CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Ecouri >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1815 din 20 decembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Tudoriţa Lungu. Nu politica a schimbat-o pe ea, ea a schimbat politica
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În lumea foarte serpentinată, românească, după anul 1989, la nimic nu s-a lucrat cu mai roditor zel ca la clădirea unui om nou: omul politic. De la muncitorul harnic de altădată, la şomerul de azi, de la doctorandul ce-a ras toate facultăţile din calea sa, împăunându-se cu câte o biografie cât un tom, la personalităţi din absolut toate sferele culturale, artistice, ştiinţifice, sportive etc., numeroşii iluştri oşteni politici ne-au condus la periculoasa prejudecată de azi când am ajuns să ne privim semenul foarte întrebător şi circumspect. Impresia despre oricine a devenit relativă, susceptibilă de modificare în termenul cel mai urgent, atât de urgent încât adesea nu apucă să apună soarele până ce omul nou, român, nu-şi schimbă gândul cel de cu zori. Un astfel de om e în stare să spună da în faţă, iar într-o clipă să se întoarcă şi să spună nu la spate. Procesul acesta de făurire a omului român politic a luat-o înaintea firii umane şi timpului, încât mulţi dintre noi s-au culcat de cu seară cu o rugă şi s-au întors dimineaţă cu spatele la icoană.  
Aşa s-a zidit minciunii jilţ în inima omului! De ani fără număr fiara minciunii aruncă flăcări pe gură, nimiceşte totul sub picioare, năvăleşte în iureş spre conştinţa umană, dar, i-a fost până azi zadarnică râvna; abia acum a fost încoronată minciuna divă de vocaţie românească şi aşa se face că în grădina domnească a ei înfloreşte tot ce corceşte caracterul uman: hoţia, lăcomia, corupţia, manipularea, opulenţa... Toate acestea sunt suficiente cauze pentru ca străduinţa de a portretiza cinstit un om să eşueze în nesiguranţa de sine, neîncrederea în oameni, deformarea de la moleculă până la sistem a realităţii, act lucrativ ce coexistă şi în rugăciunea „Tatăl nostru”, spusă din ce în ce mai necurat, excentric, convertit, făţarnic, cointeresat...  
Ceea ce reprezintă o cumpănă şi pentru alcătuirea creionării acesteia ce nu se vrea sub nicio formă trecută prin spoiala politică, ci numai şi numai un portret uman ul unui politician degajat de înveşmântarea carnavalescului electoral, Tudoriţa Lungu. Refuz să mă înrolez în batalioanele politicului, dar n-ar putea nimeni să îmi suprime dreptul de a-mi forma o impresie despre un om, indiferent cine este el, a comunica, a avea prieteni fără a aşeza în faţa ochilor etichete ştanţate de altcineva.  
Poate că şi mediul politic ar avea un cu totul alt lustru dacă biografia reală a celor care îl frecventează n-ar fi împăunată şi ar evidenţia mai presus de tot calitatea umană. Căci şi de-ar putea cineva să urnească din loc pământul, să o poată face omeneşte e important, nu diabolic. Orice vrednicie fără bunătate umană nu e de folos, un om poate fi ziditorul unui pod spre o prăpastie sau spre un crâng. De aceea, omul politic prezentat pentru cunoaşterea sa cea mai potrivită ar trebui să fie omul localizat în om, nu în învălmăşagul politic!  
Şi atunci, cine ar fi omul Tudoriţa Lungu, pur şi simplu, în exterioritatea scării provizorii a ascensiunii politice? Dacă acest portret nu este prevăzut să denote abilităţile politice, se cade ca nici ce-l care îl zugrăveşte în cuvinte să nu se prevaleze de tertipul mirodeniilor politice ale Media şi mai cu seamă să nu caute drumul ocolit spre tribună, ca ţel personal. Zugrăvitorul acesta, dacă încearcă nimerirea cu glonţul scopului, fără sentimentul afectiv, se pomeneşte la sfârşit cu o gaură într-o ţintă şi atât!  
Precum este ştiut, Tudoriţa Lungu a fost investită în multe rânduri, unele prin votul comunităţii, în funcţii înalte, printre care şi de prefect. Ce investiţii, însă, din partea omului Tudoriţa Lungu s-au făcut în relaţia cu simplul locuitor al Bacăului? Investiţiile acestea au fost pur umane: bunul simţ, eleganţa comunicării, bunătatea omenească, superbitatea feminină, eleganţa decentă, simplitatea elevată, vocabularul curat, explicit, erudit, cultura, generozitatea... Cine a văzut aşa ceva la cei mai mulţi dintre politicieni?!  
Dacă Tudoriţa Lungu n-ar fi fost om politic, om omenos tot ar fi fost! Nu politica a schimbat-o pe ea, ea a schimbat politica! Este o plăcere conversaţia chiar şi de un minut cu Tudoriţa Lungu. Are înflorit pe faţă un surâs născut de tonusul vocii sale voioase, urcă discuţia până la energia unei minţi agere dar nu trece graniţele blândeţei, culminând cu aroganţa şi timbralitatea omului ce se crede întotdeauna deasupra. Ascultarea binevoitoare a celui ce-i vorbeşte spune mult despre faptul că nu trăieşte închisă în ego-ul devastator al unuia ce crede că nu mai are a afla nimic nou de la cineva, a cunoaşte şi prelua nimic din judecata altuia... Iar sfatul ei pe care îl dă vreodată cuiva, în vreo situaţie, nu e niciodată indicaţie, poate numai un îndemn bineinteţionat.  
Au toate acestea ceva în comun cu politicul? Nu! Dar politicul ar trebui să aibă cu ele! Câte pătimiri umane şi-ar mai stinge intensitatea dacă în faţa celui în impas s-ar ivi un umăr, în adâncul inimii sale cuprinse de furtuna supărării şi dezolării o vorbă calmă, încurajatoare, în privirea ochilor săi umbriţi de urât un chip frumos, peste asperităţile vieţii sale, mângâierea îmbrăţişării unui om săritor să apere, să ajute să clădească binele din faptele sale...!  
Pe astfel de oameni noi îi căutăm prea departe, dar locul unde se află ei e chiar în apropiere, adesea! Unul dintre ei este Tudoriţa Lungu, un om învrednicit prin fiinţa şi spiritul lui să fie prieten mai presus de călăuză, partener mai presus de funcţionar, iar mai presus de om, omul de omenie!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Tudoriţa Lungu. Nu politica a schimbat-o pe ea, ea a schimbat politica / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1815, Anul V, 20 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!