CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Ecouri >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1802 din 07 decembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Emil Vamanu. Noi, generaţia aceea...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Vechiul şi noul Buhuşi nu au, raportat la durata de până acum, altceva în comun, mai pronunţat ca pătimirea! Nimic nu reînnoieşte gândurile celor mai mulţi dintre locuitorii lui decât amintirea neîncetat proaspătă. Aşezământul acesta de la capătul de nord al judeţului Bacău are drumurile istoriei bătucite de către oamenii lui statornici, ceilalţi l-au răscolit şi l-au stors ca pe o fiinţă căreia i s-a scos sufletul şi i s-au smuls ochii din cap.  
Să fie, să nu fie o absurditate faptul că, mic după cum este oraşul acesta, cuprindea cândva un imens spirit şi un perimetru minim de loc, pe când azi e numai locul de care fiecare trage ca să-l întindă şi restul e nimic…?!  
Cândva, Buhuşiul îşi avea forfota lui de seară pe strada Nicolae Bălcescu, flancată la stânga şi la dreapta de case lungite în spate - tip vagon, de fapt arhetipale evreieşti, cu prăvălii, după obiceiul caselor cu uşa de intrare la strada principală unde câte unii îşi aşezau tejghele cu acareturi şi cu poarta de ieşire într-o stradă paralelă, unde se sfârşea urbanismul târgoveţ şi începea boema mahalalei. În jos de strada aceea începea un bulevard sub umbre şi parfumuri de tei şi salcâmi, străjeri cu mierle privighetori şi guguştiuci de o parte şi cealaltă, sub care erau înşiruite bănci ocupate în taina înserării de juni cuprinşi în îmbrăţişări sfioase, spre deosebire de acum când ziua stau pe ele, să le tihnească sărăcia, bătrâni, iar noaptea întreagă tineri pe care-i caracterizează orice, numai sfiala nu! Fiecare dimineaţă din urma lor dezveleşte în răsăritul soarelui urmele unor întâmplări nocturne peste măsură de bogate în felurite piese argument.  
Creşteam în Buhuşiul de odinioară, curat, ca o grădină cu tei, salcâmi, castani şi flori, învăţând să respect profesorii, părinţii, oamenii din autobuz, de pe trotuar, din magazine, mă obişnuiam să fiu idealist, să nu râvnesc bani fără limită, cu dubioasă provenienţă şi maşini năprasnice, mă lupta în sinea mea vrerea de a acumula cunoaştere, citeam cărţi cu foşnetul hârtiei şi mirosul acela de carte, învăţam, în clasă lecţii de cultură generală solidă şi cuprinzătoare, primeam şi deprindeam educaţie ca să respect oamenii şi să mă comport civilizat.  
Aşa sunt şi azi! Mulţi, cei mai mulţi dintre noi, cei din generaţia aceea a Buhuşiului ce se-apropia de schimbul erelor şi mileniilor în care totul avea să apuce brusc pe o cale imposibil de intuit atunci, s-au schimbat după vreme, într-atât încât nu mai sunt ei! De aceea, când mai întâlnesc azi pe cineva care îşi seamănă sieşi, revăd timpul revenit chiar şi pentru o fărâmă de clipe, ca un drumeţ reîntors în fugă pe unde trecuse de curând, pentru că-şi uitase un bagaj.  
Aşa îl reîntâlnesc de fiecare dată pe Emil Vamanu, lăuntric neschimbat, chiar dacă are acum adunaţi în urmă ani la care nimeni nu se gândeşte când e tânăr şi chiar dacă azi este directorul Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Siret, instituţie pe care n-au putea-o conduce nici o sută ca mine, la un loc! Însă, Administraţia cu ale ei, omul cu ale lui! Emil Vamanu, omul dinlăuntrul fiinţei sale e unul şi acelaşi cu cel tras prin inel, tinerelul plin de viaţă, prietenos, crescut în mijlocul furnicarului buhuşean ce muncea cândva, învăţa carte, iubea, înfrumuseţa şi dezvolta un oraş ajuns pe mâna cui s-a priceput mai bine să îl distrugă dar şi pe album fotografic şi-n amintire!  
Ce poţi vorbi despre propria copilărie ce nu numai că e mult prea departe de ziua de azi, dar mai şi aparţine de o lume veche, certamente altfel, în firescul rosturilor pământene. Despre noi, generaţia aceea pot vorbi arătând spre ea prin exemplul celor care i-au aparţinut şi nu au abdicat din naturalul şi condiţia umană cu particularitatea romantismului de atunci, a măsurii bunului simţ, educaţiei, echilibrului...  
Emil Vamanu, directorul ABA Siret, cum de s-a-ntâmplat că, luând viaţa în serios, învăţând carte grea şi adevărată, urcând social, investit fiind cu o mare răspundere profesională, întemeindu-şi familia sa, crescându-şi bine copii, are, pesemne bunăstare sufletească, pace în inimă, curăţenie în conştiinţă, nu e-nvins de timp, nu şi-a predat simplitatea, bunătatea, omenia, la schimb cu aroganţa „omului zeu”, român, politic de azi!  
E o bucurie şi o plăcere să îţi îngădui şi să-şi poate îngădui şi el timp de câte o întâlnire, măcar din când în când! Noi ne putem revedea generaţia noastră în noi, doar, noi cei care începem a bea vinul aşezat al vechimii vârstei, nu ne putem căuta imaginea în asemănări închipuite, câtă vreme mai suntem şi mai avem amintiri!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Emil Vamanu. Noi, generaţia aceea... / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1802, Anul V, 07 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!