CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comemorari >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1773 din 08 noiembrie 2015        Toate Articolele Autorului

A încetat din viaţă Aurel Storin!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
AUREL STORIN, marele textier, poet şi scriitor, autorul şlagărelor „Lalele, lalele” (Luigi Ionescu) şi „Să mori de dragoste rănită” (Angela Similea) – „melodia secolului XX” - s-a stins din viaţă  
 
Sâmbătă, 7 noiembrie 2015, dis-de-dimineață, Dr. Aurel Storin, binecunoscutul textier (cine nu a fredonat măcar odată "Lalele, Lalele"?!...), scriitor (ultima sa carte, „Stela și Arșinel. O pereche fără pereche" - editura ALLFA a fost lansată în primăvara acestui an) şi fost Secretar Literar Artistic al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase" a trecut în nefiinţă. Din acest moment, Revista românească, dar şi peisajul cultural-artistic şi muzical au devenit mai sărace... Şi pentru că, de mai bine de 50 de ani, Aurel Storin a fost un participant activ la viaţa artistică a teatrului de pe Calea Victoriei căruia i-a dedicat nu doar cărţi şi sute de scrieri, ci şi o lucrare de doctorat – unică: „Teatrul românesc. Dimensiunea literară”.  
„Bunul meu prieten Aurel Storin a luptat mereu pentru a păstra eleganţa și frumuseţea Revistei românești prin textele sale, prin cărţile pe care le-a scris, dar mai ales prin sufletul pe care ni l-a dăruit necondiţionat nouă, tuturor!" - a spus Alexandru Arşinel, directorul Teatrului de Revistă "Constantin Tănase".  
Aurel Storin a scris textele a peste 400 de melodii, marea majoritate devenite şlagăre, premiate la festivaluri şi fredonate de-a lungul timpului şi până astăzi de toată lumea.  
Cine nu-şi mai aminteşte de celebrul cântec „Lalele, lalele”, compus de Temistocle Popa şi interpretat de Luigi Ionescu, de comediile muzicale „Bimbirică”, „Salutări de la Vasile” şi „Doctore, sunt al dumneavoastră!”, de primul musical românesc „Cafeaua cu lapte de adio”?  
A colaborat ca textier cu toți marii compozitori de muzică ușoară care, la rândul lor au încredințat creațiile devenite imediat șlagăre unor nume care nu mai au nevoie de nici o prezentare. Enumerăm doar câteva: Luigi Ionescu (Lalele, lalele” de Temistocle Popa), Angela Similea („Să mori din dragoste rănită” de Marcel Dragomir, „Mă gândesc la dumneata” de Edmond Deda), Aura Urziceanu („Mai rămâi şi nu pleca” de Marcel Dragomir), Margareta Pâslaru („Cu tine” de V. Veselovski – Premiul Radioteleviziunii 1965, „Liniștea mea” de Gelu Solomonescu), Margareta Pâslaru și Marina Voica („Balada” de Radu Șerban), Dan Spătaru („Prietene” de Temistocle Popa), Aurelian Andreescu („Te-ai schimbat” de Petre Mihăescu), Mădălina Manole („Fără dragostea ta”, „Vino, dragoste”, „Marea, cât dragostea noastră” de Șerban Georgescu), Mirabela Dauer („Să știi că nu e adevărat” de Horia Moculescu, „Dacă nu erai tu” de Jolt Kerestely), Corina Chiriac („Vino, iubire înapoi” de Ion Cristinoiu, „Parfumul străzilor” de Radu Șerban, „Serenadă” de Mircea Chiriac, „Și ieri, și azi, și mîine” de Horia Moculescu, în duet), Carmen Rădulescu („Nu mai ştiu ce să cred” de George Grigoriu, „Acasă” de Dan Ardelean).  
 
