AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1779 din 14 noiembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Tudor Gheorghe, primul artist român care şi-a înfiinţat un site de vânzare de bilete pentru spectacole
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
În primăvara acestui an (2015), un comunicat de presă venit din partea impresarului Pepino Popescu, aducea vestea bună, întotdeauna primită cu bucurie, din partea voievodului melosului românesc Tudor Gheorghe:  
„Pe 3 noiembrie, Bucureştiul interbelic prinde viaţă. Maestrul Tudor Gheorghe, veşnic îndrăgostit de vers, de frumuseţea şi originalitatea muzicii româneşti de odinioară, nu conteneşte să îşi surprindă audienţa cu experienţe muzicale unice, spectacole inedite pline de farmec şi rafinament.  
Continuând tradiţia şi în această toamnă, menestrelul sufletelor noastre revine în lumina reflectoarelor cu un nou eveniment cultural de marcă, menit să readucă în peisajul actual un tablou muzical veritabil, privit retrospectiv spre muzica Bucureţtilor din perioada interbelică.  
Tudor Gheorghe va putea fi aplaudat la scenă deschisă în spectacolul - eveniment intitulat «Adio, doamnă!», prezentat pe 3 noiembrie, în premieră la Sala Palatului, începând cu ora 19:00.  
Inspirat de operele şi povestirile marilor personalităţi din literatura română, cum ar fi Tudor Arghezi sau Ion Minulescu, şi de compoziţiile muzicale ale celor mai apreciaţi interpreţi care s-au impus la acea vreme, precum Jean Moscopol, Titi Botez, Cristian Vasile sau Zavaidoc, maestrul Tudor Gheorghe a conceput un program special. Sub bagheta dirijorului şi orchestratorului Marius Hristescu şi în acompaniamentul orchestrei sale, Tudor Gheorghe le va dărui admiratorilor săi un repertoriu variat, o selecţie de cântece deosebite, poveşti frumoase şi slagăre din vremea boemă a Bucureştiului de odinioară, refrene nemuritoare, fredonate şi astăzi.  
Muzica de calitate, umorul fin şi versurile de o gingăşie lirică aparte, vor reliefa frumuseţea a două lumi caracterizate foarte bine: imaginea minunată a domnilor eleganţi, însoţiţi de doamne frumoase, atrăgătoare, îmbrăcate în rochii lungi cu pălării şi mănuşi din borderie fină, ce se plimbau cu trăsura prin centrul «Micului Paris» şi îşi petreceau serile în cele mai luxoase localuri ascultând muzica aşa-numiţilor «boieri ai cântecului adevărat», în timp ce muncitorii, oamenii decenţi se întâlneau în cârciuma de la marginea străzii pentru a asculta melodiile de suflet interpretate de Zavaidoc.  
«Adio, doamnă!» este un nou eveniment marca Tudor Gheorghe, definit ca un balsam pentru sufletul românilor, o readucere aminte despre frumuseţea şi momentele de aur ale României din anii ’20-’30 în care eleganţa, politeţea şi respectul faţă de semeni se evidenţiau puternic.”  
Născut la 1 august 1945 în comuna Podari județul Dolj cel care avea să fie unul dintre barzii melosului pur românesc a trecut printr-o copilărie profund marcată de condiţia socială a familiei sale, provenind din părinţi ţărani, care au avut de suferit de pe urma prigoanei bolşevico-securisto-comuniste. Tatăl artistului, cântăreț bisericesc, a fost arestat şi şi-a ispăşit, ca deţinut politic ani cumpliţi de temniţă în sinistra închisoare de la Aiud. Sub o inimaginabilă dominantă sufletească de tristeţe şi, de bună seamă că şi cu posibilităţi materiale insuficiente pentru întreţinerea fără sacrificii a familiei, de vreme ce era lovită în chiar stâlpul ei de susţinere, adolescentul Tudor Gheorghe a absolvit liceul la Craiova, Colegiul „Nicolae Bălcescu”, apoi Institutul de Teatru din Bucureşti, în 1966, clasa de actorie.  
În chiar anul absolvirii s-a angajat la Teatrul Naţional din Craiova, pentru ca la doar douăzeci şi unu de anis să fie cel mai tânăr actor din țară.  
