CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Ecouri >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1777 din 12 noiembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Ion Cristoreanu. I-au plăcut soarele, pădurea, cântecul şi oamenii
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Alăturea cu drumul”, „Ană dragă, Ană dragă”, „Ăsta-i jocul de jucat”, „Banii, banii”, „Când eram mai tinerel”, „Ce mi-e drag mie pe lume”, „Clujule, oraş cu dor”, „Dac-aş şti c-aş muri mâine”, „Decât să trăiesc cu dor”, „De la noi de la fereastră”, „Dintre douăzeci de mândre”, „Draga mea holdă de grâu”, „Dragi mi-s munţii cu izvoare”, „Frică mi-i că mor ca mâine”, „Hai lic şi iar lic”, „Hai nană, mândră bănăţeană”, „Mărie, Mărie”, „Mă trag lângă ceteraş”, „Ne-am iubit pe sub ascuns”, „Nu mă bate, Doamne, rău”, „Titiană, nume mândru”, „Trenule, mă iei, mă duci”, „Tu mândruţă de la Jina”… multe alte cântece folclorice, glăsuite cu vocea bărbătească, baritonală, răzbătătoare prin ţesăturile de gânduri, de către unul dintre cei mai cu duh doinitori, Ion Cristoreanu, sunt rechemate din nou la zarea sufletului de către maestrul Benone Sinulescu, scuturând clopoţelul conştiinţei ce-n clinchet nostalgic aduce aminte neîncetat şi neostenit, ca unul din puţinii artişti de azi ce răscoleşte prin trecutul solar al folclorului românesc. De la maestru a pornit, ca şi în multe alte cazuri îndemnul de a fi înserate aceste şiruri de cuvinte închinate celui ce-a fost un doinitor al Transilvaniei şi Banatului, a cărui voce rămâne până azi nerepetabilă, Ion Cristoreanu.  
Născut pe 9 noiembrie 1925 la Tritenii de jos, județul Cluj, a copilărit în satul natal, unde a absolvit școala primară, iar studiile liceale le-a urmat la Aiud și Turda. În timpul stagiului militar, efectuat la Timișoara, şi-a etalat aptitudinile interpretării muzicii clasice, la Opera Română din oraşul de pe Bega, pentru ca după lăsarea la vatră să meargă la Bucureşti unde, din 15 decembrie 1949 devine solist vocal la Ansamblul „Ciocârlia”, alături de care a participat la turnee în țară, și în străinătate, până în 1988, timp în care a mai activat şi în Orchestra „Barbu Lăutaru” a Filarmonicii de Stat, de asemenea, din Bucureşti. Din întreaga suită de prezenţe pe scene celebre este notabilă, printre altele, cea alături de Angela Moldovan, la Festivalul Mondial al Tineretului de la Moscova, în1957, unde a fost premiat cu medalia de aur.  
Într-o carieră rodnică de cântec, dar şi zdruncinată în primul rând de starea sănătăţii foarte agravată la finalul vieţii, interpretul Ion Cristoreanu a cântat inegalabil de curat folclorul ardelenesc şi bănăţean, preluat de la rădăcină, păstrat, şlefuit, şi retransmis la sursă nouă pentru cei ce vin. Radioul, televiziunea, Electrecord-ul, şi-au sporit comoara de folclor din dărnicia sa, iar orchestrele ce l-au acompaniat, printre care cele cu Ionel Budișteanu, Constantin Arvinte, Radu Voinescu, George Vancu, Victor Predescu sau Paraschiv Oprea la pupitru, şi-au consolidat şi prin el prestigiul lor (dintre orchestre este menţionabilă pentru preponderenţa cântecelor interpretate, Orchestra de muzică populară a Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, unde i-a avut colegi pe Maria Marcu, Dumitru Sopon, Felician Fărcașu, Ilie Muțiu etc.).  
La 16 aprilie 1986 se pensionează, fără a se retrage, rămânând ţintuit cu ţinte de argint spiritual în primul rând în cea de-a doua sa vitalitate, cântecul. A fost căsătorit cu actrița Valeria Matei Cristoreanu, fostă crainică la Radio București. Împreună cu ea are o fiică, pe, Ioana, profesoară de engleză la un liceu din București.  
La 22 iulie 1995, o boală foarte severă îi seceră viaţa!  
,,Ce mi-a plăcut cel mai mult în viaţă? Mi-a plăcut foarte mult lumina. Mi-a plăcut Soarele. Mi-a plăcut pădurea. Mi-a plăcut cântecul. Şi-mi plac şi acum. Şi iubesc oamenii foarte mult. Oamenii care cântă. Oamenii ce-şi exprimă stările sufleteşti prin cântec.”, reflectă mărturisitor pentru sine, întâi de toţi, apoi, prin sine, pentru ştiinţa tuturor, neuitatul doinitor Ion Cristoreanu.  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Ion Cristoreanu. I-au plăcut soarele, pădurea, cântecul şi oamenii / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1777, Anul V, 12 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!