AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1798 din 03 decembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Expoziţia de fotografie „România Civilă. Spirit și expresie” şi lansarea albumului cu acelaşi nume
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Eveniment la Galeria de Artă Senso  
  
Expoziţia de fotografie România Civilă. Spirit și expresie” şi lansarea albumului cu acelaşi nume.  
Sunt expuse şi cele 23 de fotografii ale regretatei jurnaliste Teodora Maftei, victimă Colectiv reunite sub titlul „The London Unedited  
  
Galeria de Artă Senso a găzduit un eveniment cu totul special care are de fapt mai multe repere: vernisajul expoziţiei de fotografie România Civilă. Spirit și expresie şi lansarea albumului cu acelaşi nume, o ediție de colecție care cuprinde toate fotografiile expuse pe simezele Galeriei Senso şi a cărui prefaţă este semnată de Oana Georgescu, coordonatoarea proiectului „România Civilă” şi realizator Senso TV.  
Expoziția prezintă 64 de fotografii surprinse de Sebastian Marcel Oros (colaborator Senso TV) în timpul evenimentelor ce s-au derulat după fatidica noapte din Clubul Colectiv și cele 23 de fotografii ale regretatei Teodora Maftei reunite sub titlul The London Unedited”, imagini pe care jurnalista le-a surprins la Londra, în vara anului 2015.  
Curatorii expoziţiei sunt Oana Georgescu, Angelo Bălie şi Ionel Bălie.  
Expoziţia poate fi vizitată până pe 9 decembrie 2015, între orele 11.00 – 18.00 și duminica între orele 12.00 -18.00.  
Iată filmul dedicat evenimentului de echipa Senso TV:  
  
Când am demarat alături de colegii mei proiectul intitulat «România Civilă» simţeam, doream și știam că trebuie să ne mobilizăm cât mai bine. Vroiam să ne implicăm, să încercăm să facem cunoscută fiecare acăiune și iniţiativă care se succede cu repeziciune, să luăm pulsul Pieţei Universităţii și să fim parte din spiritul tinerilor, dar și al acelora care aveau vârsta părinţilor și chiar a bunicilor lor, să reflectăm cât mai multe evenimente cultural-artistice și manifestări dedicate tragediei Colectiv. Toate, deși atât de diferite, aveau ca scop, mai ales atunci, ajutorarea victimelor. Și am reușit! Dar am realizat foarte repede ca acest proiect este și va fi unul fără granițe, neîncadrat în timp și în spaţiu, dar dedicat societăţii civile de aici și de pretutindeni. Pentru că românii au reacţionat în același spirit și la două săptămâni de la tragedia #colectiv, după atentatele de la Paris. Când am fost cu echipa Senso TV la ceremonia organizată la Ambasada Franţei în memoria victimelor, am observat același spirit și aceeași expresie... Așa s-au născut reportaje – document pentru Televiziunea Online Senso TV, dar și fotografii memorabile ce aparţin colegului nostru Sebastian Marcel Oros (…) ” (Oana Georgescu, albumul „România Civilă. Spirit şi expresie”)  
Toate reportajele video realizate de echipa Senso TV incluse în proiectul România Civilă” și însoțite de impresionante galerii foto se regăsesc aici:  
  
Proiectul „Romania Civilă” a apărut la inițiativa Ancăi Vlad, Preşedinta Fundaţiei Fildas Art, cu mult înainte de tragedia din clubul „Colectiv”. Imediat după aceea, membrii echipei Senso TV au încercat să surprindă şi să reflecteze tot ceea ce s-a întamplat în primele seri în Piaţa Revoluţiei, dar şi cu ocazia evenimentelor cultural-artistice şi sportive ce au urmat şi au avut ca numitor comun acel tragic eveniment. Au făcut-o şi din solidaritate cu oamenii aflaţi în suferinţă, dar şi cu cei revoltaţi, pentru aceia care nu mai vor să audă cuvintele „Las’ că merge și-așa!...”.  
S-a filmat în Piaţa Universităţii, în săli de expoziţii, la spectacole şi la concerte, la evenimente caritabile având un singur scop: acela de a informa spre a nu uita!  
Sebastian Oros, absolvent al cursurilor postuniversitare de fotografie la City&Islington College din Londra a surprins sute de imagini, iar dintre ele au fost alese peste 60 de fotografii – portret realizate în Piaţa Universităţii. Ele redau frumuseţea oamenilor care au participat la manifestaţii în speranţa că vor schimba ceva. Şi au reuşit! Dar au realizat cu toţii că, mai întâi oamenii trebuie să se schimbe ei înşişi devenind mai buni, mai atenţi, mai responsabili, mai sensibili, mai recunoscători şi mai dedicaţi societăţii civile.  
Am crezut de la bun început în acest proiect, în ideea de a mă implica alături de copiii mei, de familia mea, de prieteni şi colegi, de toţi cei cunoscuţi și necunoscuţi, prin toate mijloacele, cu entuziasm și dăruire în promovarea, susţinerea şi dezvoltarea lui” – mărturisea Anca Vlad. „Acea tragedie ne-a arătăt drumul şi ne-a motivat să vrem să mergem până la capăt. Pentru început, iată că am realizat ceva: o serie de fotografii minunate ale lui Sebastian Oros si frumoase si inedited reportaje Senso TV, platformă pe care am implementat campania «România Civilă». O campanie care nu numai că a prins contur atât de repede şi atât de frumos, dar care impresionează prin diversitatea, maniera şi sensibilitatea abordării fiecărui subiect ce gravitează încă în jurul Colectiv”.  
  
In Memoriam – Teodora Maftei  
  
Pe simezele Galeriei Senso au fost expuse și cele 23 de fotografii realizate de jurnalista Teodora Maftei în ultima sa vacanta petrecuta la Londra. Victimă a tragediei din Colectiv, ea a dovedit tuturor prin imagini, inca odata, spiritul, sensibilitatea si profesionalismul remarcabile.  
Prezenţi la vernisaj, membrii familiei Teodorei, mama – Viorica, fratele său Viorel și verișoara sa, Alexandra au ținut să spună tuturor că nimeni nu are voie să o uite și să uite. Si sa îi păstreze zâmbetul şi sufletul atât de bun şi de frumos. Emoţionante au fost şi cuvintele rostite de colegele sale de breaslă, jurnalistele Nicoleta Constantin şi Ioana Cosma (redactor şef Sport.ro), două dintre cele mai apropiate prietene ale Teodorei.  
Ioana Cosma este cea care semnează un text emoționant în albumul „România Civilă” : „Mă gândesc la Teo în toamna cea mai caldă din utlimii ani, Teo cea caldă ne-ar fi spus, nu plângeţi, încercaţi să râdeţi. Oricât de încăpăţânată este… nu mă oprește. Dar m-a convins, nu o să vorbesc despre ea la trecut. Pentru că ea este alături de noi. Și bagă spaima în noi când nu vedem frumuseţea din lucrurile din jur sau nu vedem frumuseţea din oameni (…) cine nu a cunoscut-o pe Teo a pierdut mult, cine n-a văzut viaţa prin ochii lui Teo nu s-a întâlnit cu durerea (și e bine să nu aibă parte de asta), cine nu a luat la mișto viata ….o să o facă într-o zi. Multumesc mult, Teo! Multumesc că m-ai învăţat să mă lași să fac parte din viaţa mea”.  
  
  
  
 
 
Referinţă Bibliografică:
Expoziţia de fotografie „România Civilă. Spirit și expresie” şi lansarea albumului cu acelaşi nume / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1798, Anul V, 03 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!