AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1795 din 30 noiembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Cornel Borza. Trezorieri ai patrimoniului melodic folcloric al neamului românesc
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
 
Solist bihorean, născut pe 24 octombrie 1964 la Oradea, artistul Cornel Borza a pornit spre scenă cu două daruri, harul şi omenia, pentru ca, odată urcat la impozanta ei aură, asaltată de mulţi dar aliată doar a aleşilor, a mai cucerit o vocaţie: popularitatea!  
În anii şcolari de la Liceul de Muzică din Oradea a studiat clarinetul cu profesorul Aurel Hexan, dar a urmat şi Şcoala Populară de Artă „Francisc Hubic”, de asemenea din Oradea, la clasa profesorului Silvia Pop D. Popa, absolvind-o în 1984. Aici şi-a desăvârşit pregătirea muzicală, în sensul de a-şi cristaliza temeinic ceea ce fremăta lăuntric în sine: genialitatea melosului popular cu tainice insuflări de dragoste şi măreţie umanist culturală. Nu va stagna aici, va merge încă şi mai înainte, la Facultatea de Etnomuzicologie şi Folclor a Universităţii „Hyperion” din Bucureşti şi o va absolvi în 1996, pentru că tot o mai fi arzând pe vatra conştiinţei sale jarul perfecţionismului în arta interpretării, prin acumularea înainte de orice a unui solid fond de cunoaştere, chiar dacă până aici, deja studiase la două şcoli de specialitate şi trecuse prin para primei ieşiri publice în spectacolul muzicii populare. Debutase din 1979 cu Ansamblul Casei Pionierilor, acum, Palatul Copiilor din Oradea, ca solist vocal. Între anii 1984-1987 s-a aliniat la treaptă avansată, Ansamblului „Lioara Bihorului” al tineretului bihorean, devenind solist, pentru ca din 1987 până în 1992 să activeze, de asemenea, ca solist vocal, la Ansamblul „Nuntaşii Bihorului” al Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea, alături de care evoluează şi azi în înaltul culminant al spectacolului folcloric românesc. Din 1992 este solist vocal al Ansamblului Artistic Profesionist „Crişana” de pe lângă Teatrul de stat Regina Maria din Oradea.  
Reprezentant al Judeţului Bihor la diferite festivaluri de folclor din ţară, între anii 1979-1987 a cucerit numeroase premii şi distincţii, cum ar fi: Premiul I la Festivalul Cântecului şi Portului Popular din Ţara Zarandului - Moneasa, judeţul Arad; Premiul I la Festivalul de la Vaslui, 1984; Premiul I la Festivalul „Mărţişorul” - Piatra Neamţ; Premiul I la Festivalul „Floarea de pe Bărăgan” - Slobozia; Premiul I la Festivalul - Slatina, 1984; Premiul Tinereţii la Festivalul de Balade şi Doine - Slatina; Premiul Special al juriului la Festivalul „Steaua litoralului” - Constanţa şi altele...  
În acompaniamentul orchestrelor cu iluştri dirijori la pupitru, ale ansamblurilor bihorene, artistul Cornel Borza a cântat pe numeroase scene celebre ale ţării şi străinătăţii, printre pe cele din Bucureşti, Cluj, Suceava, Arad, Muntele Găina, Mamaia..., pricum şi din Ungaria, Germania, Ucraina, Serbia, Franţa, Spania, Portugalia, Turcia, Tunisia, Egipt, ... Împreună cu Ansamblul Artistic Profesionist „Crişana” a reprezentat România la două Expoziţii Mondiale: 2010 Shaghai – China şi 2012 Yeosu Corea de Sud. În 2014 a efectuat un turneu în SUA la invitaţia comunităţii româneşti din Chicago, care aparţine Bisercii Naşterea Domnului.  
Nu pot fi decât nimbate prestaţiile de excepţie ale interpretului de melos popular şi folcloric bihorean. Astfel, în anul 1997 Cornel Borza a fost desemnat „Solistul anului”, distincţie acordată de postul de Radio „Sonvest” din Oradea; în 1998 primeşte „Caseta anului”, distincţie acordată de postul de Radio Bistriţa Năsăud, iar în 2003 Distincţia „Cultul eroilor”, decernată de Asociaţia Veteranilor de Război şi MApN. La Gala Muzicii Populare Româneşti, ediţiile întâi şi a doua, desfăşurate la Bucureşti i se acordă premiul de popularitate.  
