CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1821 din 26 decembrie 2015        Toate Articolele Autorului

„Săvârşin. Detaliul”, carte despre curtea monarhului: fapte, fiinţe, aşezăminte, obiecte, univers vegetal
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Unele cărţi sunt increate, ele există cum există timpul, fiinţa şi spaţiul din care se tansgresează celula maternă a tot ce se naşte, doar că într-o zi cineva le făureşte forma. Aşa s-a îmbrăcat în coperţi şi file o poveste a casei de familie, regale, de la Săvârşin.  
O viaţă cu istorie a unei case e tot pe atât de fascinant de derulat descriptiv în cuvânt şi ilustraţii, pe cât e de trudnică ridicarea casei acesteia pe fundaţie, împodobirea şi îngrijirea ei! La curtea monarhului istoria e ţesută din fapte, fiinţe, aşezăminte, obiecte, univers vegetal… Dar, pentru că orice carte trebuie să aibă şi ea „curtea” ei, a celei alcătuite ilustru de către Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu ai României, „Săvârşin. Detaliul” este Editura „Curtea Veche”.  
Ce carte! Pe raftul unei biblioteci va apărea de acum înainte încă o avere livrească, precum e piatra scumpă a inelului! Totul o creditează, de la autori, la mâna ce-o primeşte, ochii ce-o sorb, inima ce-o preface-n bucurie. Această carte a existat cu mult înaintea clădirii ei în configuraţie literară. Ea a pornit a se scrie odată cu începerea zidirii domeniului Săvârşin, se scrie în continuare şi se va scrie neîncetat, pentru că nicio netrebnicie umană nu va avea forţa de a distruge istoria căminului regal de la Săvârşin. Astăzi, însă, s-au învrednicit Alteţele Lor Regale Principesa şi Principele să o despacheteze din dragostea inimilor şi să o ivească la lumina ochilor noştri.  
Prezentată ales, chiar de către Alteţele Lor Regale, cartea „Săvârşin. Detaliul” este adunată explicativ în câteva cuvinte de pe coperta a patra, sub chipul clarităţii pe care nicio carte regală n-a dezminţit-o vreodată, astfel: „«Săvârşin. Detaliul» prezintă drumul pe care l-am parcurs amândoi, autorii volumului de faţă, în ultimul deceniu şi jumătate, în cunoaşterea, restaurarea şi apoi recrearea lumii din interiorul acestei case de familie, al acestui cămin regal cu valoare de simbol pentru fiecare familie de români. [...] În timpul scurs până la scrierea acestor rânduri, amândoi am încercat să recompunem acest minunat loc, adunând în toate felurile posibile crâmpeie de adevăr şi de stil, de inspiraţie şi de viziune, aşa cum am crezut noi că le-a clădit, cu iubire şi gust, Regina Elena, din 1943 până în 1948. Am făcut-o folosind fiecare clipă disponibilă, încercând să ne ocupăm de Săvârşin în noianul celor câteva sute de angajamente publice pe care le-am avut în fiecare dintre anii care s-au scurs din anul 2001 încoace.”  
Pentru a satisface ţelul acestor cuvinte chemătoare, cartea a ajuns deja pe rafturi, după lansarea ceremonioasă în foyer-ul Ateneului Român, din 14 decembrie 2015. Cu prezenţa Alteţei Sale Regale Principelui Radu al României, evenimentul lansării a decurs în spiritul tradiţiei dragostei de carte a Familiei Regale a României şi al întotdeauna proaspetei eleganţe pe care-o oglindesc astfel de momente create în jurul programelor culturale ale Instituţiei monarhice cu solară istorie, a noastre!  
Directorul general al Filarmonicii „George Enescu”, Andrei Dimitriu, directoarea Editurii „CurteaVeche”, Iren Arsene, actriţa Oana Pellea, maestrul Ştefan Câlţia au însoţit evenimentul în desfăşurarea lui cu prezenţa personală şi scurte aserţiuni nelipsite de plăcerea, bucuria şi emoţia răsfoirii sumare prin orizontul tematic al cărţii şi coloristica aspectării ei, cu totul atractive!  
Corul Regal a interpretat câteva piese muzicale lirice adecvate sărbătorilor de iarnă şi inseparabile de summum-ul momentelor de ambianţă curgătoare armonios şi elegant la fiecare serbare regală!  
Odată cu lansarea cărţii „Săvârşin. Detaliul” a mai fost încredinţat citirii şi bucurării noastre şi Calendarul regal, a cărui prezentare o săvârşeşte chiar denumirea. E cuvenită totuşi menţionarea faptului că acest calendar nu e numai o scriere încolonată pe săptămâni şi luni, a zilelor anului 2016, ci şi o desfăşurare foarte bogată de ilustraţii preţioase şi date istorice despre monarhia şi regii României, urmând în depănare cronologică firul anului ajuns să ne întâmpine sărbătoreşte la încă un prag temporal al vieţii noastre pe care în primul rând forţa iubirii au să îl aştearnă cu speranţe!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
„Săvârşin. Detaliul”, carte despre curtea monarhului: fapte, fiinţe, aşezăminte, obiecte, univers vegetal / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1821, Anul V, 26 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!