După rolurile jucate în studenție a debutat pe scena Naţionalului craiovean interpretând Paznicul tânar în piesa „Cocoşul negru” de Victor Eftimiu. A fost un pas întrucâtva şovăielnic, dar următorii, merşi cu siguranţa conferită de talent şi străduinţă l-au dus la splendoarea şi triumful teatrului românesc în care-şi va clădi din har, muncă şi seriozitate un loc statornic în rândul marilor actori români.  
Ceea ce îi va croi, însă, aleea cea mai glorioasă sre esplanada spectacolului artistic elevat va fi muzica. În 1969 Tudor Gheorghe va susţine primul său recital, „Menestrel la curţile dorului”. Astăzi, cunoscându-l bine pe artistul Tudor Gheorghe, ca unii ce ne-am petrecut prin ani cu balsamul cântecelor sale, sub aura unei vrăji ivite din glasul, şi poezia cântecului său, nu e nevoie de un exerciţiu de imaginaţie pentru a deduce explozia de plăcere a publicului de atunci, în actul unui spectacol ce-aducea în scenă noutatea unei arte muzicale fascinante, urcând la văzduh vulturii unui cântec nou, deşi cu rădăcină, un cântec investit cu valoare de originalitate şi înnobilat de o melodicitate şi timbralitate răzbătătoare până la porii sufletului.  
De atunci şi până azi, artistul Tudor Gheorghe a susţinut numeroase spectacole-recital de muzică și poezie nu într-un sumum uniform, nici măcar al celor integrate într-un turneu de concerte cu unul şi acelaşi generic, deoarece fiecare reapariţie a sa în faţa publicului, iveşte numai şi numai o nouă fericire, o fermecare nouă a inimii neamului românesc atras de o istorie şi de o soartă de cântecul în umbra căruia a visat la libertate, dreptate, pace, bunădispoziţie, bucurie sufletească, bine material, linişte, sănătate...  
Un spectacol cu Tudor Gheorghe aduce darul acesta râvnit de neamul românesc şi primit la cântar, cu fărâma, ca şi cum omul mai simplu, mai sărac, mai trist, mai singur, ar trăi din viaţa altuia, sub soare străin, între frontiere interzise... Cu atât mai mult sunt preţioase cântecele lui Tudor Gheorghe, cu cât ele se împart întregi, la toţi. Nu iau de la ele unii miezul şi alţii firimiturile. Sunt dăruite total şi cu egalitate, dar numai oamenilor buni – aceasta-i singura condiţie pentru a avea parte la roadele sufletului, glasului, vieţii unuia dintre cei mai înzestraţi cu duh artişti ai neamului românesc, Tudor Gheorghe.  
Iată un motiv întemeiat pentru care publicul l-a rechemat în scena Sălii Palatului din Bucureşti, pe 26 noiembrie, după ce în urmă cu mai puţin de o lună a susţinut un concert pe aceeaşi scenă, în faţa unui public lacom (o lăcomie singură ce nu degenerează omul), de a-şi hrăni inima cu hrană spirituală. Este vorba despre spectacolul „Adio, doamnă!”, susţinut de artist într-un turneu naţional de concerte. Aşadar, spectacolul „Adio, doamnă” se va susţine din nou, la cererea spectatorilor, pe 26 noiembrie, la Sala Palatului din Bucureşti.  
Biletele au fost puse în vânzare la preţuri variabile în funcţie de poziţia locului în sală şi sunt disponibile la casa de bilete a Sălii Palatului, sau online pe www.bilete.ro, www.eventim.ro, www.myticket.ro, www.bilet.ro şi www.fix7.ro.  
Un fapt menţionabil, venit întru întâmpinarea publicului interesat să procure bilete pentru spectacol, de noutate absolută, este acela că interpretul Tudor Gheorghe este primul artist din România care şi-a înfiinţat primul site de vânzare bilete: tudor-gheorghe.ro Acesta-i încă un mod de facilitate a asigurării unui loc în sălile de spectacole unde voievodul melosului de simţire românească şi de trăire uniformă cu absorbirea în vis şi bucurie, Tudor Gheorghe, urcă la suflet cântecul dătător de speranţă ca ruga, alinător ca mâgâierea, bun inimii, ca iubirea!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Tudor Gheorghe, primul artist român care şi-a înfiinţat un site de vânzare de bilete pentru spectacole / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1779, Anul V, 14 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!