AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1778 din 13 noiembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Nadia Comăneci. Ani ce nu consumă iubirea
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
12 noiembrie 2015-18 iulie 1976! Sunt treizeci şi nouă de ani de când frumoasa fată oneşteană, cu nume ca „un clinchet” (Ioan Chirilă), înşiruie pe salba vârstei numai zile cu flori şi soare, încredinţându-ne că iubirea, ca veşnicia, nu consumă timp!  
Inspirată, ca rod al adevărului, metaforă: „Zeiţa de la Montreal”! Ea a peregrinat mapamondul între o pistă de lanare şi una de escală: Montreal şi Bucureşti. Doar o „zeiţă” - iată că minunata gimnastă a învins şi legenda, ivind o zeiţă pământeană - poate să scânteieze o iubire atât de glorioasă, la piept cu anii ce nu-i pot coborî în faţă, oricât vor veni de mulţi, perdele de uitare, aşa cum e clădit timpul să o facă sub atotputernicia legii lui, în confruntare cu lumea!  
Nu! Timpul şi Nadia Comăneci, în mirabilă armonie, la ciclicul 12 noiembrie, ca ploaia caldă şi soarele, consfinţesc sărbătoarea naşterii celei mai frumoase gimnaste a lumii, într-o sărbătoare a iubirii. Iubirea aceasta pentru Nadia, din partea ţării sale şi de pretutindeni, e un felinar cu sticlă de fiinţă şi văpaie de spirit! El luminează cu lumină pur umană lăuntrul călăuzit de înger al celor ce-au trăit feeria unei zile înserate a Montrealului, miez de noapte, spre dimineaţă al României anului şaptezeci şi şase, în care „Niagara s-a prăbuşit peste sala Forum”, cum avea să spună Béla Károlyi, nefixându-şi nici până azi locul privirii decât pe învinsul ecran dereglat, cu nota 1.00 încremenită pe ochiul electronic!  
I s-au scris după acea zi în care încep bătăile inimii unei legende, peste cincizeci de mii de scrisori. Sunt în ele tot atâtea iubiri, ce până azi n-au încetat a-şi impune supremaţia între sentimentele umane, la care îndrăznise să atenteze incredibil de iraţional, spre declasarea iremediabilă a caracterului său, un unul (ce sens ar avea citirea numelui celui nevrednic să poarte nume?!).  
12 noiembrie 2015 e ziua de naştere a Nadiei Comăneci! E ziua iubirii, aşadar! Nadia este una dintre cele mai statornice iubiri a românilor şi nu numai a lor! Nadia însăşi e o strajă la pragul acestei iubiri peste care sluga întunericului nu păşeşte. Cine îl trece e numai cine îl sărută, iar el, la rându-i se aşterne sub urme ca un covor pentru oaspeţi.  
Ce clipă scumpă e aceea în care cineva primeşte în pragul inimii amintirea Nadiei! Cu ea primeşte încă o viaţă fără timp, doar cu pala ei de căldură sufletească, mângâietoare pe fruntea şi ochii gândului! Amintirea Nadiei Comăneci e mai scumpă decât un colier de perle sidefii, amintirea aceasta e un colier extins de la memorie la prezent, nedatorat căutătorilor ce cutreieră mările şi oceanele, după comori, pentru că e din mina sufletului în taina căruia se cristalizează filonul sentimentelor umane!  
12 noiembrie e ziua în care acest zăcământ al inimii se exploatează ceremonios la glasul istoriei sportului românesc şi mondial, în aură de sărbătoare! Frumoasa fată oneşteană, cu nume ca „un clinchet”, „Zeiţa de la Montreal” revine sub geana ochiului viu al neuitării pe sub arcul iubirii neconsumate de timp, în fiecare 12 noiembrie al vieţii noastre la propria omagiere din partea României!  
La mulţi ani, Nadia Comăneci, Nadia amintirilor noastre agere ca soarele, aspirante ca vulturul; Nadia iubirilor noastre binefăcătoare ca fericirea; Nadia recunoştinţelor noastre preţioase ca nobilitatea...!  
La mulţi ani, astfel de ani ce nu consumă iubirea!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Nadia Comăneci. Ani ce nu consumă iubirea / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1778, Anul V, 13 noiembrie 2015, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!