AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Ecouri >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1823 din 28 decembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Magda Catone. Fără cuvinte de încheiere...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Un actor e întotdeauna gata să ne surâdă dintr-un orizont auriu, dacă facem reverenţă cu faţa la el şi cuprindem în conştiinţă o iubire, indisolubilă, ca veneraţia! Numele actorilor se autocaligrafiază în cartea spirituală a fiecărui neam cu istorie şi fără frâie de mediocritate în calea culturii. Ceea ce e cardinal în ce primeşte o ţară de la actori este tinereţea ei şi în fiecare clipită o dragoste nouă! Frunza ce pică vara, nu răreşte pădurea, ci doar aceea smulsă de vânt la venirea toamnei pe poarta timpului. Dar actorii dau slavă şi vigoare verii sufleteşti ce nu se sfârşeşte câtă vreme un neam, chiar şi în lacrimile durerii clăteşte vişinile dulci ale Thaliei şi le savurează gustând până la sâmbure fructul!  
 
Pe lângă soarele pentru grâul şi vinul corpului, mai e un soare pentru viaţa sufletească: actorul! Fără actori, omul e mai învins, mai singur, mai irositor de viaţă, mai sărac de minte, mai necreator, mai orb la splendori...! Muzele au castele în inimile lor. Mit şi har, în fiecare actor e un înger frate sufletului pustiu!  
 
O actriţă atrăgătoare prin puritatea interpretării de roluri în care se străvede lejeritatea şi naturalul, aşa cum o nuntă ţărănească este grandioasă până la văzduh, tocmai prin simplitatea şi splendoarea unite cu vatra fără altă altitudine decât spiritul vetrei, este Magda Catone! Ascultaţi melancolia viorii unui lăutar cu obrazul aplecat pe ea, priviţi ulmii albi fără-a fi văruiţi de cineva, sărutaţi florile câmpului crescute mirabil nesemănate, sorbiţi rouă curată şi sacră de la natură, urcaţi lumina ochilor la cer ca să priviţi o bucată de Voroneţ şi-o veţi cunoaşte pe Magda Catone! Miracolul e realitatea nesupusă încercării. Aceasta-i natura şi de aici actriţa Magda Catone se inspiră. Are un farmec nedatorat iscusinţei forţate, gesticii, tehnicii dirijate. Farmecul ei e zămislit de har ce nu-i altceva decât capacitatea de a lua natura în palma inimii şi a o pune sărutată în actul artistic.  
 
Lumea şi viaţa au magie şi superbitate aşa cum sunt ele de la geneză, la transformare şi dispariţie naturală. Laturile pitoreşti ale lumii şi vieţii nu se pot copia de roboţi, pot doar fi prelucrate ca sursă de inspiraţie de către actori. Aceasta făptuieşte actriţa Magda Catone, ducând la artă supremă umană, arta perfectă a naturii. De aceea, teatrul şi filmul nu i-au provocat niciodată frisoane şi nelinişte, doar propriu-i destin i le-a provocat, de mai multe ori într-o viaţă în care pe o uşă i-a intrat în casă zbuciumul şi pe un scaun a găsit el răgaz să stea la masa ei; pe o uşă a intrat alinarea şi pe altă uşă a şi ieşit, nerămânând la masa actriţei!  
 
Dar a luptat, a biruit, a luat-o de la capăt, iar şi iar!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) (foto: Zoltan Lorencz)  
 
Referinţă Bibliografică:
Magda Catone. Fără cuvinte de încheiere... / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1823, Anul V, 28 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!