CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Ecouri >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1801 din 06 decembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Nicolae Sulac. Floarea de liliac a pătimitoarei Basarabii
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
„Artistul cu flori de liliac”, aşa cum i-a fost împodobit în metaforă numele celui ce-a iubit viaţa jertfitor până la indivizibila particulă a timpului său când i-a fost secerată de un atac cerebral, pare-se după acte medicale, din cauze cu infiltraţii fabulistice (pare-se) din alte direcţii, împletindu-i-se cunună de martir, a fost un fascinant interpret de muzică populară al Basarabiei, oşteanul, şi melodul ei! Eroii nu recită aclamativ despre ţară, muncesc pentru ea şi sar în apărarea, ei! Aceasta a făcut artistul erou Nicolae Sulac: şi-a cântat ţara şi neamul şi s-a ridicat pentru slăvirea şi apărarea lui, nu din pricini personale, de bine şi mărire a sa, ci din iubire şi conştiinţă. De aceea, ţara l-a ţinut în iubirea sânului ei, iar neamul l-a identificat de frate de învăţător, de stegar şi doinitor al lui.  
Nicolae Sulac a cântat în toate zările, pe multe scene ale lumii, pretutindeni ilustrând cu vocea lui magnifică şi mesajul din poezia cântecului său incizat cu cele mai clare semnificaţii istorice şi cel mai pur sentiment patriotic, inestimabilele carate ale folclorului auroral românesc.  
„Artistul cu flori de liliac” al pătimitoarei Basarabii, maestrul Nicolae Sulac, artistul din provincia românească moldoveană de peste Prut, investită sub capriciile vremilor în ţară, nu a cântat pentru faima sinelui, ori pentru aleanuri numai ale sale ci pentru ale tuturor. Multe din versurile şi melodiile lui au fost sorbite de însetaţi, ca apa izvorului, drept sursă de inspiraţie, ori ca piese de repertoriu al altor cântăreţi ce-au intuit şi simţit adânc seva melosului, tradiţiei, istoriei, culturii, folclorului românesc cel mai curat trezorierizate în testamentul de cântece ale lui Nicolae Sulac, uimitor de agreate de către ziditorii ce iubesc, incitante pentru dezbinatorii ce urăsc.  
Nicolae Sulac, n-a fost frate cu românii, cum să fie? A fost frate între români, o apă nu poate să despartă un neam în fraţi din două părţi, iar două provincii de patrie n-au cum să fie două ţări, nici doi fii nu pot fi fraţi de undeva, ci fraţi dintr-o mamă!  
„Nicolae Sulac era om de omenie şi cântăreţ, un mare, uriaş cântăreţ de muzică populară românească. Toate cântecele sale sunt ca grânele treierate, fără puzderie, agonisite din holdă, bob cu bob!”, spunea maestrul Benone Sinulescu, întemeind cele reflectate mai sus prin ideea că maestrul basarabean aparţine de culegătorii grânelor dintr-o holdă.  
În anul 2003, Nicolae Sulac, pe când poate că nimeni nu credea şi nici nu prea ar fi avut cineva pricini să bănuiască, a fost secerat, fulgerător. De ce, de unde a venit glonţ tragicul sfărşit? Din sine, de la sinistra întunecime neîndurătoare, sau de unde? Legendă ori sâmbure de adevăr, în jurul acestei reflecţii interogative s-a discutat, se discută şi se va mai discuta pe de o parte cu prezentarea obiectivă a verdictului medical, pe de altă parte, în silabele şoaptei, niciodată în gura mare, insinuându-se un asasinat. Cine ştie dacă artistul însuşi şi-a văzut moartea sau pe solul ei, ori dacă moartea sălăşluia în sufletul şi carnea sa mai de demult, făr-a şti nimeni?!  
Sfârşitul maestrului Nicolae Sulac a fost perdeluit cu nesfârşite interpretări, dar singurul adevăr veritabil şi descoperit al biografiei sale nu e linţoliul morţii, ci cântecul! Acest cântec, de s-o fi vrut sau nu să înceteze (aceasta nu se va şti niciodată), iată: n-a încetat, nu încetează şi nu va înceta! Nicolae Sulac a cântat, cântă şi va cânta peste veacuri. Mai departe de cântece e şi zgomot şi tăcere!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Nicolae Sulac. Floarea de liliac a pătimitoarei Basarabii / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1801, Anul V, 06 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!