Măiestrit de către maestrul Cornel Borza, ca de către nimeni altcineva, cântecul bihorean zboară la bolta sufletelor tuturor, interpretul fiind iubit de tot neamul românesc, indiferent de provincia în care, prin destin ori alte diverse conjuncturi s-a împământenit unul sau celălalt dintre români. Însă, ca specific de identitate folclorică, repertoriul şi interpretarea luminată de originalitate şi valoare a lui Cornel Borza, aparţine zonei colinare a Bihorului, ca reprezentant al folclorului din satul Borşa, comuna Săcădat - zona de folclor Crişul Repede. În extindere, acest repertoriu depăşeşte frontierele de strict specific, înmănunchiind piese culese din toate zonele şi subzonele etnofolclorice ale Bihorului - Valea Crişul Negru, Valea Barcăului, zona de câmpie a Bihorului -, precum şi din partea zonală a Ungariei, locuite de români, de la care artistul a preluat cântece vechi. E un repertoriu larg şi consistent acesta, încorporând doine, balade, cântece de joc, cântece de ritual si cântece de catănie, culese în depănarea anilor, din satele bihorene.  
Cu privire la debutul în radio al interpretului Cornel Borza este menţionabil faptul că datează din anul 1980, primele înregistrări efectuându-se cu Orchestra Radioteleviziunii Române, în 1984, acompaniat de orchestra dirijată de Sorin Miescu. Aceste înregistrări au fost urmate între 1986-1990 de altele, împreună tot cu Orchestra Radioteleviziunii Române, dirijate de această dată de Paraschiv Oprea şi prof.Marcu Leţ. Colaborările interpretului Cornel Borza pentru radio cu realizatorii de emisiuni folclorice a fost una extinsă şi fructuoasă. Printre aceştia sunt remarcabile numele: Victoria Turcitu, Eugenia Florea, Gruia Stoia.  
La televiziune debutul artistului bihorean, de acum consacrat şi cu legitimitatea unui succes progresiv la public se datorează emisiunii „Tezaur folcloric”, realizate de Marioara Murărescu, în 1982. De asemenea, pe seama unor prezenţe frecvente în televiziune, Cornel Borza a fructificat colaborările cu un mare număr de realizatori ai Televiziunii Naţionale, printre care: Florentina Satmari, Niculina Merceanu, Theodora Popescu, Elise Stan etc.  
Ar putea fi necrezut bogatul volum de înregistrări şi făptuiri discografice ale artistului Cornel Borza, dat fiind vârsta tânără a sa,dar nu este, deoarece cântecul rămas pe imprimare este certă dovadă. Vocea „remarcabilă ca notă maximă a interpretării melosului folcloric bihorean” cum o caracterizează maestrul Benone Sinulescu, co-părtaş prin îndemnul de a include în creionările mele pe artist, ca nu cumva să se întâmple, dintr-o neatenţie, să comit grava omisiune de a nu da importanţă „unuia din cei mai însemnaţi reprezentanţi ai cântecului din această zonă etnofolclorică” (Benone Sinulescu menţionează, de asemenea) va rămâne peste veac, asemenea inscripţiei în piatră, pe trei volume personale, CD-urile, două la număr, „Interpreti îndrăgiţi din Bihor” pe care cântă alături de Florica Zaha, Viorica Flintaşu, Maria Haiduc, Dorina Miescu, un volum „Tezaur folcloric în concert”, alături de Maria Ciobanu, Benone Sinulescu, Niculae Furdui Iancu, etc., trei volume alături de colegii de la Ansamblul profesionist „Crişana”, un volum de Colinde, alături de Leontin Ciucur, Luminiţa Tomuţă şi Felicia Costin, o casetă video şi CD-ul realizat de TVR, intitulat „Deschide uşa creştine”. În prezent pregăteşte lansarea celui de-al patrulea CD personal. Acest album include şi piese vechi din culegerea Bela Bartock, oferite de către ilustra personalitate Emilia Comişel. La recomandarea sa, piesele au fost înregistrare pe formula de taraf tradiţional (vioară, braci, contrabas, tobă).  
Deocamdată, acestea sunt merituoasele făptuiri ale maestrului Cornel Borza! Succesul şi consacrarea sa nu sunt, însă, capăt de carieră, ci intersecţie, nod de căi dintre care artistul şi-a dobândit dreptul de a merge de acum spre scenele celebre naţionale şi internaţionale pe magistrala iluştrilor trezorieri ai patrimoniului melodic folcloric al neamului românesc!  
 
Aurel V. Zgheran (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Cornel Borza. Trezorieri ai patrimoniului melodic folcloric al neamului românesc / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1795, Anul V, 30 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!