AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1775 din 10 noiembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Ileana Popovici. Personalităţi ce-au călăuzit spiritul la răscruce
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pentru un om cumseacade, a-i striga numele înseamnă a-i incita bucuria unei regăsiri, câteodată chiar anularea bănuielii că o legătură fusese ruptă de uitare sau de vreo vină, supărare, dezamăgire… Omul cumsecade îşi îndreaptă privirea către cel caree îl strigă, omul necumsecade şi-o ascunde. De unde nu e, nu te poţi aştepta să primeşti, aşa cum, de pildă, nu ai de ce să scuturi un pom gol.  
„Doamna Ileana!”, m-am auzit, mirându-mă de mine că strig. O zărisem la un spectacol cu Maria Dragomiroiu de la Sala Palatului, pe Ileana Popovici, artista, omul de televiziune, de presă şi de cultură. „Ei, iată că îşi mai aduce şi de mine aminte cineva...!” îmi răspunse doamna Ileana, mirându-mă şi de ea că este amăgită de cine ştie ce resorturi intime ale descurajărilor, mai ales că eu dacă mi-aş pierde memoria într-o zi, pe ea cred că aş uita-o ultima! Ascult răspunsul acesta la strigarea mea, tac şi nu cred! Ca unul ce reduce un troian de ani la o clipă când răscoleşte prin zilele sale rele şi sporeşte o clipă într-o ninsoare de ani când zboară cu pasărea gândului prin zilele sale bune, aproape că m-am supărat că omul stigat de mine ia ca neînsemnată imposibilitatea de a fi uitat! Chiar şi de-ar vrea cineva aceasta, cum să poată aşa ceva dacă o viaţă de om şi o viaţă de artist, Ileana Popovici s-a împăcat cu el, şi-a întemeiat preţuirea, admiraţia, experienţa de viaţă, acumulările culturale şi artistice, împreună cu el, oricine ar fi acest om, ce nu se poate desprinde de amintiri aşa de uşor, ca o frunză veştedă de copac?!  
Artista Ileana Popovici nu poate apărea azi străină pentru nimeni căci, în ce o priveşte, odinioară are sensul de întotdeauna, ca frumuseţe, iar tinereţea de prezent! Căldura comportamentală, serviabilitatea corespund celui mai genuin instinct uman. El e activat odată prin sine şi a doua oară prin educaţie şi cultură, din perspectiva interrelaţionării Ilenei Popovici cu semenii. Genuinul este artistul însuşi, lăuntrul sufletesc al Ilenei Popovici şi în acelaşi timp condiţie cardinală a nobleţei în firesc şi superbităţii feminine în simplitate.  
Da, distinsă doamnă Ileana Popovici, desigur că ne amintim de dumneavoastră, nu doar eu, nenumăraţi oameni cumsecade ce susţin ca certă concluzia că nimic din firea umană nu ţine mai mult de înţelepciune decât memoria binelui şi uitarea răului! Am sfâşia adevărul tinereţii noastre dacă am alunga amintirile în care sunt încorporate chipuri de personalităţi ce-au călăuzit spiritul la răscrucea a două veacuri, în zorii unui mileniu şi asfinţitul altuia. Ne-am rătăci chiar de propriile urme prin viaţă, ne-am pierde raţiunea binelui propriului gând pe care l-am preda nechibzuit gurilor căscate, cu foame de bucuriile şi iubirile sufletului nostru!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Ileana Popovici. Personalităţi ce-au călăuzit spiritul la răscruce / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1775, Anul V, 10 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!