Aurel Storin s-a născut la Bucureşti, pe 12 ianuarie 1937. Între 1955-1959 a urmat cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti. Din aprilie 1960 până în 2007 a fost secretar literar al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”. A fost membru al Uniunii Scritorilor din România şi al UNITER, dar şi redactor-şef al revistei „Realitatea evreiască”, publicaţie a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România. A scris versuri, proză, piese de teatru, eseuri, în publicaţii precum „Viaţa românească”, „România literară”, „Luceafărul”, „Adevărul”, „Realitatea evreiască” etc. În 2007 a fost distins cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate. În 1998 i s-a conferit Premiul „Constantin Tanase” (Israel, Tel Aviv), apoi Diploma de excelenţă – pentru contribuţia adusă la afirmarea teatrului Fantasio – Constanţa, 1996 sau „Omul anului 2009” al Centrului Cultural Israeliano-Român pentru cartea de versuri „Morminte călătoare”. Şi-a susţinut doctoratul în 2008, la Facultatea de Litere a Universităţii Bucuresti, teza de doctorat având numele „Teatrul românesc. Dimensiunea literară”. Este autorul a peste 400 de texte muzicale.  
A fost distins cu Premiul Naţional „Vasile Alecsandri” la categoria „piese într-un act”; împreună cu compozitorul Radu Şerban a scris primul musical românesc „Cafeaua cu lapte de adio”. A publicat „Ora inexactă” (volum de versuri, 1989), „Rondele de amor”, pe replici de Caragiale (volum de versuri, 1998), „Poeme cu scară interioară” (volum de versuri, 2000), „Trecute vieţi de mari artişti români”, „Morminte călătoare” (volum de versuri, 2007)  
Aurel Storin a publicat monografia Teatrului „Constantin Tănase”, din 1919 până în 2000 – „De la Cărăbuş la Savoy” (2001), „Farmecul discret al teatrului de Revistă” (1998), „Teatrul Românesc de Revistă. Istorie. Dimesniuni. Pericole. Destine” (2011) sau anul acesta, la Bookfest 2015 cartea „Stela şi Arşinel. O pereche fără pereche” (editura ALLFA).  
 
„Stela Popescu câștigă. Ea și‑a câștigat, în primul rând, dreptul de a fi o actriţă de succes. În acest domeniu inefabil, în care toate trec, iubire sau noroc, acest drept nu se înscrie chiar printre drepturile omului ; vreau să spun că nu e la îndemâna oricui, adică nu e de tot omul, ca mine sau ca dumneavoastră. Impresarii o caută, afișele o pun la zid, secretarele îi deschid ușile, cu zâmbetul pe față, iar publicul o aplaudă, uneori, frenetic. Ea nu poartă numai norocul de a fi posesoarea unui talent extraordinar; ea și‑a construit cariera prin efortul de a face față talentului său, prin inteligența de a fi la timp, exact acolo unde trebuie să fie...” (Aurel Storin – „Stela şi Arşinel. O pereche fără pereche”, editura ALLFA, 2015).  
 
„Pentru mine, Arșinel este the King. Îl privesc, uneori, cum acoperă și timpul, și spaţiul, și sufletul spectatorului și îi admir dorinţa sinceră, netrucată, de a fi peste tot. El crede în publicul lui, și în familia lui, și în meseria lui iar, în limita timpului disponibil, își aduce aminte și de prieteni. Desigur că la mijloc e un efort greu de descris. Puţini rezistă, în zilele noastre, la oboseala de a fi vedetă. Arșinel rezistă. Actor naţional de teatru și de revistă, manager iscusit, spiritual ca un cuplet și, uneori, trist ca o lacrimă. Arșinel caută și lansează tinere vedete, cu bucurie și generozitate” (Aurel Storin – „Stela şi Arşinel. O pereche fără pereche”, editura ALLFA, 2015).  
 
