CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1816 din 21 decembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Daniela Uchiyama. Calea armoniei, dincolo de graniţe...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Precum ne slujeşte să înţelegem mai profund viaţa,nimeni alta decât viaţa însăşi, întâlnirea cu un om cumsecade, cândva, undeva, pentru întâia şi întâia dată, activează câteva impresii confirmate general, anume acelea că respectivul om ar fi existat în drumul nostru şi pe când nu-l vedeam şi nu ne-a fost străin nici când nu-l cunoşteam.  
Ce extindere în echivoc aparent poate avea bunătatea umană, cea mai ziditoare de prietenie! Cum adică să fie cineva şi atunci când nu e, să recunoşti pe cineva fără a-l întâlni vreodată, să te înţelegi bine cu cineva, din prima, ca şi cum ai trecut prin experienţe şi acomodări reciproce cu aces om?!  
Oamenii răi nu au vocaţia comuniunii atât de simplu modulate pe înţelegere. Ei, chiar şi unde domină legea armoniei universale, dacă nu găsesc, inventează o foarte elaborată cale de destabilizare. Ceea ce un om bun n-ar putea face niciodată. Dimpotrivă, acesta, şi acolo unde însuşi contrariul este atât de infiltrat încât se împotriveşte chiar şi sieşi, identifică o cât de firavă armonie.  
Plecaţi de la vatra ţării lor spre oriunde s-a întrevăzut pentru fiecare un soare cald sufleteşte, un aer de libertate şi o fărâmă de bunăstare, românii peregrinează lumea. Dintre ei, unii s-au statornicit pe unde au descoperit o nouă patrie care să le satisfacă speranţa că mai devreme sau mai târziu vor putea să netezească, pe cât de mult, pe atât de bine, asperităţile străinătăţii în sânul căreia fiecare şi-a căutat o ipotetică uneori, o adeverită alteori, renaştere!  
Mulţi români au imigrat prin Europa, aici aproape sunt ca acasă azi, alţii în America, atât de mulţi încât pe continentul de peste ocean s-au sudat numeroase comunităţi româneşti, alţii în Asia şi pretutindeni. Nimic nou în aceasta, nimic din ceea ce ar ivi mirarea, dar faptul are în sine, în ce îi priveşte pe românii cumsecade, o particularitate singură: unitatea deplină, până la contopire în spirit, relaţiile uniforme până la familiaritate, închegate între români şi oameni de diferite naţionalităţi din ţările lumii, prin care s-au stabilit şi alături de care s-a dezvoltat un tip fratern de comuniune!  
Mai puţini conaţionali ai noştri au răzbătut în Asia şi încă şi mai puţini s-au stabilit aici. Printre cei puţini se numără Daniela Uchiyama, profesoară în Japonia, la Ashikaga. Şi-a întemeiat o familie agreabilă în Ţara Soarelui Răsare, are un soţ bun şi de omenie, pe Makoto Uchiyama (Makoto s-ar tălmăci în limbajul nostru „cel ce spune adevărul”) şi două fete frumoase, cu ochi migdalaţi, ele ca şi orizontul de la răsăritul lumii fiind originea soarelui, dar al soarelui sufletesc al unei familii româno nipone ce-a identificat calea armoniei dincolo de graniţele pe care le-ar impune deosebirile radicale de cultură, tradiţii, religie etc... Se numesc Ayame şi Shiori, sunt două fete adorabile. Numele lor, după cum se obişnuieşte în Japonia, poartă un mesaj, Ayame semnificând floarea de stânjenel, iar Shiori însemnând „cel care merge pe drumul drept”.  
Pe cât de îndepărtată e salba de insule din zarea cărora urcă asupra Asiei soarele, a magnificei Japonii, pe atât de aproape se păstrează afecţiunea dintre oameni aşezaţi de soartă în două laturi de lume cu mări şi ţări între ei, când îi unesc prietenia!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Daniela Uchiyama. Calea armoniei, dincolo de graniţe... / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1816, Anul V, 21 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!