CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aparitii >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1788 din 23 noiembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Corina Chiriac. „Căutând iubirea”, o carte în prelungirea. cântecului de iubire
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
E o constantă spontană în repercursiunile toamnei ca ultimele ei zile calde să le regretăm ca pe fraţi, când uneori ne părăsesc. Aşa zile, perdeluite cu un voal de cununie a timpului cu sufletul omenesc cernea asupra Bucureştilor sprinţare voioşii, amânând cu ore scumpe cât veacul venirea frigului cu burniţe, neguri, umbre, singurătăţi, îngândurări, griji...!  
Încălzea şi strălucea soarele, acoperind într-o incantaţie a culorii Bucureştiul. Cu o astfel de atmosferă a fost răsplătită artista Corina Chiriac nu numai de divinitatea în care crede şi-şi pune speranţa, ci şi de frumoasa de neuitat toamnă a lui 2015, prin esenţa şi sinteza legilor ei, etern consfinţite! O răsplătea toamna, în toate reflexele ei cromatice, cu luminozitate atrăgătoare şi contemplaţie, adieri calde şi trezire la bunădispoziţie, după arhetipul omului care iubeşte viaţa, pentru că la Romexpo Bucureşti, artista avea să îşi lanseze în după amiaza zilei de 19 noiembrie (2015) cartea sa „Căutând iubirea”. N-ar fi fost drept ca după ce a căutat o viaţă iubirea, să şi-o mărturisească într-o zi dezolantă! Nu, deloc! Întocmai într-o zi cu multă investire afectivă la care factorul atmosferă, departe de a se detaşa de restul, e un spor moral şi de expresivitate a destinderii şi predispoziţiei umane.  
Constituindu-se ca o operă de reflectare a speranţei de viaţă, iubire şi credinţă, cu zale de vârstă, nu bariere ale vârstelor, cartea scrisă de Corina Chiriac şi oferită de curând cititorilor va fi, de bună seamă, omologată de către ei drept doctorie contra înăduşelilor de zi cu zi. Reprezintă o peregrinare epică prin vis, prin torente de încercări multiple, izbânzi ori stagnări, apoi reînceperi de drumuri, cu iubirea ca armă şi credinţa scut, o prelungire a cântecului de iubire. Cu iubirea la sân, călăuzită de iubire, pe drumul neocolit al iubirii, autoarea caută de o viaţă iubirea!  
Sunt în cuprinsul filelor şi diferite pasaje de căutare febrilă, de experienţe rezumate în triste treceri, niciuna din afara naturii generic umane. Cuvintele cărţii nu vin din vreo introspecţie fabulistică a altuia, sunt clădite numai din consistenţa trăirilor personale a zilelor sale bune, a zilelor sale rele...! In integrum, cartea are o alură spirituală de solidaritate cu drumeţii propriilor vieţi. În povestea de viaţă a autoarei se regăsesc poveştile de viaţă ale multora, măcar la o cruce de drumuri, în faţa unui versant, ori pe o cărare de şes, printre surâsuri, printre lacrimi, conştiinţa sa nesmulgându-i-se niciodată din braţele credinţei.  
Oportună în ansamblul făptuirilor omului de artă şi cultură, plurivalent, Corina Chiriac, această realizare de carte coincide şi cu aşteptările celor care o iubesc, aceştia având astfel la îndemână mijloacele de a o cunoaşte mai îndeaproape. Este vorba despre o proză împletită foarte agreabil şi sensibil cu versuri şi cristalizate împreună într-o zidire de operă cu reflexii filozofice, psihologice, confesionale; descrie viaţa, iubirea, credinţa. Nu cizelează, nicidecum, impresii suculente nici sărace de conţinut serios. Este voprba despre o carte cu o analiză foarte profundă, din care răzbate ceea ce are abundent în sinele sentimental Corina Chiriac, afară de duhul muzicii: blândeţea şi bunătatea umană!  
