AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Ecouri >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1800 din 05 decembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Maria Pietraru. Vinovată de a nu avea vină
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Spiritul i-a fost văpăi de lumină, dar fragedu-i trup a traversat lumea ca focul candelei, subţiat muribund cât ţine o rugă!  
Din zorii vieţii, în numai patruzeci de ani, cântăreaţa de muzică populară moldovenească Maria Pietraru a zorit ca soarele drumul spre asfininţit, a trăit din dimineaţă în noapte atât de grăbit încât numai ea a ştiut cât a luat vieţii din profunzimea amiezii şi a înserării. Cât timp are apa, curgând, să simtă pluta în spinarea valului, ce ia cu ea pluta de la maluri dacă zboară pe râu şi nu poposeşte decât la plecare şi la capăt?!  
Cu ce putea să greşească atât de neiertător frumoasa şi fermecătoarea cântăreaţă Maria Pietraru spre a trebui în faţa nemişcatei curţi de litigii cu viaţa să deconteze până la clipă atât de puţinii ei ani? De ce a plătit cu tot, întocmai nevina!  
Ce lacomă gură e groapa pământului, nesăturându-se să ne înfulece cu şi fără condamnare! În ce o priveşte pe cântăreaţa Maria Pietraru, pământul a executat o sentinţă pentru vina de a fi frumoasă până la ochii cerului, de a cânta până la tulburarea inimii, de iubi până la drumul gândului, de a fi bună până la lacrimile conştiinţei!  
Supărările umane nu scutesc pe nimeni, ca o moară, în înfăţişări mai mult sau mai puţin stereotipe macină fiecare suflet din puţin în puţin, iar artiştii sunt prefăcuţi în pulberi sub piatra morii cu o curea de transmisie a motorului, de la cota zero sufletească, la centrul cosmic mental. În acelaşi timp, tensiunea la care trăiesc artiştii este uriaşă şi consumă maxim resursele forţei de rezistenţă. De aceea, ei, artiştii au nevoie de multă dragoste, dragostea regenerând inimaginar de repede ceea ce se pierde în vârtejul vieţii. Fără dragoste, artiştilor li se surpă sub picioare pământul şi li se clatină bolta cu soarele lor!  
Ce-o fi fost în inima Mariei Pietraru, trăindu-şi zilele ei bune şi rele, sub ochii lumii sau în secret, o femeie singură a ştiut: însăşi ea! „A trecut fulgerător prin lumea aceasta, de parcă cineva o dădea afară din propria viaţă”, spune Benone Sinulescu, acestuia datorându-i-se aducerile aminte din care s-au ivit sumarele rânduri ce i se închină aici regretatei artiste.  
Prin viaţa celor care au cunoscut-o şi iubit-o, printre care maestrul Benone Sinulescu, n-a trecut Maria Pietraru, numai le-a deschis uşile inimii şi a rămas împietrită acolo, într-o piatră preţioasă ce nu numai luceşte, tulbură totodată şi învăluie cu regrete. Atât cât a trăit a fost puţin, dar de parcă şi-a prevăzut scurta vreme, a adunat în numai patruzeci de ani de viaţă şi încă şi mai puţini de cântec un testament. Din graba ei, am rămas azi cu mirabilele cântece moldoveneşti, şi nu e puţin!  
Născută pe 18 februarie 1942, la Pâncești, Bacău (s-a stins pe 8 mai 1982), din scurta ei biografie este notabil faptul că, strălucită interpretă de muzică populară moldovenească fiind, a fost angajată a Ansamblului folcloric „Rapsodia Română” din București, unde le-a avut colege pe Ștefania Rareș, Ana Toma, Ana Piuaru. Dintre cele mai frumoase cântece ale sale amintim: „Eu când am plecat de-acasă”, „Așa joacă tinerii”, „Dorul meu nu-i călător”, „Bădiță de pe Siret”... A fost căsătorită de două ori, a dat viaţă unui fiu.  
A avut, însă, nu o viaţă ci un fragment de viaţă pentru sine, pe care numai inima ei a ştiut cum l-a petrecut. Cântecele sale, însă, au petrecut, alinat şi înveselit prin ani înneguraţi, nici până azi nelăsându-i rănile să fie spălaţi din conştiinţa neamului românesc, pe toţi cei ce i-au auzit glasul!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Maria Pietraru. Vinovată de a nu avea vină / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1800, Anul V, 05 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!