada Franţei cu ocazia unui eveniment de recompensare a angajamentelor unor ONG-uri în favoarea mediului.  
La finalul anului 2015 am mers să o revăd pe artista Medeea Marinescu la Teatrul Naţional din Bucureşti. Acord preţuire timpului pe care îl am uneori ca să revăd oamenii pe care îi iubesc şi de aceea nu aş pierde nicio secundă cu niciun cuvânt ce nu-şi are silabele în inima mea, când o întâlnesc pe Medeea Marinescu. Cu toate acestea, în acea împrejurare de la Teatrul Naţional, n-am intenţionat să ocolesc o discuţie despre activitatea sa la „Paris Climat 2015”. De faţă cu mine, la cabină, mi-a expediat prin e-mail un material legat de aceasta, pentru ca atunci când voi ajunge acasă să-l găsesc pregătit a mi se încredinţa să-l studiez şi promovez în presă. A fost un prilej de constatare prin dovadă vie a importanţei pe care o acordă Medeea Marinescu misiunii sale în cadrul „Paris Climat 2015”, folosind chiar şi scurtul timp de câteva minute din pregătirea sa pentru intrarea în scenă, pentru a-mi comunica gânduri, reflecţii, proiecte ale sale, dincolo de trudnicia şi pasiunile artistice.  
În discursul ei de la Ambasada Franţei a privit retrospectiv anul 2015 din prisma activităţilor întreprinse pentru ocrotirea şi vindecarea mediului, dar în acelaşi timp a îndreptat luneta spre anul 2016, atrăgând sever atenţia asupra faptului că neluarea măsurilor ce se impun, conduce la creşterea temperaturii globale cu 4-5 grade, fapt ce reprezintă un „dezastru ecologic”.  
„Ani de zile”, spune actriţa, „am fost un spectator alarmat şi dezarmat în faţa unor realităţi ce veneau peste noi în ceea ce priveşte clima, lipsa noastră de atenţie faţă de mediul înconjurător şi nu ştiam ce să fac. Domnul ambasador François Saint-Paul mi-a dat şansa, în 2015, să devin un actor motivat de propria conştiinţă, adică să fac un lucru pe care şimţeam că trebuie să îl fac şi nu ştiam unde şi cum să încep, mai departe de fiul meu pe care încercam să îl învăţ reguli de bază în ce priveşte atenţia noastră faţă de mediul înconjurător.”  
Este cumva vorba despre o altă Medeea Marinescu?! Nu...! De fapt este unul şi acelaşi om, oricâd, oriunde: frumos spiritual, fermecător, cu multă căldură umană, atrăgând atenţia şi angajându-se cu propriile exemple şi fapte, alături de garda umanităţii slujitoare dreptului oamenilor de a trăi fericiţi într-o lume cât mai bună, o lume cât mai curată, o lume cât mai sănătoasă, o lume cât mai frumoasă! A felicitat ONG-urile premiate la Ambasada Franţei, pronunţându-se în privinţa lor cu un îndemn la înverşunare şi constanţă într-o luptă neîncetată, care să aibă ca strategie acţiuni concrete, în măsură a produce schimbări pozitive.  
La rândul său, ambasadorul François Saint-Paul a precizat că la cea de-a 21-a Conferinţă a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP21), au participat 150 de şefi de stat şi guvern, printre care şi preşedintele Klaus Johannis, alături de 14000 de reprezentanţi ai societăţii civile. „Astăzi”, spune ambasadorul francez, "este important să înţelegem mizele acordului care va fi semnat la Paris. Nu ne mai putem permite luxul de a fi actori intermitenţi în ceea ce priveşte schimbările climatice. Aş putea să spun că mizele conferinţei de anul acesta de la Paris sunt reprezentate de faptul că trecem de la statutul de actori intermitenţi, la statutul de actori permanenţi, fie că e vorba de stat, fie că e vorba de societatea civilă sau întreprinderi. Iată care este diferenţa faţă de conferinţa care a avut loc la Copenhaga. Trebuie să fim conştienţi că pentru noi conferinţa Paris Climat 2015 reprezintă o oportunitate, reprezintă trecerea la vârsta maturităţii”. „Acordul de la Paris” a mai menţionat ambasadorul François Saint-Paul, „este un început de drum marcat de angajamentele celor 195 de state, plus UE, în favoarea luptei împotriva schimbărilor climatice. România, ca şi Franţa, împărtăşeşte şi contribuie la angajamentul ambiţios al UE: reducerea cu 50 % a emisiilor de gaze cu efect de seră, până în anul 2050 şi atingerea obiectivului de neutralitate din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2100.”  
Este menţionabil faptul că la Conferinţa internaţională asupra climei de la Bourget, statele lumii participante au în vedere punerea de acord în scopul limitării creşterii temperaturii la 2 grade Celsius şi chiar 1,5 grade Celsius. Premierea ONG-urilor de la Ambasada Franţei se înscriu în acţiunile prin care se marchează încheierea Conferinţei Organizaţiei Naţiunilor Unite (COP21), cunoscută şi sub denumirea „Paris Climat 2015”. Prezenţa la acest eveniment a actriţei Medeea Marinescu în calitate de ambasador în România al „Paris Climat 2015” nu poate decât să întemeieze speranţele celor de partea năzuinţelor de ocrotire a mediului că artista va continua şi în 2016 activitatea sa excepţională subsumată acordului de la Paris, dar în primul rând conştiinţei sale - din această perspectivă potenţialul artistei cutează să fie în uniform aport personal cu al celor premiaţi la Ambasada franceză: Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul” (menţiune specială de încurajare a Juriului Premiului Republicii Franceze „Libertate, Egalitate şi Fraternitate” pentru Drepturile Omului pe tematica „Mediul şi drepturile omului”. În cadrul ceremoniei de la Ambasada franceză au mai primit trei subvenţii asociaţiile: „Ba da”, pentru proiectul „Club ECO”, „Manoi”, pentru proiectul „Eco-n rol Castle” şi „Turul Madar”, pentru proiectul „Bike Academy”.  
Iubirea se răsplăteşte cu iubire! Mai bine nimic, decât altceva! Iubire cu orice preţ, nu e bine. De aceea, actriţa Medeea Marinescu, iubind ce e frumos şi bun la viaţă, are parte de frumuseţe şi bine din partea ei! Ele nu vin prin sine, ci prin dovezile celor ce-o preţuiesc şi admiră!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) (foto din colaj: Aurel V. Zgheran cu Medeea Marinescu la Teatrul Naţional din Bucureşti; cadru de la evenimentele „Paris Climat 2015” - sursa Ilie Bumbac, arhiva Agerpres)  
 
Referinţă Bibliografică:
Medeea Marinescu Parte la frumuseţe şi bine. Mizele acordului privind schimbările climatice / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1847, Anul VI, 21 ianuarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!