CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Ecouri >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1796 din 01 decembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Natalia Şerbănescu. Principesa melosului dobrogean, cântând îmbălsămitor
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dobrogea zilelor noastre, ce se numea în antichitate Mica Sciţie (Scythia Minor), deşi are o istorie tumultoasă, transmite un melos mai lin şi melancolic decât toate cvelelalte provincii româneşti. Toate urmele nepreţuit de bogate ale culturii materiale din acestă provincie românească sunt vii grăiri de istorie împăturită în straturi până în timpul contemporan, polarizatoare ale admiraţiei celor care o vizitează, de pe tot cuprinsul lumii. Câtă vreme, urmele de cultură spirituală îmbogăţesc viaţa sufletească a ascultătorului de oriunde, pe cât au îmbogăţit Dobrogea vestigiile făurite de mâna omului şi darurile naturii pitoreşti!  
Pătrunderea adânc şi răspândirea pe toată lărgimea grindului dintre Dunăre şi Marea Neagră a influenţelor muzicale caracteristice altor popoare din Balcani în special, dar nu numai, nu înseamnă că au modulat folclorul local atât de determinant încât să-i transforme fiinţa şi spiritul, să-i radă ireversibil identitatea. Sunt destui care spun că muzica dobrogeană este atacată, dar totuşi, în contragreutate cu ei există majoritatea, de partea căreia se situează şi folcloriştii ce susţin că istoria culturală a vechii provincii româneşti Dobrogea este conservată, a dăinuit şi va dăinui.  
Singure, prin sine, sevele şi rădăcinele acestei culturi nu pot exista, iar de aceea, întâilor cărora li se datorează rezistenţa, sunt cântăreţii cărora li s-ar cuveni la rându-le, din partea neamului românesc, plecăciunea! Printre ei, dar în frunte, este Natalia Şerbănescu, o interpretă cu o vibraţie caldă a vocii alinătoare ca vuietul mării şi înnobilată cu o avere de poezie a cântecului. Şlefuit ca sticla veşnicei Dunări înflorite de nuferi spre cuprinderea cu marea, ca o mireasă înfiorată sub voal şi cunună spre sărutarea cu mirele, cântecul acesta este unul dintre cele mai tulburătoare ale noastre. Cunoscând cât de original şi de fermecător l-a glăsuit Natalia Şerbănescu, până în ultima clipă de viaţă, ne dăm seama că avem a face cu un act patriotic artistic şi cultural, recunoscut îndeobşte şi răsplătit prin plăcerea de a-i asculta glasul. Însă, doar un dram mai mult de înţelegere a ce a făptuit Natalia Şerbănescu prin cântec, pentru neamul românesc, o transferă din mirajul spectacolului muzical în gloria apărătorilor ctitoriilor culturale româneşti şi împodobitorilor lor!  
Într-una din repetabilele conversaţii cu maestrul Benone Sinulescu, pe seama cărora s-au clădit multe pagini ale cărţii „Timp fără ani. Oglinzile unui veac”, aveam să îmi dau seama cât de mult înseamnă pentru mine ca impresionanta cunoaştere a universului folcloric românesc a maestrului să mi se pună la dispoziţie spre înţelegerea mea foarte deosebită de ceea ce ştiam şi credeam până atunci. Pentru multe din ilustrările protagoniştilor cărţii din zona folclorică, maestrul Benone Sinulescu s-a oferit să fie ghid. Cred acum că fără aceasta, paginile cărţii ar fi denunţat o abordare superficială din partea mea. De câte ori mă suna, ştiam că va apărea cu o nouă propunere de artist, şi nu cu una oarecare. Una dintre acestea, cum nu e greu de intuit este principesa cântecului dobrogean, Natalia Şerbănescu.  
Născută în 1931 şi decedată la 21 martie 2007, această primă cântăreaţă de muzică populară specifică a străvechii provincii încărcate de istorie, Dobrogea, şi purtătoare în spectacol a unui mirific veşmânt popular ne-a lăsat în stăpânirea sufletului nostru unele din cele mai luminoase cântece ce-nstelează Dobrogea ca un cer senin, stralucitor. Să ne amintim de câteva: „Barcagiul”, „Păhărelul”, „Spune-mi floare de la mare”, „Eu sunt fată dobrogeană”, „Firicel de borangic”, „Un-te duci mândră mireasă”, „Dunăre cu apă multă”, „Norişor de lângă lună”, „Vântule, nebunule”, „Bujorel de la fereastră”, „Anica pânza ghilea”, „Maiculiţă Mare Neagră”, „Avui ursitoare rea”, „Bate vântul papura”, „De când s-a urzit pământul”.  
Câtă poezie cuprind doar aceste titluri de cântec! Dacă Media noastră, aglomerată vârf de strânsura clăilor de informaţii pitoreşti, e o realitate alarmantă faptul că artişti atât de importanţi ca Natalia Şerbănescu sunt năpădiţi în ruinele culturii româneşti de buruiana uitării pur româneşti, celei de topate zilele! Cât o suliţă de soare, străpungătoare prin scutul norilor, scurte, rare însă sufleteşti, rânduri ca acestea fac să revină pe cărările gândurilor noastre o principesă a melosului folcloric dobrogean ce cântă îmbălsămitor pentru aleanurile inimii! Este Natalia Şerbănescu!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Natalia Şerbănescu. Principesa melosului dobrogean, cântând îmbălsămitor / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1796, Anul V, 01 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!