„Doamne, câte n-am încercat în viaţa mea! Am scris şi câteva cărţi, aproape un raft de bibliotecă. Nici nu mai ţin minte dacă le-am citit pe toate. Am scris şi versuri pentru cântece. Adică «textier». Francezii sunt mult mai duri cu aceşti creatori, numindu-i «pa¬ro¬lieri», adică «făcători de cuvinte». Pentru mine a fost numai un hobby, o pasiune de colecţionar. Într-o viaţă care începe să nu mai fie puţină, am comis, fără să vreau, peste 400 de cântece, dar n-am făcut-o în mod serios. Pur şi simplu, «m-am jucat puţin cu viaţa mea», cum cântă Aura Urziceanu într-un cântec ascultat recent despre care aproape uitasem că l-am scris eu. Mi se pare că am scris şi unele texte bune. Dar ele nu s-au bucurat de succes. În schimb, o banalitate fără cusur, un strănut de şase litere, primul meu text de cântec, «Lalele» (unde muzica lui Temistocle Popa mi s-a părut genială...), se cântă cu succes de 50 de ani. Tot eu am scris, dacă ţin minte, şi versurile cântecului «Să mori de dragoste rănită...», care a triumfat anii trecuţi în sondajele româneşti pentru «melodia secolului al XX-lea». Sigur că m-am bucurat, deşi eu nu mai cred nici în triumfuri, nici în sondaje. M-am bătut pe baricadele revistei româneşti timp de 50 de ani. Uneori cu mici victorii, alteori cu înfrângeri grandioase. Nu sunt, cum cred unii, autor de revistă. Eu n-am scris spectacolele genului, ci istoria lui. Mi-ar fi plăcut poate să fiu autor de revistă. Dar n-am destul talent pentru asta... Şi aşa s-a scurs timpul vieţii mele până acum. Nu prea pricep cum e cu scurgerea timpului. Eu cred că timpul nu se scurge. Timpul înaintează. Ce pot să-i cer? Îi cer, dacă se poate, o bucăţică de viitor. Mă gândesc că «cea mai mare calitate a viitorului este că vine puţin câte puţin, dar în fiecare zi...» scria Abraham Lincoln” – Jurnalul Naţional, 12 ianuarie 2011.  
 
„Iată-mă, Doamne, am împlinit astăzi, cu voia Ta, 78 de ani. Dacă citeam cei 78 de ani ai mei în limba arameică, adică de la dreapta la stânga, eram cu aproape zece ani mai bătrân (87!...), ceea ce ar putea însemna că aceasta este, într-un fel, prima victorie a vieţii mele asupra limbii arameice... N-am vrut, aşa s-a întâmplat... Şi ce-am făcut cu anii mei, Doamne? Am făcut ce-am putut. Am mai scris câteva cărţi, am contribuit la creşterea populaţiei Republicii Panama cu două fiinţe absolut încântătoare – fiica mea Diana Storin şi nepoţica mea Vanessa − , am condus teatrul românesc de revistă prin faţa profesorilor atât de exigenţi ai Universităţii din Bucureşti şi aceştia i-au acordat diploma de doctor cu distincţia Magna cum laude. O distincţie, mi s-a spus, pentru acest gen de teatru, unică în lume... Dar pe atunci eu eram foarte tânăr, abia împlinisem 70 de ani... În rest? În rest, am trăit, Doamne. Cu erori peste care s-a putut trece şi cu unele greşeli de neiertat. Poate că aşa i-a fost scris vieţii mele... Când ne vom întâlni, Vă voi povesti mai pe larg... Deocamdată, îmi dau seama că nu sunt puţini dintre duşmanii sau chiar prietenii mei care-mi reproşează subtil că, acum aproape 6000 de ani, eu am scris Biblia, în limba arameică...− Ei, şi? le spun. Nu vă supăraţi pe mine. Ce folos c-am scris-o atunci în arameică, dacă astăzi nu mai ştiu s-o citesc?” – Jurnalul Naţional, 12 ianuarie 2015  
 
Intreg colectivul teatrului este alături de familia lui Aurel Storin și transmite sincere condoleanțe.  
Dumnezeu sa îl odihnescă în pace!  
 
Referinţă Bibliografică:
A încetat din viaţă Aurel Storin! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1773, Anul V, 08 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!