CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Ecouri >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1808 din 13 decembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Aimée Iacobescu. Cu medalia pe piept, îngenuncheată!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
 
Un cer, deasupra mării, nu e acelaşi cer ca nicăieri! Numai marea e ca el! Albastru e cerul, albastră e marea, stele ard pe cer, stele ard în mare, cascade de nori se prăbuşesc de sus, aburi din mare urcă, înserează cerul, înserează marea, soarele scânteiază din cer, marea-l retrimite cu vitrinile valurilor...! Noaptea înveleşte şi cerul şi marea, ziua le desveşmântează umbra, cerul se scaldă în mare, marea freamătă cu cerul în larg. Marea şi cerul sunt soră şi frate, copii ai unui singur univers, marea şi cerul sunt două cosmosuri în singurul spirit al imensităţii!  
Cândva veneau pe lume o soră geamănă unui frate: Aimée şi Dorel Iacobescu. Ea avea să-şi închine întreaga viaţă scenei şi ecranului. A fost să aibă ţărmuri de destin şi căi fără pulberi ale spiritului; fratele ei, un cer a fost şi a rămas! Mai liber, pe o întindere ce nu-i sfârşită decât de orizonturi, un fel de ţărmuri şi ele, dar imaginare, fără stânci şi plaje!  
Aimée, însă, frumoasă ca marea, superba mare a veşnicilor îndrăgostiţi de ea, mateloţii, poeţii, pictorii, a urmat destinul mării ce seamănă cu arta, în măreţia ei independentă de limitele cuprinderii cu privirea, în sensibilitatea ei nesecabilă nici sub uraganul furibund, răscolitor până în adânc! Aimée Iacobescu e şi azi, ca întotdeauna, neschimbată, precum marea pururi înnoită în frumuseţe şi spirit, chiar şi după furtună, când valurile se calmează, iar imensitatea apelor se-ntinde ca un vitraliu florentin, înviorat de lumină.  
Aimée Iacobescu, întocmai ca marea îşi poartă lăuntric abisul, îl trăieşte, fără ca la suprafaţă să răzbată umbrele reci, tainice, muribunde! În abisul uman nu se consolidează nimic, aici lucrează devastator anii, dezolările, nedreptatea, neiubirea, nesănătatea, trădarea, loviturile, lipsurile, aşteptarea, urâtul, plânsul...! S-ar zice, privind la actriţa Aimée Iacobescu azi, că în viaţa sa, în fiinţa şi spiritul ei, poate că a măcinat câte o parte din toate acestea?!  
E născută, după acte, odată cu fratele ei, pe 1 iulie 1946, în comuna Unguriu, județul Buzău, dar data reală a naşterii gemenilor este noaptea de 23 iunie. Sunt copiii unui farmacist, colonel de armată, amândoi au absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică de azi, din Bucureşti, Secţia de actorie, în 1968, la clasa profesoarei Beate Fredanov, asistenți Octavian Cotescu și Laurențiu Azimioară. Au luat admiterea din prima, deși locurile, râvnite, iar unele dintre ele chiar şi ocupate de fiii nomenklaturiştilor precum şi ai altor categorii de privilegiaţi erau inabordabil de puţine, în primul rând pentru fete (între trei și maximum paisprezece pe an). Absolvirea a confirmat succesul examenului de admitere, ieşind şefi de promoţie, drept pentru care apelând la serviciile unui avocat pentru a înlătura barierele de pile, au fost repartizaţi la Teatrul Național din Bucureşti, unde Aimée Iacobescu a jucat patruzeci de ani, din 1968 până în 2008. Fratele ei Dorel Iacobescu, a părăsit însă țara, în scurt timp după intrarea la Naţional și s-a stabilit la Paris, unde predă în prezent limbi străine.  
„De-aș fi... Harap Alb” (1965), „Haiducii” (1966), regia Dinu Cocea, „Șapte băieți și o ștrengăriță” ( „Sept hommes et une garce”) (1967), „Bernard Borderie”, coproducție cu Franța, „Răpirea fecioarelor” (1968), regia Dinu Cocea, „Haiducii lui Șaptecai” (1971) - Domnița Ralu, regia Dinu Cocea, „Zestrea domniței Ralu” (1971) - Domnița Ralu, regia Dinu Cocea, „Săptămâna nebunilor” (1971) - Domnița Ralu, regia Dinu Cocea, „Cu mâinile curate” (1972) - Charlotte, regia Sergiu Nicolaescu, „Nu filmăm să ne-amuzăm” (1975) - Lucia, regia Iulian Mihu, „Osînda” (1976) - Magda Pârâianu, regia Sergiu Nicolaescu, „Revanșa” (1978), regia Sergiu Nicolaescu, „Ultima noapte de dragoste” (1980), regia Sergiu Nicolaescu, „Dumbrava minunată” (1980), regia Gheorghe Naghi, „Cuibul de viespi” (1987) - Jenny Valeriu / Amy Andronache, regia Horea Popescu, „Detectiv fără voie” (serial TV, 2001), regia Sergiu Nicolaescu… iată o biografie artistică în sumar a actriţei Aimée Iacobescu, de invidiat de către oricare dintre strălucitoarele, mari artiste ale ecranului românesc.  
În teatru a debutat încă de la vârsta de de şaisprezece ani, în spectacolele „Alizuna” de Tina Ionescu Demetrian si „Adam şi Eva” de Aurel Baranga, fiind remarcată la un festival şcolar de poezie, de către regizorul Sică Alexandrescu. În timpul facultăţii a mai fost distribuită şi în „Jocul adevărului” de Sidonia Drăguşanu. Sunt evidenţiabile, de asemenea rolurile de scenă: „Ulciorul Sfărâmat” – 1968, pe scena Teatrului din Craiova, „Troienele” de Jean Paul Sartre, „Furtuna” de Nikolai Alekseevici Ostrovski, „Apus de soare” de Barbu Ştefănescu Delavrancea, „Richard al III-lea” de William Shakespeare, „Coana Chiriţa” de Tudor Muşatescu, „Vlaicu Vodă” de Alexandru Davila, „Titanic Vals” de Tudor Muşatescu, „Marea” de Edward Bond, „Regele şi cadavrul” de Vlad Zografi şi altele. În stagiunea 2010-2011 a jucat în spectacolul „Cinci femei de tranziţie”, la Teatrul Naţional din Bucureşti.  
La 7 februarie 2004, Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistei Aimée Iacobescu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”. Dar, să ne întrebăm azi în baza crudei realităţi despre situaţia materială precară în care este nevoită celebra artistă (induce consternarea incredibilă o astfel de constatare), ce folos de toate acestea pentru spiritul actriţei prăbuşite în dezolare, şi pentru fiinţa-i, şubrezită de ghearele bolii, (în lupta cu ea nu are suficienţi bani pentru cumpărarea medicamentelor) şi de lipsuri de tot felul de care nu are resurse să scape, fiind încătuşată de o ingrată criză de bani, prăbuşită sub o platoşă de umilinţe, în lupta inegală cu nedreptatea. Azi actriţa fermecătoare ce-a slujit o viaţă spiritului poporului român, supravieţuieşte îngenuncheată, cu medalia Meritul Cultural pe piept!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Aimée Iacobescu. Cu medalia pe piept, îngenuncheată! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1808, Anul V, 13 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!