CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1845 din 19 ianuarie 2016        Toate Articolele Autorului

Maria Burcă. Bunătatea, omenie la culmea ei
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sclipirile minţii sunt asemenea stelelor luminătoare ale nopţii şi asemenea florilor împodobitoare ale câmpiei. Cât de mică e lumea ce poate fi ştiută, a omului! Dar fără lumina inteligenţei e încă şi mai mică! După cum sănătos nu poate fi decât cine vrea să fie sănătos, n-ar putea cineva trăi spiritual în lumină dacă paşii săi ar bătuci calea întunericului.  
Nimic nu e mai simplu pentru om să aibă o minte sănătoasă, frumoasă şi luminată, decât fiind un om bun! Omul bun nu are nevoie de stăpânirea ştiinţelor la culmea lor, pentru că bunătatea îmbogăţeşte cu ştiinţa omeniei la culmea ei!  
Aşa este Maria Burcă, al cărei portret făurit prin puterea cuvâtului ar rămâne neterminat dacă n-ar avea combinate în el culorile sufleteşti.  
Pelerină, cum e umanul rost al fiecăruia, pe calea vieţii acesteia finite, Maria Burcă şi-o va prelungi dincolo de hotarul pământean pentru că lasă în urmă amintirea unui om cumsecade. Binevoitoare cu cei la rândul lor cumsecade, nu o dată se lasă pe sine pentru cineva într-un impas, la o cruce a drumurilor nădejdii sale. Nu refuză să facă un bine când i se cere şi nu încetează să facă aceasta, deoarece bunătatea este însădită în fiinţa sa, ca soarele în ziuă, nu decurge din învăţăminte ori obligaţii.  
De ce, însă, numele Maria Burcă e însemnat într-o carte cu şi despre artişti?! Pentru că poartă după el o consideraţie aleasă faţă de arta muzicală şi arta actoricească, în slujba cărora îşi oferă iubirea inimii, iar atunci când a fost vorba să contribuie cu o fărâmă la susţinerea muncii de clădire a cărţii aceateia din cărămizile interviurilor, reportajelor, eseurilor, a făcut-o cu îndemnul şi cu darea de mână, pentru ca roatele vehicolului ce cară la deal povara lor de vreo trei ani, spre a se alcătui în conţinut fizic fiinţa livrească în care bat peste patru sute de inimi de artişti, să se învârtă când începeau a şedea în nemişcare!  
Nu pe absolut toţi protagoniştii cărţii acesteia îi agreează Maria Burcă, dar din momet ce pe toţi îi iubesc eu şi îi sădesc în grădina sufletului meu, ca pe flori (cât de mulţi alţii nu sunt încă încorporaţi în summum-ul pe care am reuşit să-l încheg, dar aştept până la scrierea ultimei file pe oricare dintre artiştii interesaţi să fie oglindiţi în carte), ea priveşte făurirea fiecăruia dintre volume, fiecăreia dintre pagini şi fiecărui rând de cuvinte, ca un tot preţios şi numai plecând de la acest tip de examinare a fost de acord să ajute material.  
Numai cine făptuieşte cărţi ştie şi că în afară de talantul minţii trebuie adăugat şi talantul din talanţii pâinii tale celei de toate zilele, pentru că fără jertfă nu se poate face nimic, iar în nimic nu poate exista decât noţiunea de nimic. Inteligentă, elegantă, cu nobleţe a firii şi generozitate a faptei, Maria Burcă e una dintre nodurile de coasere a fluidelor spirituale şi materiale din care s-a plămădit ceea ce, aducând plăcere sau nu, peregrinează prin privire şi poate că măcar foarte puţin prin miezul inimii cititorilor, odată cu răsfoirea paginilor cărţii "Timp fără ani. Oglinzile unui veac”. Eu aştept ca într-o zi, însăşi Maria Burcă să scrie o carte ce va să stoarcă vinul viei unei vieţi pline cu întâmplări fabuloase, pe care le-a trăit! Până să răsară acea zi, am scris eu câteva a căror clădire s-a cimentuit cărămidă pe cărămidă din pumn cu pumn de ciment! Măcar câte unul a pus şi Maria Burcă, în fiecare!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Maria Burcă. Bunătatea, omenie la culmea ei / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1845, Anul VI, 19 ianuarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!