CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comemorari >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1774 din 09 noiembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Aurel Storin. Poezia cântecului, în umbra lacrimei
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
De azi, cântecele de muzică uşoară românească se despart, la o cruce de drumuri, unul spre timp iar altul contra timpului, de parolierul lor ce-a turnat din lavă eruptă de la inimă cuvinte gemene cu simfonia, Aurel Storin. Suntem pe 7 octombrie 2015, în zori de zi a toamnei trimise de veşnicie, să urce un poet la soborul psalţilor! S-a stins unul din textierii unei agoniseli de-un veac de cuvinte ziditoare! El a clădit dimpreună cu romanticii un far al muzicii uşoare româneşti, la ţărmul mărilor sufleteşti pe care le-au cutreierat mateloţii a două generaţii de creatori şi interpreţi de cântece.  
Însetarea de ziuă l-a zorit pe poet spre lumea luminii veşnice şi de aceea şi-a pornit călătoria pe ultima mare, cel mai de dimineaţă, nemairămânându-i timpului său niciun crîmpei de luminozitate finită a lumii! Moartea lui Aurel Storin o deplâng cântecele înseşi. Toate au în ele fiinţă, iar azi parcă au şi lacrimi, pentru propria compasiune! Cuvântul, silaba, litera, pare că se jelesc pe ele suspinând după cine a preschimbat ultima sa zi de viaţă în prima zi de singurătate!  
Niciodată poeziile lui Aurel Storin nu vor ceda locul tăcerii şi nici uitării. Cântecul va continua! El va călători poeziile cu vehicolul mereu în pornire al spiritului încorporat în timp. 7 octombrie trebuia să fie o zi ciclică ce se-apropia de poteca ieşirii din crângul întomnat al anului. Dar a fost să fie una din calendarul calvarului. Septembrie lăsase multe nenorociri în urmă, culminate cu un coşmar la un concert cu tineri cuprinşi de foc; iar, pe când octombrie cobora pe vadul toamnei dând piept cu revolta altor tineri, poetul şi-a luat cu sine numai viaţa sa şi a transferat-o în altă dimensiune, lăsându-şi textele în viaţa cântecelor, dorurile, iubirile, bucuriile, întristările din ele, pe şeile cailor hergheliei muzicii uşoare româneşti şi numele său în scriptură cu scoarţe sărutate de buzele harului muzicii!  
Aurel Storin a făcut din suflete capitale ale fiinţei umane, guvernate de cântec. Textele scrise de el au investit acest guvernator cu puterea celor mai măiestrite împletituri de vers din care s-au alcătuit şlagăre fără vărstă, anii exaltându-le în strălucirea prospeţimii, nu înfăşându-le în penumbrele vechimii. Pe lângă textul cântecului, Aurel Storin, într-o viaţă rodnică de compoziţie poetică, deşi neegal ca număr, a scris mai multe lucrări preţioase literare, printre care teza de doctorat „Teatrul românesc. Dimensiunea literară”, studii istorice ale teatrului de revistă, acest teatru de efigie, cu a cărui activitate şi-a unificat paşii săi pentru îndelungată şi fructificatoare vreme, musical-comedii muzicale, cărţi, articole de presă... „Doamne, câte n-am încercat în viaţa mea! Am scris şi câteva cărţi, aproape un raft de bibliotecă. Nici nu mai ţin minte dacă le-am citit pe toate. Am scris şi versuri pentru cântece. Adică «textier». Francezii sunt mult mai duri cu aceşti creatori, numindu-i «parolieri», adică «făcători de cuvinte». Pentru mine a fost numai un hobby, o pasiune de colecţionar. Într-o viaţă care începe să nu mai fie puţină, am comis, fără să vreau, peste 400 de cântece, dar n-am făcut-o în mod serios. Pur şi simplu, «m-am jucat puţin cu viaţa mea», cum cântă Aura Urziceanu într-un cântec ascultat recent despre care aproape uitasem că l-am scris eu. Mi se pare că am scris şi unele texte bune. Dar ele nu s-au bucurat de succes. În schimb, o banalitate fără cusur, un strănut de şase litere, primul meu text de cântec, «Lalele» (unde muzica lui Temistocle Popa mi s-a părut genială...), se cântă cu succes de 50 de ani. Tot eu am scris, dacă ţin minte, şi versurile cântecului «Să mori de dragoste rănită...», care a triumfat anii trecuţi în sondajele româneşti pentru «melodia secolului al XX-lea». Sigur că m-am bucurat, deşi eu nu mai cred nici în triumfuri, nici în sondaje. M-am bătut pe baricadele revistei româneşti timp de 50 de ani. Uneori cu mici victorii, alteori cu înfrângeri grandioase. Nu sunt, cum cred unii, autor de revistă. Eu n-am scris spectacolele genului, ci istoria lui. Mi-ar fi plăcut poate să fiu autor de revistă. Dar n-am destul talent pentru asta... Şi aşa s-a scurs timpul vieţii mele până acum. Nu prea pricep cum e cu scurgerea timpului. Eu cred că timpul nu se scurge. Timpul înaintează. Ce pot să-i cer? Îi cer, dacă se poate, o bucăţică de viitor. Mă gândesc că «cea mai mare calitate a viitorului este că vine puţin câte puţin, dar în fiecare zi...» scria Abraham Lincoln”, spune, retrospectiv şi mărturisitor regretatul făuritor al poeziei cântecului Aurel Storin, pentru Jurnalul Naţional, la 12 ianuarie 2011.  
În inversabilă afecţiune şi spre-nlăturarea frontierelor dintre realitatea şi irealitatea timpului, ca act şi memorie, azi, teatrul, compozitorii, interpreţii, textierii se aliniază umbrei lacrimilor aşternute pe portativul muzicii uşoare româneşti, îndoliate la pierderea sorei sale, poezia lui Aurel Storin!  
„Bunul meu prieten Aurel Storin a luptat mereu pentru a păstra eleganţa și frumuseţea Revistei românești prin textele sale, prin cărţile pe care le-a scris, dar mai ales prin sufletul pe care ni l-a dăruit necondiţionat nouă, tuturor!”, e doar o pulbere a unui troian de cuvinte ce s-ar aşterne în calea amintirilor despre textierul Aurel Storin, ninse din sufletul înlăcrimat - a câta oară - al actorului Alexandru Arşinel, directorul Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”.  
A luptat! A lăsat pacea şi însemnele păcii arborate la cetăţile muzicii uşoare ce-au să rămână în adierile vremilor până când sufletul românesc nu va înceta să facă falduri în vibraţiile mătasei cântecelor şi a plecat în „marea trecere”! Când oamenii ce-au iubit lumea pleacă, în urma lor nu e singurătatea, e iubire!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Aurel Storin. Poezia cântecului, în umbra lacrimei / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1774, Anul V, 09 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!