CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1805 din 10 decembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Fuego. Acasă de Crăciun
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Până şi de un pământ părăsit are grijă cineva: seminţele câmpului îl înfloresc, norul îl umbreşte, ploaia îl udă, soarele îl încălzeşte…! Dar o casă părăsită nu e îngrijită de nimeni! Ca o fiinţă, şi casa e surpată de bătrâneţe, iar vântul, ploaia, zăpada o rod şi o doboară odată şi odată. În ziua aceea, din casa părăsită, căzută în genunchi pleacă şi pustiul, precum pleacă din fiinţă sufletul rămas fără sălaş.  
De aceea, dorul de casă arde ca jarul! Aurul şi dorul se încearcă în foc, o ştim, însă dorul se încearcă şi în cântec! Pentru om nu e alt foc mai viu şi mistuitor decât cel aprins în rana înstrăinării şi de aceea în cântecul dorului de casă toţi sunt fraţi!  
Cu un astfel de cântec peregrinează Fuego ţara, la sfârşitul călătoriei prin timp a anului 2015, ce-şi ia cu el ultimele zile bune şi ultimele zile rele, părăsindu-ne în braţele sărbătorii celei mai bogate în petrecere şi strălucire. Este vorba despre un turneu naţional de colinde glăsuite de Fuego ca de glasul inimii însăşi, colinde ale Crăciunului, cu un titlu ca o poveste de viaţă, „Acasă de Crăciun!”, colinde neasemănătoare cu altele, prin care Fuego apără o iubire gata să se piardă şi urcă la culmea ei o tradiţie restabilită. La răscrucea anilor, niciun melos nu e mai alipit de suflet decât colinda şi nicio colindă nu e aşa de suavă ca aceea glăsuită de Fuego. Ea readună în odaia casei părinteşti, primenite de regăsire şi-mbrăţişare, de lacrima şi sărutarea mamei, şi strânsul în braţele tatei, de cănile cu vin şi prieteni, de busuioc şi candelă sub icoană fumurie, de gutui şi nuci şi amintiri... cel puţin în imaginară trăire sufletească, pe fiecare dintre spectatori! Colinda lui Fuego e un cântec de viaţă şi sărbătoare cel mai alinător şi cald. Deşi e călătorită prin vremile părinţilor părinţilor noştri, e mereu în proaspătă lucire şi vibraţie, în proaspătă salbă de melos şi poem, an cu an purtate de Fuego pe toate scenele României, lin şi curat, îmbălsămitor ca ruga, cu amară tristeţe, precum umbra lacrimei în pragul casei străine, cu dulce tristeţe precum lumina surâsului în pragul în care părinţii îşi îmbrăţişează copiii.  
Din fereastra cu muşcată a casei părinteşti, în ungherele lumii, drumul lung al străinătăţii e mers în plâns de oameni neplecaţi de bine de-acasă. Pentru ei şi pentru cei care îi aşteaptă în fiecare an, în fiecare zi, în fiecare secundă, acasă, Fuego colindă ţara din margine în margine, din dor în dor, din tristeţe în tristeţe, din bucurie în bucurie, toate aceste stări sufleteşti preschimbându-le în solul destinului uman. Înstrăinaţilor noştri, cărora în anul acesta (2015) le sunt închinate colindele adunate buchet în spectacolul „Acasă de Crăciun”, în răstimpurile cu sărbători ale calendarului, de fiecare dată Fuego le aduce în dar cântecul. Românii risipiţi în laturile lumii, în căutare de muncă, nu au în jurul ţării lor hotare cu grăniceri neplânse la plecare. Mai ales capătul de ţară de la Vest e unul cu graniţe de părinţi şi mai ales capătul de ţară de la Răsărit e unul cu graniţe de fraţi! Iar de Crăciun, un cântec îi primeşte ca braţele, pe cei de departe, din toate zările Pământului: cântecul colindă al lui Fuego!  
În Bacău, pe scena Casei de Cultură „Vasile Alecsandri”, Fuego va concerta pe 17 decembrie, începând cu ora 19. Aici, în oraşul în care nu sunt inimi neîncercate şi de aceea e o iubire nobilă în toate, Fuego a fost întotdeauna privit cum fiecare îşi priveşte propriul suflet în oglinda argintată a inimii sale. În oglinda fiecărui cântec glăsuit de Fuego e chipul inimii fiecăruia dintre cei ce-l ascultă. Această inimă ascultă, vede, trăieşte!  
Fuego este unul dintre cei mai apreciaţi interpreţi ai pleiadei muzicii româneşti contemporane. Neademenit în stirpea cântăreţilor alunecaţi în fluctuaţia cotei pieţii, Fuego este unul dintre cei mai statornici artişti ai acestui timp. Necunoscând o singură dată scăderea în preferinţele publicului său, an cu an sporit pretutindeni, Fuego este preţuit mai cu seamă în Basarabia, după cum o merită pentru ceea ce dăruieşte! Aici, artistul a explodat o fascinantă iubire dăruită tuturor şi reîntoarsă de la spectatorul simplu până la Preşedinte, fiind aplaudat în picioare de public, minute lungi şi entuziaste şi conferindu-i-se distincţiile oficiale cele mai înalte!  
E o fericire pentru fiecare oraş pe care îl străbate turneul naţional de colinde al lui Fuego, anul acesta, ca în toţi anii. Cu exclusivitate închinat românilor mutaţi în străinătate el vine prin ţară cu un melos liric, nostalgic, tulburător!  
În aşteptarea lui, Bacăul se pregăteşte să îl întâmpine. În fiecare din noi, casa părintească are o odaie şi un prag cu părinţi şi fraţi! 2015 este anul în care până la pragul acesta va fi întins un covor de colinde cântate de Fuego!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Fuego. Acasă de Crăciun / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1805, Anul V, 10 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!