Pe alocuri, speranţa apare ca un bine sufletesc, în formă de aripi ce nu trebuie aşteptate de la cineva, de undeva, pentru care trebuie să lupţi! Speranţa însăşi, în viziunea Corinei Chiriac este un act de victorie a luptei, pe care nu o poate obţine nimeni fără luptă. În ordinea rezistenţei morale, speranţa pare a fi nu numai cea mai importantă, dar şi cea mai greu de cucerit! În acest context, Corina Chiriac atrage atenţia asupra faptului că între speranţă, iubire credinţă şi luptă există o intercondiţionalitate fără aspecte divergente între ele, ci de pură şi esenţială dependenţă. Speranţa, iubirea, credinţa, lupta, nu sunt, în reflecţia filozofică a artistei Corina Chiriac altceva decât aripi!  
Cartea „Căutând iubirea” este o oglindă a profilului omului bun! Un om rău nu poate avea gânduri ca cele ivite pe aripile prozei şi poeziei din cartea „Căutând iubirea”. Corina Chiriac nu a alcătuit o epică din care să inducă falsul. Corina Chiriac nu ne-a amăgit niciodată! Cartea scrisă de ea, făptuită fizic de Editura „Orizonturi” e un dar de francă naraţie livrească, iar dacă o închizi după citirea câte unei pagini şi te scufunzi în meditaţie, auzi murmure, simţi mângâieri, asculţi şi simţi feericul câte unui cântec! Toate cuvintele din carte au în ele iubire, îmbrăţişare, recitare, melodie, rugă! Sunt însufleţite de o dinamică a ritmului de la linişte la extaz şi împânzite pe o tapiserie mentală, vizuală, sufletească, având ţesut central însuşi chipul său exterior şi chipul său lăuntric, de fapt uniforme, ambele frumoase, luminoase, voioase şi atunci când sunt scăldate în lacrimile inimii!  
În jurul Corinei Chiriac e o aură modulată spre culorile cu efect fermecător. E atât de frumos şi de plăcut să te afli măcar şi o secundă în compania artistei! Lansarea cărţii „Căutând iubirea” a adunat buchetul multor astfel de secunde ce lasă pe cărările gândului urme pentru o viaţă. Cine să uite o lumină, o iubire, un suflet, o îmbrăţişare?  
Dincolo de prezenţele fixate în amintiri atât de plăcute şi rare, ale artistei Corina Chiriac, ale dr. Ioan Enescu şi alţi reprezentanţi ai Editurii „Orizonturi”, ale remarcabilei făptuitoare de evenimente ca acesta, şi al acestuia însuşi, Oana Georgescu, ale publicului prezent, lansarea în sine este un act cultural în continuitate, la care priceperea aproape reflexă, talentul, munca şi seriozitatea Oanei Georgescu îşi impun marca.  
Odată cu aceasta, interpreta Corina Chiriac şi-a relansat şi dublul album „Hai, hai lângă mine stai” făptuit de Casa de discuri „Eurostar”, rod al colaborării cu textierii Marian Stere şi Daniela Doroftei, precum şi compozitorul Nicolae Caragia. Prima lansare, cea de la Magazinul „Muzica” poartă neînlăturabil din memorie amintirea tristei zile în care, în alt loc din apropiere se petrecea cumplitul incendiu al clubului „Colectiv”!  
Ziua lansării cărţii „Căutând iubirea” va oglindi în fereastra conştiinţei artistei Corina Chiriac doar un sumum de întâmplări frumoase. Au fost veniţi să-i fie alături cei care o preţuiesc şi iubesc, unii de la sute de kilometri depărtare. Aceasta vorbeşte despre faptul că o inimă cât un măr e vie şi iubeşte, pe când un bloc de granit cât un munte, nu iubeşte şi e veşnic încremenit! Inima cât mărul a venit, granitul cât muntele e neclintit şi acum!  
S-a lansat o carte într-o toamnă cu inflorescenţă de raze şi gânduri înveselite. Evenimentul a fost în comuniune cu atmosfera solară, caldă a Bucureştiului anului 2015, învăluit de splendorile anotimpului aproape de graniţa plecării lui din timp!  
Ce toamnă minunată pleca în ziua aceea din vieţile celor care o iubesc pe Corina Chiriac, lăsând în urma ei amintirea unei îmbrăţişări!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Corina Chiriac. „Căutând iubirea”, o carte în prelungirea. cântecului de iubire / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1788, Anul V, 23 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!