CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Ecouri >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1776 din 11 noiembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Vasile Cănănău, Târziul consolidează uitarea
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Cât sărut poate primi pământul, între un cântec și altul? Exact atâta frumusețe cât primește sufletul la vederea unui cireș înflorit… de dor! Cu dor de Bucovina și de locurile natale, interpretul Vasile Cănănău a așezat în lada de zestre, cu mulți ani în urmă, cântece frumos țesute. Le-a înregistrat în studiourile Radio și TV și le-a interpretat pe scenele de concert, cu multă căldură în glas, cu sensibilitate și parcă întotdeauna cu dorința de-a ne convinge că fiecare viață închinată folclorului românesc nu este altceva decât un strigăt de bucurie.” (site „Antena satelor”)  
Târziul are o dimensiune de discontinuitate foarte dureroasă în raport cu umanul, consolidând cea mai directă lucrare a sa, uitarea! Ce se întâmplă, însă, în intimitatea omului, atunci când uită ce-a iubit?! Răspunsul dorit de fiecare a nu fi adevărat este trădarea de sine, căci există şi acest rău, zidit în natura omenească.  
Uitându-l pe cel ce-a fost zugrăvitor al spiritului bucovinean şi pentru el, prin cântecul glasului său, precum meşterii Voroneţului prin vopselele descoperite o singură dată în sevele vegetale şi pulberi minerale, apoi înghiţite pe vecie în taina frescelor, Vasile Cănănău, pradă acestui rău a căzut, uitat fiind azi şi de cei ce l-au iubit!  
A fost unul dintre acei cântăreţi a cărui memorie se-ntoarce arar cu vibratourile unor ecouri de cântece glăsuite la vremea lor atât de împodobite cu poleiala harului! Nici până azi nu sunt răspunsuri la întrebarea de ce-au fost ieri atât de curaţi la inimă cântăreţii şi de ce-au avut ei sfinţenie în glas, iar azi de ce nu mai sunt asemenea decât atât de puţini, iar aceştia străbat de demult timpul, venind să amintească?!  
Unul dintre ei este maestrul Benone Sinulescu, iar fermecătorul glăsuitor al melosului bucovinean Vasile Cănănău apare amintit între reflecţiile acestor cuvinte nevrednice nici pe departe a-i construi statura falnică şi colosal de merituoasă în împăturirea muzicii folclorice moldoveneşti pe straturile istoriei neamului românesc, pentru că nu m-a lăsat maestrul să uit şi eu!  
Atunci când mă apelează la telefon maestrul, ştiu că are a răscoli cu torentul conştiinţei printre nume din glosarul muzicii folclorice româneşti şi nu e iertat ca acestea să fie predate uitării.  
Dezvelindu-l din colbul de ani, readucându-l în ochii memoriei şi-n văzduhul auzului, cu glasu-i ceresc în care-au urcat capodopere de cântece folclorice, pe Vasile Cănănău, maestrul Benone Sinulescu mă instituie cu datoria de a-l reaminti pe cântăreţ pe cât de viu şi adevărat o poate face cuvântul. De aceea, sunt de credinţă că nimic nu are îndemânare mai bună pentru aceasta, decât simplul fapt de a fi numite cele mai cunoscute şi remarcabile cântece ale sale: „Am venit la împeţit”, „Avem o recoltă bună”, „Ca la nuntă”, „Cântec de nuntă din Moldova”, „Ciobănaşul”, „Colo la Suceava-n luncă, „Hai la horă ş-om juca”, „Huţulca din Brodina”, „Merge lelea la Bacău”, „Nechează murgul de zor”, „Toamna, la cules de vie”, „Vreau să fiu mândrei pe plac”, „Ce-ai crezut bade, că-mi pasă?”, „Joacă hora măi flăcău”, „Spune mamă ce să fac”...  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Vasile Cănănău, Târziul consolidează uitarea / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1776, Anul V, 11 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!